РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Asus Zenfone 9 – има ли място за малки флагмани

Големите екрани от над 6-инча са вече почти писан стандарт за пазара на смартфони. Като преди години, подобни устройства заемаха отделна категория на „фаблетите“. Сега нещата се обърнаха на 180 градуса. Вече масовите модели са с големи екрани, а тези с малки такива заеха нишов сегмент. Фаблетите изчезнаха като понятие, а разделението е напълно мъртво след като Samsung спря разработването и продажбите на Note серията. Тя беше най-успешната в историята и стана нарицателно за тази категория години наред.

Apple беше един от последните мохикани, които държаха на идеята, че малките екрани все още се търсят и оценяват от техните потребители. Технологичният гигант все пак се пречупи, като увеличаваше размера на дисплеите, първо с Pro, а после и с Max версиите на своите iPhone. Компанията остави Mini – смартфон, което да задоволи потребностите на най-закоравелите традиционалисти и съответно да се предлага на по-достъпна цена.

Като цяло, малките смартфони са изчезващ вид. Има очаквания, че в предстоящата премиера на iPhone 14 в началото на септември, Apple ще изостави Mini версията. Asus от своя страна решава да върви срещу течението и да се пробва с флагман с малък екран. Точно това представлява новия Asus Zenfone 9 и с неговия 5.9-инчов дисплей. Отличният хардуер го прави привлекателен за избор във флагманския клас, но ако не размера, то някои проблеми може да откажат по-претенциозните потребители.

Размерът има значение

Asus-Zenfone-9-6

Ако трябва да сме честни, преди десетилетие, 5.9-инчов екран щеше пак да влезе в категорията фаблет. Времената се променят и затова този размер сега прави Asus Zenfone 9 компактен флагман. Дисплеят е AMOLED със 120Hz с адаптивна честота на опресняване, която може да се фиксира още на 90Hz и 60Hz или да бъде оставена на автоматична. От нея има какво още да се желае, но е по-добре от напълно статичните опции. Независимо от размера, екранът е един от акцентите на смартфона – ярък, с добро опресняване и наситени цветове.

Дизайнът на Zenfone 9 е сравнително традиционен. Задният панел е матов пластмасов, който идва със своите плюсове и минуси. От една страна намалява теглото, от друга – премиум усещането. Добрата новина е, че смартфонът е с висок рейтинг на водоустойчивост – IP68, като дори запазва аудио жака за слушалки. Последният се намира в горната част на устройството. В долната имаме Type-C USB жак, а в дясната са разположени бутоните – два за звука и един за включване и изключване. Последният играе ролята на вграден сензор за отпечатъци, но и за специален скролер, който с едно приплъзване „извиква“ лентата с известия.

Asus-Zenfone-9-8

Което е нож с две остриета – от една страна е изключително удобно за преглеждане на нотификациите От друга, предвид малките размери на смартфона и сте десничар почти винаги без да искате ще приплъзвате ръката си по него и ще извиквате лентата. Дори ако не знаете за тази функционалност, най-вероятно ще си помислите, че има дефектен сензор.

Странно е цялостното усещане на Zenfone 9, особено ако предишните ви смартфони са били от големите модели. Удобен и компактен в джоба, но и сравнително малък спрямо конкуренцията екран. Ако досега сте имали по-малки модели – проблем няма да имате. Но както се случва с мониторите веднъж свикнете ли на големия екран, връщането на по-малък е по-болезнен процес.

Убийственият хардуер

Asus-Zenfone-9-Review-Specs

Истинската сила на Asus Zenfone 9 е факта, че в сравнително малко тяло, Asus буквално са „наблъскали“ доста силен хардуер. Актуализираният флагмански процесор Snapdragon 8+ Gen 1 изпълнен по 4nm архитектура в комбинация от стандартните вече 8GB оперативна RAM памет. Мястото за съхранение варира според версии между 128GB и 256GB, като последното има опция за 16GB RAM.

