РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Най-добрите смартфони за 2022 г.

За пети пореден път от създаването на TechTrends поглеждаме назад във времето и ще определим най-добрите смартфони за изминалата 2022 г. Беляза на война, инфлация и опасения за рецесия, тя от своя страна започна някои интересни, но и леко притеснителни тенденции в смартфон индустрията. Както и отбеляза някои размествания на пазара на локално ниво, поне от гледна точка на предлаганите модели.

Традиционно в настоящата класация място намират едни от най-добрите модели, които успяха да си прокарат пътя до крайните потребители в България. Оптимизацията на портфолиото на производителите продължи и през изминалата година, като тя засегна най-вече по-ниските сегменти от гледна точка на предлагани продукти. При премиум моделите вече се забелязва стабилна конкуренция, както и такава се очаква да се засили през новата 2023 г. при сгъваемите устройства.

Преди да се впуснем към нашата селекция за най-добрите смартфони за 2022 г., да си припомним критериите и категориите в нашата класация. Те остават непроменени спрямо предходното издание и затова, тези от вас които я следят ще се чувстват „в свои води“. Забавянето на класацията не оказа влияние върху крайните победители.

Критериите

  • Цена – Един от най-определящите фактори е стойността, на която всеки смартфон излиза на пазара. Това важи с още по-голяма сила в България, предвид чувствителността на потребителите по темата. Използвани са крайните цени, при заплащане в брой, без обвързване с дългосрочен абонаментен договор с някой от операторите. Така се елиминира моментът със субсидирането или изкривяването на цената покрай месечните вноски. Разгледали сме цените към 15 януари 2023 г., а не в момента на излизане на устройствата. Което може да включва и някои настоящи намаления, а някои модели излезли през по-ранните месеци на годината – преминаването им в по-долна категория към края.
  • Наличност – Избрани са само модели, които са официално налични на българския пазар. Смартфони, които потребителите могат да си поръчат от чужбина, не са включени. Така например, в България вече някои по-масови търговци предлагат вече Pixel серията на Google и затова сме включили техен модел. Макар и на по-висока цена от тази в САЩ.
  • Възможности – Обикновено границите между отделните категории са все по-размити, но се опитахме, да ги сортираме устройствата според възможностите, за да има максимално равнопоставеност. Особено в ценовите сегменти под 800 лева, ситуацията става все по-трудна за диференциране на отделните модели. Там, използваме все повече наличието на 5G, тъй като от тази година технологията е вече по-достъпна и ключова за пазара. Допълнително объркване вкарват и самите производители, които в ниските класове започват да специализират устройствата си. Така срещу сходни цени, получавате смартфони, които са много добри в осъществяването на определени дейности. Например ползването им за селфи или нормални снимки, издръжлива батерия и др.

Категориите

  1. Сгъваеми смартфони – умните телефони със сгъваеми екрани и корпуси дебютираха през 2019 г., конкуренцията се увеличи през 2020 г. и допълнително се засили през изминалата. Тенденцията е да се увеличи допълнително през новата 2023 г., като повече производители пуснат такива модели.
  2. Премиум модели – това са смартфоните, които в момента заемат най-високия потребителски клас. Дефиницията за момента е крайна цена към момента от над 1 800 лева. Това са модели, които се опитват да изстискат максималните възможности и иновации, които производителите са готови да пуснат на пазара. Без сгъваемите смартфони, които вече са отделени в собствена категория.
  3. Флагмани – Иронично, но вече флагманите са на втора линия на пазара за смартфони. Те разполагат с повечето последни технологии, но залагат или на по-компактни размери или на други дребни компромиси, спрямо премиум устройствата. През 2020 г. определихме тези модели с цена в рамките между 1 200 до 1 800 лева и запазваме границите през настоящата.
  4. Достъпни флагмани – Наложени от нас през 2020 г. моделите в ценовия диапазон 800 и 1 200 лева се отделиха като самостоятелна категория. Тя все повече може да се охарактеризира, като достъпни флагмани, като моделите в средния клас все по-ясно се диференцират. В нея вече има доста компромиси спрямо високите класове смартфони и обикновено са техни по-достъпни версии.
  5. Среден клас смартфони – С въвеждането на достъпните флагмани улесняваме доста определянето на средния клас и претендентите за него. 5G трайно присъства сред моделите в ценовия диапазон между 500 и 800 лева. Който вече е определението ни за средния клас.
  6. Достъпни смартфони – Познат още като бюджетен или нисък клас, това са устройствата, които най-лесно и евтино могат да бъдат намерени на пазара. Тук се правят доста компромиси, за да може да се влезе в даден ценови сегмент. Разглеждаме модели между 250 и 500 лева. Има и по-евтини смартфони, но все пак, търсим да има задоволително качество и издръжливост от поне две години. Наличието на 5G е предимство, което също ще разглеждаме тук.

