НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei Mate 50 заменя 5G с частична сателитна връзка

След като от близо две години Huawei е с отрязан достъп до 5G процесори за смартфони, компанията е ограничена само до 4G възможности за своите мобилни устройства. В същото време, тя активно търси алтернативни начини за предоставяне на високоскоростна връзка.

Новият премиум флагман Huawei Mate 50 прави плаха крачка в тази посока. Той добавя сателитна комуникация, макар и доста ограничена – само изпращане на текстови съобщения. Този подход може да се окаже ползотворен в перспектива с развитието на микроспътниковите услуги, като Starlink на SpaceX. Уловката е, че първо, тя е доста ограничена като възможности и приложения, второ – подобна връзка има минимално разпространение.

Предвид факта, че в момена ъпгрейда на потребителите към 5G е водещия фактор в продажбите на премиум смартфоните, Huawei трябва да търси алтернативни предложения за стимулиране на продажбите. Пазарния дял на компанията във високия сегмент се е свил до едва 3%, показват данните на Counterpoint Research.

Традиционният флагман Huawei Mate 50

Huawei-Mate-50-Launch-Specs

Базовата версия на новия смартфон във високия клас на Huawei е позициониран по-ниско от обичайното. Той е с начална цена от около 720 евро, което го поставя в сегмента на традиционните флагмани. Заради ограниченията и санкциите на САЩ, китайският гигант намали драстично броя на моделите, които пуска всяка година. Вместо да има една серия флагмани и една – премиум такива, сега се пуска една, която да обхване двете категории.

Huawei Mate 50 разполага с 4G версията на най-високия клас и обновен процесор на Qualcomm – Snapdragon 8+ Gen 1. Той е изпълнен по 4nm архитектура и идва с 8GB оперативна RAM памет. Идва в конфигурации от 128GB до 512GB място за съхранение. Екранът е 6.7-инчов OLED с честота на опресняване от 90Hz и резолюция от 1 224×2 700. Батерията е с капацитет от 4 460 mAh с бързо зареждане от 66W.

Флагманската серия на китайския гигант винаги се е отличавала с добри камери. Huawei Mate 50 разполага с 50MP основен сензор и 12MP перископен телефото такъв, който предоставя 3.5-кратно оптично приближение. Широкоъгълната камера е 13MP, като толкова е и тази за селфи. Засега няма информация дали някой от сензорите е по технологията RYYB, която предоставя по-добра светлочувствителност. Софтуерно, смартфоните идват с операционната система Harmony 3.0, която е добавен интерфейс върху нелицензираната и отворена версия на Android – AOSP.

Подобрената Pro версия

huawe-mate-50-pro

Huawei Mate 50 Pro по традиция няма съществени разлики, като изключим няколко подобрения. Екранът е с минималната разлика от четири стотни от инча – 6.74, резолюцията е променена на 1 212×2 616 в съотношение 19.5:9. Честота на опресняване е вдигната на 120Hz, която вече е стандарт при смартфоните във висок клас. Чипсетът е същия и оперативната памет, като от конфигурациите за съхранение е извадена най-ниската със 128GB. Батерията е подобрена на 4 700 mAh, бързото зареждане остава 66W.

Основната промяна е при камерите – Huawei Mate 50 Pro разполага с 64MP перископна телефото такава. Тя позволява 200-кратно хибридно приближение, въпреки, че оптичното такова е за предпочитане. Останалите сензори са същите – 50MP главен с 13MP ширококъгълен и 13MP селфи.

Цената на Huawei Mate 50 Pro започва от около 990 евро, което го поставя (вече) в долния край на премиум смартфоните. Очакват се и двата модела да се появят в Европа, но кога и на какви официални цени, все още няма информация.

Сателитната връзка

huawei-mate-50-sat

Huawei Mate 50 серията ще се възползва от възможността за използване на сателитна връзка за комуникация. Идеята наподобява споразумението между T-Mobile и Starlink, в което в отдалечени места да могат да се изпращат текстови съобщения, а при малко потребление – снимки и дори видео.

Huawei Mate 50 няма да може да използва решението на Илон Мъск, а китайската сателитна система BeiDou. Тази функция изглежда ще започне да набира популярност, защото се очаква и Apple скоро да я приложат в своите смартфони.

Свързани статии

Back to top button