Всичко това в комбинация от 120Hz AMOLED екран прави работата с телефона плавна и бърза. Asus са вкарали и няколко функции за оптимизации при високи натоварвания като High Performance Mode. Той позволява Zenfone 9 да поддържа по-дълго време висока производителност, което може да се оцени при по-сложен мултитаскинг или игри. Батерията също е голяма за размера на смартфона – 4 300 mAh капацитет и бързо зареждане от 30W. Тя ще осигури заряд поне ден и половина при средни натоварвания и около ден при силни.

Asus-Zenfone-9-7

Asus Zenfone 9 има един голям недостатък и това е бързото му загряване. Това най-вероятно се дължи от малкия корпус и невъзможността да се интегрират допълнителни хардуерни решения за охлаждане на процесора. Надяваме се проблемът да е софтуерен и Asus да оптимизират по този начин смартфона.

Камера и софтуер

Asus-Zenfone-9-12

Основната камера е 50MP сензор на Sony с подсилена оптична стабилизация (OIS). Това е основният работен кон на Asus Zenfone 9 в повечето ситуации за снимане. Стабилизацията се представя отлично при видео или при по-треперещи снимки. Последното помага за по-добро използване на нощния режим при кадри с ниска осветеност. Те не са с качеството на RYYB сензора на Huawei, но са с едно ниво пред по-голямата част от конкуренцията. Основните снимки също не отстъпват спрямо останалите модели в този сегмент на пазара.

Проблемът е в останалите сензори – 12MP широкоъгълен е базов дори за средния клас, като същото важи за 12MP селфи камера. Липсата на телефото се усеща, като двукратното приближение в приложението за снимане е изцяло софтуерно. Съответно то е с понижено качество на детайлите. Затова Asus Zenfone 9 прави доста компромиси в това отношение.

Asus-Zenfone-9-9

От софтуерна гледна точка, смартфонът ползва доста изчистена версия на Android 12. Интерфейсът Zen UI не прави драстични промени, а повечето основни приложения са разработените на Google. Asus се фокусират върху ZenTouch бутона, при който се скролва лентата с известия и софтуера за хардуерна оптимизация. Допълнително, компанията развива и функциите за работа с една ръка, като преместване на менютата в централата част на екрана и др.

Цена и заключение

Asus-Zenfone-9-10

Asus Zenfone 9 е мощен смартфон в малка опаковка. Компромисите са с охлаждането и камерите. Той отново поставя въпроса дали си заслужава да се дадат толкова пари, за по-малък екран, който известно време глождеше доста хора, като видят по-малките модели iPhone.

Цената му на свободна продажба в България започва от 1 549 лева при базовата версия с 8GB RAM и 128GB място за съхранение. Това го поставя в класа на класическите флагмани, където можете да срещнете все повече модели с подобен хардуер, но с по-големи екрани. Затова, тук нещата опират повече до предпочитание и усещане. Ако сте фенове на по-компактните смартфони и търсите нещо във високия клас – Asus Zenfone 9 е за вас. Ако обаче сега имате смартфон с дисплей от над 6 инча диагонал ще се чувствате странно с него.


 • Лек и компактен дизайн
 • Аудио жак и IP68 водоустойчив рейтинг
 • Ярък AMOLED с опресняване от 120Hz
 • Силен хардуер
 • Сравнително изчистена версия на Android
 • Подсилена стабилизация на камерата
 • По-малките смартфони не са за всеки
 • Липса на телефото камера и добра широкоъгълна
 • Загрява лесно
 • ZenTouch бутнът може да е нож с две остриета
 • Висока цена за компактен смартфон

Asus Zenfone 9

Дизайн - 7
Хардуер - 9.4
Софтуер - 8.5
Камери - 7
Батерия - 8.5
Цена-Качество - 7.5

8

Много Добър

Asus Zenfone 9 е компактен флагман, който разполага с мощен хардуер в малка опаковка и ще бъде оценен от хора, които си падат по такива устройства.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button