НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

WWDC 2022 – iOS на български език и как Apple следва Google в софтуера

Годишната конференция за разработчици на Apple (WWDC следва три традиционни линии. Едната е, че се провежда винаги в началото на юни. Втората  – е насочена повече върху софтуерните промени в портфолиото на технологичния гигант. Третата е, че винаги включва някоя хардуерна премиера – обикновено нов модел таблет iPad или лаптоп Mac.

Мотото на Apple е „Мисли различно“, но компанията отдавна е в плен на навиците и тези три елемента се спазиха дословно в тазгодишното издание на WWDC. То се проведе на 7 юни в хибриден вариант – основната презентация беше предварително записана, а повечето лекции за разработчици бяха онлайн.

„Ябълковият“ гигант представи нововъведенията в мобилната платформа iOS 16, в настолната MacOS Ventura, както и във версиите за таблет iPadOS и за смартчасовници WatchOS. Покрай тях, Apple демонстрира обновената версия на своите чипсетове за лаптопи – процесорите M2, както и първите два модела, които ще ги използват.

Повечето нововъведения от софтуерна страна доста се припокриват с тези, които Google представи преди по-малко от месец или по принцип като концепции в нейната екосистема. Така, ако интернет гигантът се опитва да следва Apple при хардуера, при програмите и услугите е обратното, като „ябълковата“ компания следва тенденциите.

„Българският“ iOS 16

ios-16-bulgarian-update

Най-голямата новина за българските потребители не беше обявена на самата презентация. Тя беше отбелязана на официалната страница с промените, които ще включва новата мобилна операционна система iOS 16. За първи път в 15-годишната си история, платформата за смартфоните iPhone ще има версия на български език. Той е в пакет с казашки, а той и още над 20 локализации и диалекти, сред които са виетнамски, украински, каталонски и бенгалски (за Индия) ще са налични и в някои от гласовите функции на iPhone.

Тази голяма радост за българските потребители е сред малките промени в iOS 16. Големите включват почти цялостно преработване на началния заключен екран на смартфона. Apple дават възможност за доста силната му персонализация. Потребителите ще могат да форматират и преработват снимките и часовника в различни стилове, както и да слагат малки уиджети.

Apple-WWDC22-iOS16-unlock-screen

Елементите могат да се нагласят, включително и разположението на кадъра, за да може всички елементи да са ясно видими. По тази причина, Apple преработват напълно и нотификациите, които се появяват при заключен екран. Вместо да изскачат една над друга, те вече се показват под формата на вертикален слайдер. Така заемат доста по-малко място на екрана и може да се изобразят повече нотификации.

Персонализацията на заключения екран е стъпка напред за Apple в догонването на Android в това отношение. „Ябълковата“ компания все пак го прави със своя стил и изчистеност. Не се оправдаха слуховете, че iOS 16 ще включва Always On екран – изобразяване на частична информация, без да се активира напълно дисплея. Тази функционалност присъства при доста смартфони от 2009 г. и още не е намерила място в iPhone.

По следите на Google

Apple-WWDC22-iOS16-Live-Text-translate

Apple интегрират някои концепции от Google, най-вече по отношение на разпознаването на текст чрез камерата и извличането му в дигитален вид. При iOS 16 това става чрез приложението Live Text, което ще работи вече и с видео. Чрез него могат да се извлича софтуерен код от обучителни видеа или друга информация, която после да се ползва от потребителите. Live Text ще може да се използва и като визуален преводач, нещо, което Google също от доста време осъществя.

Всичко това става чрез тясната интеграция между изкуствен интелект (AI) с наличния хардуер. Apple все повече го реализира в своите устройства, нещо, което и Google прави с Pixel смартфоните. Разликата между двете компании е, че първата има изградена стабилна собствена хардуерна екосистема, докато втората използва джаджите си по-скоро за демонстрация пред останалите производители.

Apple-WWDC22-iOS16-map

Триизмерната визуализация на онлайн картите е друга тенденция, в която Apple и Google се съревновават рамо до рамо. „Ябълковият“ гигант се опитва от години да наложи подобна естетика, но заради първоначалният провал на картите им, ще отнеме повече време да се интегрира. Google от своя страна има силен начален старт и интеграцията между Google Maps и Street View. Във всички случаи Apple ще интегрира 3D изглед в своите карти за още няколко мегаполиса.