Традиционно, разделяме всяка една категория на три сегмента – лидер, два подгласника и Топ 5 или Топ 6 модели. Отново, изключение са сгъваемите смартфони, като този път имаме четири представителя – по два от двата типа „на сгъване“ и формат.

Преди да започнем със самата класация ще очертаем няколко от най-важните тенденции, които ни направиха впечатление през изминалата година.

Тенденциите на пазара

Samsung-Galaxy-S22-Ultra-2-1024441

Открояват се няколко основни направления на развитие през последната година. Оптимизацията на портфолиата на големите производители беше направена в две посоки. Първата е засилване на по-високите класове модели. Затова конкуренцията в устройствата над 1 000 лева беше доста голяма през 2022 г. Което е добра новина за по-платежоспособните потребители, тъй като има доста интересни устройства вследствие на по-голямото предлагане. Тя ще се пренесе и през настоящата като вече ще обхване и сгъваемите смартфони.

Втората посока е в съкращаване на усилията в по-ниските класове. Новите устройства при тях през годината предлагаха сходни, ако не и идентични характеристики спрямо предходната. А доста производители дори намалиха техния брой.

Друга ключова тенденция са определени размествания при производителите на локалния пазар. Xiaomi зае до голяма степен мястото на Huawei, но последната успя да се завърне по-стабилно през 2022 г. Тя обнови значителна част от портфолиото си и като изключим задължителните, заради санкциите, предизвикателства, моделите са доста добри. Тръгналите с голяма кошница и надежди OnePlus и Honor от своя страна не се представиха на ниво, най-вече заради промяна на регионалната стратегия на двете компании.

Технологично, нещата вървят все повече в посока на софтуерна оптимизация. Хардуерът с няколко изключения вече е стандартизиран и вече не е толкова ключов фактор при избиране на модел. Затова и „собствениците“ на двете екосистеми – Apple и Google са лидери в премиум сегмента, въпреки, че на ниво характеристики, не са толкова впечатляващи. Появата на 200MP камера е друго значимо събитие, но и то вече повече надгражда, отколкото да допринася за революция.

Разочарованието на годината

OnePlus-10-Pro-Volcanic-Black-and-Emerald-Forest

Споменахме OnePlus – марката тръгна много силно през 2021 г., но през изминалата разочарова в няколко направления. Първото е в премиум модела OnePlus 10 Pro – той се оказа със структурна уязвимост, която може буквално да прекърши смартфона на две при определени натоварвания около гнездото за задните камери.

Второто разочарование на китайския бранд дойде по отношение на софтуера. Моделите получиха ъпдейт, който буквално започна да харчи повече от батерията, както и други не толкова видни проблеми. Към втората половина на 2022 г. дойде обновление, което поправи тази грешка, но това показа няколко неща. Едното е, че OnePlus все още е уязвим на подобни проблеми, а другото е, че смартфоните като цяло разчитат все повече на софтуера, отколкото на хардуера.

1. Сгъваеми смартфони

1-068_ecosystyem_galaxy_zfold4_beige_spen_zflip4_blue_LI

Сгъваемите смартфони вече са наложен играч на пазара. Те са предпочитани от най-платежоспособните клиенти, сравнително търсени са, а и носят най-добрите маржове на печалба за компаниите. С което е повече от очаквано конкуренцията тук да започне да се повишава. Изминалата 2022 г. положи първите крачки с обявяването на редица модели от компании като Xiaomi, Oppo и др. Но в България повишената конкуренция ще я усетим през настоящата година.

С което 2022 г. се отличи повече с надпревара между познатите лица в страната в този сегмент. Samsung традиционно пусна четвъртото поколение, като нейния Samsung Galaxy Z Fold 4 е може би най-добрият сгъваем хибрид с Google услуги и лицензиран Android.

Foldables-phone-Top-2-2022

Това се дължи на факта, че конкуренцията тази година е единствено в лицето на Huawei Mate XS 2. Китайският модел идва с по-добра изработка и дизайн, но без споменатите софтуерни възможности, както и без 5G връзка. С претегляне на везните, Samsung Galaxy Fold 4 запазва лидерската позиция и тази година тук, но през 2023 г., конкуренцията се очаква да се ожесточи.

Foldables-phone-Top-4-2022

При компактните сгъваеми смартфони ситуацията отново е позната. Основните претенденти са Samsung Galaxy Z Flip 4 и Motorola RAZR 2022. Двата са доста идентични като параметри и възможности. Бихме дали много лек превес на втория модел ако трябва да избираме между двата. Причината е с една идея по-добри камери и по-ниска цена.

