НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Как AT&T брандира своята 4.5G мрежа като „5G Evolution”

За обикновените потребители е голямо объркване различните технологии, които използват мобилните оператори. Съкращения като LTE, LTE Advanced, 4G, 4.5G, 5G и други по-стари означения изпълват комуникацията на телекомите. В общия случай, те показват каква технология и кое поколение мобилни мрежи използват операторите. Което за по-запознатите вкарва допълнителна яснота относно услугите. За масовите потребители, в повечето случаи се обясняват по-новите и скъпи планове с по-големите възможности и по-високи скоростни на мобилен интернет, които предлагат. Така беше при стартирането на мобилните мрежи от четвърто поколение (или 4G), на подобреното 4.5G (или LTE Advanced) и сега през 2019 г. в някои части на света предстои преминаване към следващата стъпка в развитието на технологията – заветното 5G. Популярната фраза от култовия сериал „Туин пийкс“, че „совите обаче не са това, което изглеждат“, започва да важи с пълна сила за някои оператори. Така щатският телеком AT&T започва да брандира и промотира своята подобрена LTE Advanced мрежа, като 5G Evolution или 5GE. В същият момент, компанията планира да пусне доста ограничена реална 5G услуга, но в доста ограничени региони. За да е пълно объркването нейното означение е 5G+ за пред потребителите.

Силна конкуренция

Причината AT&T да предприеме този, нелоялен към потребителите, ход е, че през 2019 г. в САЩ започва навлизането на петото поколение мобилни мрежи. Операторът, заедно с основните си конкуренти Verizon и T-Mobile вече изграждат такава инфраструктура. И трите компании обаче ще са силно ограничени в използването ѝ. От една страна, все още няма истински 5G устройства на пазара, с изключение на няколко мобилни рутери (т.нар. „бисквитки“), като първите такива смартфони се очакват да излязат през тази година. От друга, е скъпото изграждане на новата инфраструктура. Verizon и AT&T разчитат на малки клетки в големите населени места, които излъчват в милиметровия диапазон (къси вълни, които покриват малко територия). Двете компании ще предоставят ограничена 5G мрежа, докато T-Mobile се опитва да изгради по-плътна мрежа.

5g evolution

Поради тези причини, Verizon  AT&T ще предложат по-ограничена услуга, но по-бързо, докато третият оператор ще може да пусне такава доста след тях. За да компенсира малкото покритие, AT&T прибягва до този маркетингов трик, да брандира съществуващата си 4.5G мрежа, като “5G Evolution”, без реално да е базирана на новата технология. Има и друг момент – по този начин, компанията става първата в САЩ, която предлага 5G услуга, дори и само като маркетинг понятие. Затова вече в Щатите има смартфони, на които в горния десен ъгъл е изписано 5GE.

Този ход доведе до остра критика от страна на T-Mobile. Главният изпълнителен директор Джон Лиджър обяви действието на AT&T като „пълни глупости“.

„AT&T се опитват да изкарат 5G индикатор на 4G смартфоните на своите потребители, което е пълна глупост“, коментира той, цитиран от сайта Rcrwireless.com. „Казано по-просто – те лъжат своите потребители“, допълни Лиджър.

Има ли разлика?

Преминаването от 4G към 5G е не просто малка еволюционна стъпка, а истински скок. Освен сравнително по-високите скорости, новата технология предлага доста по-разширени възможности, като преминаване от един тип мрежа към друг, без потребителите да го усетят. 5G може да позволи свързването на много повече устройства едновременно и кум други възможности. Чисто технологично, двете са доста различни, затова още няма истински смартфони или други крайни потребителски устройства, които да поддържат това поколение мрежи.

Иронията е, че ребрандираната LTE-Advanced мрежа на AT&T ще бъде по-бърза и стабилна от истинската 5G услуга, която се подготвя в момента, показва сравнение на сайта PCMag. Първата има максимална скорост от 979 Mbps, докато втората, поради ограничения честотен обхват първоначално ще предлага едва 625 Mbps. Ползите от 5G обаче ще се усетят в дългосрочен план, когато се прехвърлят повече честоти, има повече устройства и технологията като цяло се наложи като основна в САЩ. Дотогава, потребителите ще имат 5G Evolution, което е 4.5G, но е по-бързо от 5G.

Свързани статии

Back to top button