РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi Redmi Note 11 – 4G властелин в достъпния клас

По правило смартфоните в достъпния клас са устройства на компромисите. Обикновено доста повече, за да могат да се вместят в бюджет от до 500 лева. Тук традиционен властелин е Xiaomi. Китайският гигант прави това обикновено чрез своите подбрандове – Redmi и Poco. Именно те доминираха класацията на TechTrends за най-добри достъпни смартфони през 2021 г. Тогава те вкараха 5G свързаност и в ценовия диапазон под 500 лева.

Тази година достъпния клас влиза Xiaomi Redmi Note 11. Страхотен телефон, като характеристики и възможности. Той идва с две големи изненади – първата е, че струва само 379 лева на свободна продажба. Втората е, че не предлага 5G връзка. За някои последното може да е ключов елемент при покупка, но все още в тази ценова граница доминират устройствата с 4G свързаност. Отделно, Huawei пуска смартфони, които са в пъти по-скъпи със същите ограничения.

Отвъд това, Xiaomi Redmi Note 11 дава силна заявка в достъпния клас смартфони за 2022 г. Като за момента се запазва тенденцията за минимален праг на 5G модели да е около 400 лева.

Дизайн и дисплей

Xiaomi-Redmi-Note-11-1

На хартия имаме типичния за класа дизайн, като пластмасов корпус. В ръце, Xiaomi Redmi Note 11 се усеща, като модел от с по-висока цена. Пластмасовият гръб е матиран, а рамката трудно можете да различите, че не е метално, освен ако не прочетете изрично за нея. От дясната страна имаме бутонът за включване, в който е вграден и сензора за пръстови отпечатъци и контролерите за звука над него.

В долната част на корпуса е USB Type C порт за зареждане и обмен на данни, а в горната – 3.5мм аудио жак. Задният панел следва тенденциите сред масовите смартфони. Имаме правоъгълно гнездо за камерите, разположено в горния ляв ъгъл. То не е изпъкнало прекалено много, но все пак смартфонът ще „играе“ на напълно равна повърхност.

Xiaomi-Redmi-Note-11-9

Дисплеят е сред другите предимства на смартфона. Той е голям 6.43-инчов AMOLED с разделителна способност от 1 080×2 400 пиксела с внушителните 1 000 нита яркост. Разполага с 90Hz честота на опресняване, но по подразбиране е включена стандартната 60Hz. Единственият лек недостатък е удебелената рамка в долния край на дисплея, ако не беше тя, можехме да го сбъркаме с по-висок клас смартфон и по този параграф.

Хардуер и възможности

Xiaomi-Redmi-Note-11-Review-Specs

Липсата на 4G модул в Xiaomi Redmi Note 11 се компенсира донякъде с използването на Snapdragon 680 процесор на Qualcomm, който има сравнително добро представяне. Чипсетът не е от най-висок клас, но все пак говорим за устройство под 400 лева. Оперативната RAM памет е 4GB или 6GB, а мястото за съхранение е между 64GB и 128GB. Към последните добавяме възможността за увеличение посредством слот за MicroSD карта.

Батерията е с капацитет от 5 000 mAh, което е добра новина. Издръжливостта ѝ може да надмине ден и половина, особено ако се ползва режим на 60Hz опресняване на екрана. Бързото зареждане на Xiaomi Redmi Note 11 е 33W, което вече е почти стандарт за повечето смартфони. Все пак, е под флагманските модели, които надминават 65W.

Камерите

Xiaomi-Redmi-Note-11-3

Настоящата 2022 г. забелязваме силна тенденция в изоставяне на 48 и 64MP сензори, с повече пиксели, но по-малък размер. Вече преминаваме на един по-голям 50MP и няколко спомагателни. Такъв е случаят и с Xiaomi Redmi Note 11. Основната камера е 50MP, която се справя доста добре, особено на пълна резолюция в стандартни условия. Не може да се каже същото за нощния режим, който работи добре, само при наличието на достатъчно фонови източници на светлина.

Широкоъгълната камера е стандартната 8MP, която се среща на почти всеки смартфон с подобна. Любопитното е, че софтуерно можете да ползвате „пълна резолюция“ и в този режим, широкоъгълните кадри са по-детайлни. Най-вероятно се ползва и основната 50MP, от която се компилират кадрите. Все пак големият сензор се води, че е подсилен с AI алгоритми.

Xiaomi-Redmi-Note-11-7

В гнездото на задния панел имаме още 2MP макро камера и 2MP дълбочинен. Двете са сравнително стандартни функции и се ползват като много частичен заместител на телефото сензора. Селфи камерата също е стандартна – 13MP. Като цяло, Xiaomi Redmi Note 11 се справя доста добре при стандартни условия и предвид цената си, може да кажем, че е добра сделка.

Софтуер, цена и заключение

Xiaomi-Redmi-Note-11-6

Смартфонът идва с Android 11 и е надграден с интерфейса MIUI 13. Последният е разработка на Xiaomi, но доста наподобява визията на iOS на Apple. Вярно е, че можете да промените доста елементи, но системните икони, размерите, менюто с нотификации и с активни приложения – всичките те са в подобна стилистика. Тук, опираме до субективно мнение, някои потребители ще харесат това изпълнение, но други не.

Цената споменахме, че е атрактивната 379 лева на свободна продажба. Това е за базовата версия с 4GB оперативна памет и 64GB място за съхранение. Такава беше и тестовата бройка и като цяло, не сме усетили голямо забавяне или лаг в действията.

В този ценови клас, за момента трудно ще намерим смартфон с подобен екран и хардуерни възможности. Което прави Xiaomi Redmi Note 11 доста добър избор по отношение на цена-качество, а усещането е за продукт, който е по-висока категория. Единственият и голям компромис е липсата на 5G свързаност. Ако можете да го преодолеете, то Xiaomi Redmi Note 11 определено е сред водещите смартфоните при цени от под 400 лева в момента.


 • Лек дизайн, който не предполага достъпен клас
 • Ярък AMOLED с опресняване от 90Hz
 • Голяма 5 000 mAh батерия
 • Стабилна основна камера за ценовия клас
 • Изненадващо силно съотношение между цена и качество
 • 3.5мм аудио жак
 • Пластмасов гръб
 • Отвъд основната камера, останалите са посредствени
 • Не е водоустойчив
 • MIUI не е за всеки потребител
 • Липсва 5G мобилна връзка

Xiaomi Redmi 11

Дизайн - 8
Хардуер - 7.5
Софтуер - 7
Камери - 7.5
Батерия - 8.5
Цена-Качество - 9.5

8

Много Добър

Xiaomi Redmi Note 11 не се усеща като достъпен смартфон, с отлични възможности за цената си, но без 5G.

User Rating: 3.65 ( 6 votes)

Свързани статии

Back to top button