2. Премиум смартфони

apple-iphone-14-pro-max-3

Тази година при премиум моделите има истинска навалица. Ултимативният смартфон този път носи отхапана ябълка на гърба си. Apple и техния iPhone 14 Pro Max може да се каже, че е най-добрият в сегмента (и най-скъпият). Причината са в редицата подобрения, които компанията направи за своя най-скъп смартфон. Както и в безупречната по отношение на интеграция софтуер-хардуер.

Premium-smartphones-Top-3-2022

Именно, заради този показател слагаме като втори Google Pixel 7 Pro. Моделите на интернет гиганта вече могат да се намерят по-масово сред някои големи магазини, но все още на висока цена. Pixel 7 Pro щеше да доминира флагманския клас, ако идваше на цена от 1 600 лева, но за съжаление стойността му у нас в момента е малко над 2 000 лева без договор.

Premium-smartphones-Top-6-2022

Другата причина е в по-колебливото представяне на големите играчи в Android сектора. Те заложиха на сигурно или се концентрираха към определени нишови клиенти. Към първите може да оприличим Samsung Galaxy S22 Ultra. Той идва със стилус, което може да мине за голямо предимство сред някои потребители, но и с Exynos процесор, който продължава да е малко зад Snapdragon-ите като възможности. Друг подобен модел е Xiaomi 12 Pro, чиито дизайн ще го виждаме в почти всички модели на компанията.

Специализираните модели са Asus ROG Phone 6 Pro и Xperia 1 IV. Двата модела правят някои компромиси с цел да угодят повече на конкретна аудитория. Asus ROG Phone 6 Pro е насочен основно към геймърите, докато Xperia 1 IV – към феновете на снимането на видео. Първият е истинско „чудовище“ като характеристики, но по-масовият потребител няма да го оцени, заради по-посредствените камери, например.

3. Флагмани

Flagship-smartphones-Top-3-2022

Флагманите се превръщат в най-привлекателния сегмент. Те комбинират възможностите на премиум продуктите, на по-достъпна цена, но и при доста по-силна конкуренция. Именно последната правят този клас най-интересен и непредсказуем.

Тази година лидер според TechTrends е Motorola Edge 30 Ultra. Задвижвана от обновения модел процесор Snapdragon 8+ Gen 1, с OLED екран със 144Hz опресняване, 125W бързо зареждане и първият смартфон в България с 200MP камера. Това е комбинирано със сравнително изчистена версия на Android 12 и стискаме палци бързо да дойде ъпдейта до 13-ка. Той е и на ръба с цена от малко под 1 600 лева, но определено покрива почти всички критерии.

На втора позиция е и вторият модел с новата 200MP камера – Xiaomi 12T Pro. По показатели, двата смартфона са изключително близки, като най-голямото предимство, което накланя везните в полза на Motorola-та е наличието на телефото сензор и доста по-мощната 50MP широкоъгълен такъв. Xiaomi 12T Pro разполага само с макро такъв в това направление, а широкоъгълната е стандартната 8MP. Но пък вторият модел идва с близо 100 лева по-ниска цена.

Flagship-smartphones-Top-5-2022

Samsung Galaxy S22 е третият, като при него компромис е по-скоро Exynos процесора. Феновете на марката обаче ще получат сравнително добър модел, като компанията е свалила цената на базовия S22 през 2022 г. Трети е най-скъпият представител, но и най-малкият като размери. Това е компактният Asus Zenfone 9. С цена от 1 599 лева и екран под 6 инча (5.9) той е част от една изчезваща порода – тази на компактните флагмани. При теста обаче бяхме доста очаровани от него.

Последен, макар и леко изненадващо идва Poco F4 GT. Този бранд на Xiaomi досега не влизаше в толкова висок клас, но конкретния модел го прави с цена от 1 299 лева. Технически той е доста силна конкуренция – Snapdragon 8 Gen 1 процесор, AMOLED екран със 120Hz опресняване и нелош набор от камери. Ако цената беше свалена със 100 лева, щеше да оглави следващата категория.

4. Достъпни флагмани

Affordable-Flagship-smartphones-Top-3-2022

Подобно разнообразие и оспорвана борба има и при достъпните флагмани. Отново Motorola изненадва със силен представител – лидер е Edge 30 Fusion. Той взима доста от своя по-голям „батко“ Ultra-та, като например разполага със същия екран. 50MP основна камера, леко по-малката батерия и намаленото бързо зареждане до 68W са компромиси, които обаче идват с близо два пъти по-ниска цена от 999 лева. Процесорът е моделът от 2021 г. Snapdragon 888+, но ще видим, че конкуренцията не предлага нещо повече от него.

