CES 2019НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung изложи прототип на 5G смартфон на CES

Най-големият производител на смартфони Samsung изложи свой прототип на 5G смартфон на изложението CES в Лас Вегас. По този начин компанията демонстрира готовността си да пусне устройства съвместими с новите мобилни мрежи още в първата половина на годината, коментира сайтът Cnet.

Под похлупак

За съжаление, 5G смартфонът беше зад стъклен похлупак, без възможност да се огледа в детайли. Допълнителни детайли за умния телефон не са известни. Има непотвърдени слухове, че Samsung ще пусне 5G модел заедно с новата серия флагмани от серията Galaxy S. Официалната премиера на смартфоните е обявена на 20 февруари, но повече подробности няма.

samsung-5g-phone-prototype-ces-2019-1
Устройството беше изложено под похлупак на CES. Снимка: cNet

Освен Samsung, още няколко производителя обявиха, че през 2019 г. ще представят 5G модели. Сред тях са Huawei и Motorola. Последната компания обяви, че ще се възползва от модулните възможности на своя Moto Z3 Play, с които много лесно и бързо може да добави 5G приставка. Един от основните проблеми за вендорите необходимостта да направят редизайн на своите модели, тъй като 5G устройствата работят с повече антени, от стандартните смартфони на пазара. Това изисква промени във вътрешната конфигурация на умните телефони. Действие, което отнема технологично време.

Партньорствата в САЩ

Samsung и щатския телеком Verizon обявиха, че двете компании ще си партнират при пускането на 5G мрежата на оператора във втората половина на 2019 г. в Сакраменто, щата Калифорния. Технологичният гигант ще предложи поне един модел. Освен това Samsung има партньорство с другия голям щатски телеком A&T, за който трябва да достави два 5G смартфона през 2019 г. Всички тези устройства ще могат да ползват новото поколение мобилни мрежи в милиметровия диапазон от 5GHz и 6GHz.

Те ще са различни от брандираните, като 5G-E, LTE-Advanced смартфони, които AT&T поръча в началото на годината. Тогава компанията обяви своята подобрена 4G мрежа като 5G Evolution, което предизвика гнева на конкуренти, като T-Mobile.

Свързани статии

Back to top button