IT БИЗНЕСНОВИНИ

Apple загатна за слаби продажби на iPhone

Apple загатна за по-слаби продажби на своите смартфони iPhone през първото фискално тримесечие на 2019 г. (което приключи на 29 декември 2018 г.). Това обяви Тим Кук, главният изпълнителен директор на компанията, в писмо публикувано до инвеститорите веднага след Новогодишните празници.

В него той понижава прогнозата за постъпленията на Apple за първото фискално тримесечие. Очакват се приходи от 84 млрд. долара при предварително заложени 89 млрд. долара. Основната причина за това се посочват по-слабите продажби на смартфоните iPhone. Всички останали категории на компанията се очаква да отчетат ръст от 19% на годишна база.

Четирите фактора

Самият Кук обяснява, че са повлияли общо четири фактора. Първият е, че през изминалата година новото портфолио модели е пуснато в продажба по-рано отколкото това през предходната 2017 г. Така част от предварителните заявки са изпълнени в последното тримесечие на фискалната 2018 г. (което е приключило на 29 септември), което повлиява върху резултатите на следващия период. Вторият е свързан със силния американски долар, който повишава крайните цени, на така или иначе скъпите премиум продукти на Apple, в развиващите се пазари. Третият фактор според Кук, е свързан с големия брой продукти, които технологичния гигант изкара на пазара през периода. Това е създало проблеми с доставките на почти всички видове устройства, които Apple предлага. Последният фактор е свързан със забавяне на няколко ключови пазари, като Китай например. Кук признава, че почти целия спад на приходите за първото фискално тримесечие се дължи именно на слабите продажби в най-голямата азиатска икономика.

Признание с половин уста

Ако разгледаме основните фактори, с които Тим Кук обяснява спадът на продажбите на iPhone, ще си направим извода, че причините за това са основно от макроикономически характер, свързан с валутните пазари, забавянето на китайската икономика и вътрешното планиране на Apple. Важното обаче е факт – технологичният гигант отчита по-слаба реализация на своите смартфони. Признанието идва, макар и с половин уста, от самия Кук – „Макар, че Китай е отговорен за огромна част от спада на приходите от iPhone на годишна база, в някои развиващи се пазари, закупуването на нови модели беше по-слабо от очакваното“. Следва дълга аргументация, за потенциално по-малките субсидии от телекомите, силния долар и обяснение, как потребителите на „ябълковите“ смартфони са се увеличили с над 100 млн. през последните 12 месеца.

Макар, че Китай е отговорен за огромна част от спада на приходите от iPhone на годишна база, в някои развиващи се пазари, закупуването на нови модели беше по-слабо от очакваното – Тим Кук.

Предупрежденията обаче са голяма червена лампа, която започва да вие относно бъдещето на Apple. В интерес на истината, доста анализатори изпитваха съмнения дали прекалено високите цени на последните модели IPhone XS, iPhone XS Max и „достъпния“ iPhone XR няма да повлияят негативно на продажбите. Експертите все пак очакваха, че по-високите маржове от тези устройства ще компенсират по-малкото реализирани бройки. Заради, което беше и логично, че Apple реши да не обявява точно, колко iPhone устройства продава в следващите си финансови отчети, а само приходите и маржа от това перо. Понижената прогноза за приходите през първото фискално тримесечие, което обхваща силни периоди, като Черния петък и коледните празници, може да бъде индикация именно за потенциална грешка при ценообразуването от страна на компанията.

Жертва на търговската война

Второто логично и по-задълбочено обяснение е, че зад слабите продажби в Китай стои търговското напрежение между азиатската държава и САЩ. В интервю за CNBC, Кук признава, че обтегнатите отношения между двете страни оказват влияние върху китайската икономика. По-интересното е, че споменава за по-ниски субсидии от местните телекоми, когато става дума за продажбата на смартфони. Именно те, по принцип успяват да тушират частично високата цена на iPhone устройствата. От този ход, най-много страда Apple, както най-вероятно ще бъде видно, при официалното обявяване на резултатите след месец.

Apple shares

Източник: Yahoo! Finance

Заличаване на компанията за трилион долара

След новината, акциите на компанията се понижиха с 10% от 162 до 144 долара за брой. Малко по-късно, Apple успя да възстанови леко позиции до 148 долара за акция. Но пазарната капитализация на компанията през последните няколко месеца се свива при това с доста бързи темпове. Ако през август, Apple стана една от първите публични дружества с оценка от над 1 трлн. долара, то в момента тя е в размер на скромните 703 млрд. долара. С цялата публичност през последните дни Кук се опитва да смекчи потенциално по-голям удар за акциите на компанията при официалното обявяване на резултатите. Причината, за чувствителността на инвеститорите и пазарите за продажбите на IPhone е, че са основния двигател на машината наречена Apple. Приходите от смартфони формират близо 60% от целия паричен поток на компанията през последното тримесечие на фискалната 2018 г. или 37 млрд. долара от общо 62.9 млрд. долара.

Свързани статии

Back to top button