РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

iPhone 14 Pro Max: Най-доброто от Apple за 2022 г.

Apple е един от най-постоянните производители на смартфони, особено през последните няколко години. Основните причини за успеха на компанията е поддържането на една формула. Тя включва да не се залага на прекалено резки промени, въвеждане на иновации „на час по лъжичка“, изпипване на повечето новости и най-вече – на изключително лоялна потребителска база. Точно такава е ситуацията с последната ѝ серия смартфони – iPhone 14. Като единствено премиум моделите iPhone 14 Pro и Pro Max реално вдигат повече летвата от миналогодишните.

Продуктите на Apple са доста трудни за ревюирани. Причината е, че потребителите на „отхапаната ябълка“ не плащат само за устройствата, но и за цялата екосистема. Взаимодействието между софтуер и хардуер в затворена верига трудно може да се сравни с останалите на пазара. Това идва със своите предимства и недостатъци. Но, като цяло работата с iPhone зависи значително от това дали имате Mac и/или други устройства на Apple.

Конкретно iPhone 14 Pro Max е моделът, който включва истинските нововъведения на Apple тази година. Първата 48MP камера с oversampling, софтуерно-хардуерния Dynamic Island, обновен процесор и… липса на слот за SIM карта. Платформата iOS 16 идва преинсталирана, но реално ще е налична за още няколко предходни модели и затова е по-обща иновация, отколкото конкретно за модела. Тестовата бройка на iPhone 14 Pro Max ни беше предоставена временно от „А1 България“, които са един от лицензираните партньори на Apple за техните устройства в страната.

Стар, но утвърден дизайн и екран

apple-iphone-14-pro-max-7

Като дизайн и размери, новият iPhone 14 Pro Max повтаря миналогодишния модел почти напълно. Красива метална рамка, следвана от стъклен корпус с матиран гръб. Apple винаги се стремят към премиум изработка и такава се усеща и при техния най-скъп модел.

Разликите са общо взето три. Първата е, че големият прорез в екрана със селфи камерата и пространствените сензори прераства в голям процеп, който е прикрит софтуерно от Dynamic Island-а. Втората е, че макар и с идентични 6.7-инчови дисплеи, този на iPhone 14 Pro Max разполага с малко по-малки рамки и заема повече място от предната страна. Разликата обаче е много трудно забележима и е повече като се вгледате в характеристиките.

apple-iphone-14-pro-max-4

Третата е липсата на слот за SIM карта. Apple залага все по-силно на eSIM – дигитална такава. Което опростява значително работата на потребителите и дизайна на смартфона като цяло. Сега единствените елементи в рамката са двата бутона за контрол на звука, които са от лявата страна, заедно с бутона за режим на звънене. От дясно е този за включване. В долната страна е разположен Lightning жака за свързване. Такъв за аудио слушалки по традиция от няколко години няма да откриете на iPhone.

Новият розов цвят е интересен, но на живо изглежда леко „измит“. При определени ъгли и осветление може да го сбъркате със сив или черен.

Екран и хардуер

apple-iphone-14-pro-max-5

Екранът е висок клас OLED със 120Hz честота на опресняване и разделителна способност от 1 290×2 796 пиксела. Поради естеството на технологията Always on Display (AoD) е налична при него. Тя е новост за Apple, докато Nokia я въведе при смартфоните още през 2005 г., но на AMOLED екрани навлиза през 2010 г., като компанията го нарича Glance.

Конкретно при iPhone 14 Pro Max имаме няколко възможности за персонализация – фон, часовник с дата и малка лента с уиджети. Последната побира между четири малки или два средни инструмента за показване на допълнителна информация. Предимството е, че изглежда доста красиво. Недостатъкът е, че за разлика от повечето AoD, значителна част от екрана се активира и изхабява повече енергия. Предвид факта, че този екран доста често се пуска, а батерията не е от най-издръжливите това е по-скоро минус.

Apple-Iphone-14-pro-max-review-specs

В центъра на хардуера е обновеният 4nm процесор A16 Bionic, който е допълнен от 6GB RAM. Последната е напълно достатъчна за работата на iPhone 14 Pro Max. Като цяло, смартфоните на Apple изискват по-малко оперативна памет, заради по-добрата оптимизация между хардуер и софтуер. Всичко върви плавно, дори „мазно“, без забавяне, лаг или насичане. Единствения проблем, който се забелязва е при по-дълго използване на камерата да започне смартфонът да загрява и то стабилно.

