НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Новите iPhone 14 – комбинация от стари и хитри иновации

Apple имат навика да „преоткриват колелото“ – да предоставят иновации, които много често са от години на пазара, но по нов или различен начин. В някаква степен по сходен начин се усети тяхното най-голямо събитие за 2022 г. или премиерата на новото портфолио смартфони iPhone. Технологичният гигант изоставя компактната серия Mini и сега всичките ѝ модели са с екран от над 6 инча.

„Ябълковата“ компания също така използва миналогодишната Pro Max серия за основа на базовия iPhone 14 и iPhone 14 Plus. Иновациите в моделите са повече на ниво софтуер, както и добавянето на услугата за аварийна сателитна връзка. Нещо, което Huawei обяви в своя премиум флагман Mate 50 буквално часове преди Apple.

От друга страна, нововъведенията са в по-скъпия iPhone 14 Pro и Pro Max модели. Те включват благинки, повечето от които са стандарт за Android смартфоните от близо десетилетие. Сред тях са 48MP камера, Always-On дисплей (чрез iOS 16) и Oversampling технологията. Към тях добавяме и хитро решение за скриване на огромния прорез – чрез интерактивна лента за нотификации.

Apple изненадаха и с друго, като показаха не традиционно два, а цели три умни часовника. Покрай стандартните Apple Watch 8 и Watch SE, технологичният гигант сега добавя и Ultra модел. Той е насочен към по-специализираните екстремни потребители – като гмуркачи, алпинисти и други почитатели на по-екстремните ситуации.

48MP камера в iPhone 14 Pro

Apple-iPhone-14-Pro-Launch-Specs

Основният акцент на новия iPhone 14 Pro е неговата 48MP камера. Apple разчиташе на дълги години на 12MP сензори и добрата оптимизация на своя софтуер, за да предлага добри снимки и видео. Сега, технологичният гигант прибягва до технологии, които от близо десетилетие са стандарт при Android смартфоните.

Сензорът с голям брой мегапиксели (над 40MP) е въведен за първи път от Nokia с тяхната камера PureView през 2012 г. Технологията включваше няколко иновации, които ги смятаме за дадени вече. Сред тях беше и Oversampling-а – процес при който информацията от четири съседни пиксела се наслагват в един. Тя се наложи повече с името Quad Pixel, с което е популярна в света на Android. Почти всеки телефон с камера над 16MP я използва.

В този клуб след дълги години отсъствие се включва и Apple. 48MP камера е налична само за iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max версията. Останалите камери на премиум флагманите на Apple са стандартни – общо три 12MP. Една широкоъгълна, една телефото с трикратно приближение и една селфи.

Другата иновация при iPhone 14 Pro серията е Dynamic Island. Това реално е прикриване на огромния прорез в екрана, в който са поместени редицата сензори и селфи камерата. Функцията е основно софтуерна и представлява динамична лента с нотификации и управление на различни уиджети. Нейната роля е по-скоро да прикрива дупката за камерата, защото когато не е пусната, огормната черна линия „прорязва“ екрана. Все пак е хитро решение, което в такава динамична форма не се среща сред останалите производители.

Новите iPhone 14 Pro и Pro Max се възползват от обновения чипсет по 4nm технология – A16 Bionic. Той е допълнен с 6GB оперативна RAM памет, която може да изглежда на хартия малко, но поради добрата оптимизация на екосистемата на Apple, за момента е достатъчна. Мястото за съхранение варира от 128GB до 1TB. Екраните са OLED, като няма информация дали има адаптивна честота на опресняване. Разликата между Pro и Pro Max версията е в размера на дисплея – първата е с 6.1-инчов, а втория използва 6.7. Цените започват от 999 долара за базовата версия и 1 099 долара за Pro Max.

Аварийна сателитна служба

Apple-iPhone-14-Launch-Specs

Възможността за връзка със сателит в силно отдалечени места е може би единствената причина, поради която бихте си купили iPhone 14 и iPhone 14 Plus. Реално те са леко видоизменена iPhone 13 Pro версия от миналата година. Apple представи възможност за пращане на много кратки съобщения при аварийни ситуации през сателитна връзка. Това се прави, когато няма покритие от страна на мобилните оператори. Подобна функцията беше представена при партньорството между Starlink и T-Mobile, както и часове преди премиерата на Apple – от страна на Huawei и нейния Mate 50.

Както китайският гигант разчита на традиционен клъстър от сателити, а не от микро такива, по сходен начин ще действа и ябълковата компания. Именно заради това двата производителя се ограничават до най-базови текстови съобщения, които дори могат да бъдат и предварително зададени.

Причината е, че традиционно смартфоните не са пригодени – софтуерно и хардуерно, за връзка с традиционен сателит. Сега, двете компании предоставят такава възможност. При Apple тя ще е налична първо в САЩ и Канада, като ще е безплатна първите две години, а след това ще се заплаща отделно. Тя е налична и за Pro серията.

Както казахме, хардуерно iPhone 14 и iPhone 14 Plus не впечатляват с нещо – миналогодишния процесор, 12MP камери (без телефото) и почти идентични екрани. Първият модел е с 6.1-инчов дисплей, а втория – с 6.7 инча. Вариантите за съхранение започват от 128GB и стигат до 512GB. Цените стартират от 799 долара за базовия модел и от 899 долара за Plus-а.

Свързани статии

Back to top button