Сред вторичните промени в iOS 16, са възможността да се използва разплащателна услуга Apple Pay за покупки на лизинг. За момента той е ограничен до разцепването на сумата на четири вноски, но няма да се учудум, ако финансовите възможности бъдат разширени в бъдеще.

iOS за автомобили и другите платформи

Apple-WWDC22-iOS16-CarPlay

Apple дадоха кратка презентация как чрез iPhone може да се изгради софтуерната платформа за един автомобил. Тук не говорим само за инфотеймънт системата, както е с CarPlay на компанията, а за цялостна интеграция. Тя включва адаптиране на платформата за приборното табло и различните екрани, които вече са неизменна част от всяка съвременна кола. По-ключовото е, че смартфонът на собственика на автомобила ще има достъп до всичките системи и ще може да дава информация за състоянието на машината. Интеграцията е на ниво всяка подсистема и реално, ще получавате цялата информация през софтуера на Apple.

Технологичният гигант обяви, че ще представи моделите и допълнителните възможности на по-късен етап – през 2023 г. Въпреки това изникват няколко въпроса. Първият е, прекалената зависимост на автомобила от смартфона и дали колата няма да изгуби функционалности ако не ползва iPhone. Втората, по-скоро подкрепя идеята, че Apple работи и по собствен електромобил. В противен случай нямаше да прави завършен автомобилен софтуер. Слуховете за това се носят от няколко години, но все още нямат пълна материализация.

При по-малките промени WatchOS получава допълнителни нови екрани (или „лица“ – faces). Здравното приложение надгражда няколко функции за следене на правилно тичане и за следене на сърдечната дейност за определени аномалии. Apple Watch все още няма прецизно проследяване на съня и технологичният гигант ще го добави с новата версия на софтуера.

Обновеният процесор Apple M2

Apple-WWDC22-M2-chip-M1-chip

Устройствата са ключови за Apple и WWDC 2022 не можеше да мине без подобна премиера. В случая, компанията обяви новия си процесор за лаптопи Apple M2. Който надгражда предишната версия с подобрена изчислителна мощ и малко по-бързи процеси. Базиран на 5nm архитектура на мобилната технология на ARM, M2 комбинира традиционен и графичен процесор, както и споделена RAM памет на един чипсет.

Подобно на M1 основното предимство на тази технология е, че има висока производителност при ниска консумация на електричество. Това пести батерия, намалява загряването и прави устройствата по-компактни. Apple спестява дребната подробност, че ARM архитектурата, дори с по-добра миниатюризация, отстъпва на x86 при изчисленията при по-висока консумация на електричество. Затова и сравнителните графики технологичния гигант са леко заблуждаващи.

Apple-WWDC22-MacBook-Air

Apple M2 ще се появи първо в обновената версия на компактния лаптоп Macbook Air, както и в най-малкия модел от Macbook Pro – 13-инчовата. Разликата между двата е по-скоро във възможностите на втория да поема малко по-високи натоварвания, като има по-добра охлаждаща система. Някои други периферни системи, като подобрен микрофон, WiFi-6 и по-голяма батерия също натежават в полза на Pro версията.

Чипсетът M2 ограничава хардуерно конфигурациите до 8-ядрен традиционен процесор, 10-ядрен графичен, до 24GB споделена RAM памет (която се ползва от компютъра и от GPU-то), както и до 2TB SSD място за съхранение. Цената на Macbook Pro започва от 1 299 долара, а на Macbook Air – от 1 099 долара.

MacOS Ventura – подобрява мултитаскинга

Apple-WWDC22-macOS-Ventura-Stage-Manager

Apple може да на харесва думата Windows, но все пак използва термина в своята настолна платформа MacOS. Новата версия носи името Ventura и има за цел да подобри работата с много приложения наведнъж. Решението е Stage Manager – чрез него потребителят може да даде фокус на един или няколко прозореца приоритет. Останалите стоят в готовност в странична лента, като бързо и лесно може да се прехвърля кой да е основния и кои отворени програми да стоят в готовност.

Технологичният гигант демонстрира и още по-силна интеграция между компютъра и смартфона. Акцент беше поставен върху възможността да се използват камерите на iPhone като уеб камера на лаптопа. Първият се закрепя чрез специална приставка, която се продава отделно, разбира се, на върха на екрана.

Свързани статии

Back to top button