Конфигурациите варират от 128GB до 1TB място за съхранение. Батерията е сравнително добра за размера на смартфона – 4 323 mAh капацитет. Бързото зареждане е около 27W и зарежда 50% в рамките на половин час. Зарядното не е включено в комплекта и тестването на този показател не беше възможно. Само с кабел се осъществява доста бавно. Издръжливостта на батерията зависи от потреблението, но говорим за около един ден.

48MP камери – черешката на тортата

apple-iphone-14-pro-max-8

От близо десетилетие технологията на камерите над 20MP спазва една парадигма – освен сензорът, броят на пикселите, ключов е софтуерът, който обработва изображенията. Oversampling-ът (старият термин на Nokia иначе познат и като Quad Pixel/Quad Bayer) прави точно това, като взима информацията от четири пиксела и я наслагва. Така се подобрява качеството на големия на брой, но малки по размер пиксели.

Затова, смартфоните със 108MP камера може да дадат помежду си огромна разлика в резултатите. Просто, софтуерът на един модел е по-добър от този на друг. В случая iPhone 14 Pro Max се справя сравнително добре. Макар да използва само 48MP камера, той може да се конкурира сравнително успешно със 108MP на Samsung.

Резултатите наподобяват тези на Lumia 1020 на Nokia отпреди 10 години – по-малко наситени, но реалистични цветове. По-добро обработване на светлината, особено при по-слаба осветеност. Има какво още да се желае от нощния режим, но в този показател Huawei вдигнаха много лентата през последните няколко години. Силна е възможността да снимате в RAW формат, след което да обработите кадрите в професионална програма.

Телефото камерата се представя над средното ниво, но има какво още да се желае като детайли. В рамките на трикратното оптично приближение се справя добре. 48MP сензор не е толкова силен за правене на кадър и последващото изрязване на детайл, какъвто трик можете да използвате при някои 108MP модели. Останалите елементи са като от миналата година 12MP широкоъгълна и селфи камера, добро представяне на оптичната стабилизация при видео и др.

Софтуер и общи впечатление

apple-iphone-14-pro-max-6

Добрата новина, особено за дългогодишните потребители на iPhone в страната е добавянето на българско меню. Това вече е факт в новия iOS 16. Always On екранът вече го обсъдихме. Добре и красиво реализиран, но може да бъде нож с две остриета. Редица от функциите, като сателитните съобщения няма да са налични скоро в България.

Остана Dynamic Island. Това е софтуерна функция, която има за цел да „скрие“ огромния прорез в горната част на екрана. Android-ните телфони правят това, като просто затъмняват информационната лента. Apple решава да интегрира нотификациите и някои уиджети по сходен начин, че да прикрият прореза със селфи камерите. Изглежда по-ефективно от Android-ното решение, но реално върши същата работа. Лошото е, че iPhone 14 Pro го прави частично, защото „черното петно“ си остава при гледане на видео, браузване и др.

За потребителите на Apple продукти – това е най-добрият смартфон, който могат да намеря в момента на пазара. За останалите е вариант, само ако искат да сменят операционната екосистема. Новият iPhone държи сравнителен паритет като общо качество, но не изпъква с нищо повече. Особено, с нещо, което да оправдае високата си цена.


 • Красив и изпипан дизайн
 • Ярък OLED с опресняване от 120Hz
 • Силен хардуер
 • Почти перфектната оптимизация между хардуер и софтуер
 • Силно включване при камерите с 48MP
 • Най-добрият избор за потребителите на Apple
 • Доста голям
 • Гнездото на камерите стърчи доста от задния панел
 • Загрява доста понякога
 • Недостъпни в България функции
 • Иновации, които има в Android от много години
 • Изключително скъп

Apple iPhone 14 Pro Max

Дизайн - 8.5
Хардуер - 9.5
Софтуер (в Apple екосистемата) - 10
Софтуер (извън Apple екосистемата) - 7
Батерия - 8
Камери - 9
Цена-Качество - 7

8.4

Много Добър

Най-добрият смартфон на Apple до момента с всички последващи предимства и недостатъци, като висока цена, затворена екосистема и др.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button