Втори е Xiaomi 12T, който ако се загледате с 12T Pro или с базовия 12 Pro, външно няма да откриете големи разлики. Dimensity чипсетът и 108MP камера допълват пейзажа, а също така е запазено бързото зареждане от 120W. Той идва обаче и със 100 лева по-скъп от Motorola Edge 30 Fusion и затова последния получава лавровия венец тук.

Третата позиция е най-изненадваща, защото тази година Huawei представи няколко силни модела. Един от тях е Huawei Nova 10, който не отстъпва по нищо на изброените досега представителя при достъпните флагмани. Големите недостатъци вследствие на санкциите не му позволяват да вземе по-горна позиция. Това са липсата на Google услуги, лицензиран Android и 5G връзка.

Affordable-Flagship-smartphones-Top-5-2022

Втората итерация на Realme 2GT отново намира място в нашата класация. Премиум хардуер, но от година по-рано в лицето на базовия Snapdragon 888, добри камери и батерия. Добри възможности и като цяло е с една от най-ниските цени – 829 лева. Дебютът на Vivo в България идва с X80 Lite, който намира също място в Топ 5 при достъпните флагмани. Той изглежда като цяло една идея по-достъпна версия на Xiaomi 12T и конкурира Vivo-то с цена от 829 лева.

5. Среден клас смартфони

Xiaomi_Poco-X4-Pro-5G-1

Всеки читател, който следи класацията на TechTrends помни най-вероятно, че този клас беше доминиран от Samsung. Тази година, южнокорейския гигант срещна още по-ожесточена конкуренция. Xiaomi отново влизат ударно със своя подбранд Poco X4 Pro. Snapdragon 695 процесор по 6nm архитектура, 5 000 mAh батерия с 67W бързо зареждане и 108MP камера той взима първата позиция.

Mid-Range-smartphones-Top-3-2022

Много близо до него е Realme 9 Pro+, който идва с леко по-малка батерия и 90Hz опресняване, вместо 120Hz. Но е с 20 лева по-ниска цена. Samsung тази година е едва на трета позиция с техния Galaxy A53. 64MP основна камера е компенсирана с 32MP селфи такава, но Exynos процесора коства титлата на модела. Както и идва с 20 лева по-скъпа на Poco X4 Pro-то.

OnePlus успя да вкара само един представител тази година в класацията, като това е Nord CE2 версията. Отново голямата разлика е най-вече в процесора – Mediatek Dimensity 900 срещу Snapdragon при лидерите. Засега, този модел държи при софтуера, като няма големи оплаквания по тази линия. Надяваме се, през новата 2023 г. да видим повече модели от компанията.

Mid-Range-smartphones-Top-6-2022

Другите подгласници са Motorola Edge 30 Neo и Nokia G60. Първият смартфон го дава „по-леко“ спрямо своите събратя в другите класове и затова не влиза на по-предни позиции. Nokia се фокусира все повече към индийския пазар и предлага повече достъпни модели, отколкото такива с добри възможности. Такъв е G60, който влиза до голяма степен заради процесора и камерите, но е единствения представител в класацията с LCD екран.

6. Достъпни смартфони

Xiaomi-Redmi-Note-11-6

Тази година ситуацията при достъпните смартфони е меко казано шокираща. Някои производители разчитат на версии от 2021 г., а новите премиери почти или напълно не предлагат някакви подобрения. Дори сме подбрали повече 4G модели, нещо, което също ни изненада. Компромисите в този клас явно през 2022 г. са били повече от необходимото.

Budget-smartphones-Top-3-2022

Лидер е представеният в самото начало на годината – Xiaomi Redmi Note 11. Силен процесор, AMOLED екран с 90Hz опресняване и в ревюто ни достигнахме до заключението, че е един от най-добрите в съотношение между качество и цена. Голямата липса – няма 5G връзка, но идва на цена от 399 лева. Сходен е подгласникът – Motorola G32. Китайският бранд на Lenovo определено разби тази година с добро представяне в нашата класация, като единствено LCD панела му костваше възможността да бъде лидер.

Следващите модели са със сравнителен паритет помежду си. Poco M5S е единственият от тях с AMOLED екран, но идва с процесор изпълнен по старата 12nm архитектура. Huawei Nova Y90 вече знаете за липсата на Google услуги и лицензирания Android, иначе щеше да бетонира третото място. Relame C5 е най-достъпният модел, който сме подбрали при цена от 349 лева, но е и с най-слабия процесор – Unisoc Tiger по 12nm архитектура.

Vivo Y35 завършва нашата класация, като идва с висока цена (за класа си) от 409 лева и LCD екран. Иначе със сравнително добър хардуер. Като цяло достъпните смартфони продължават тенденцията да са с минимални разлики помежду си и все повече опира до личните предпочитания на потребителя.

Свързани статии

Back to top button