ТЕХНОЛОГИИ

Google с нов опит за хардуерна екосистема

Google и Microsoft имат една малко известна за широката публика обща черта. Двете технологични корпорации са отличници в разработването на софтуер и онлайн услуги, но имат доста противоречив опит в разработването на собствен хардуер и устройства. Има изключения разбира се – смартфоните от серията Pixel за Google и Surface хибридите 2 в 1 и конзолите Xbox на Microsoft. Зад тях се крият десетки, ако не стотици неуспешни други проекти.

Microsoft започна да разчупва тази парадигма преди близо десетилетие, след като успя да наложи устройствата Surface и ефективно даде тласък на хибридите между таблет и лаптоп. При Google ситуацията е малко по-различна. Смартфоните Pixel (преди това Nexus) първоначално се правеха от голям производител, който влизаше в ролята на подизпълнител. Google придоби мобилното звено на HTC, което се нагърби с разработването на тези устройства. Същото важи и за по-голямата част от хардуера на интернет гиганта, като термостатите Nest, например.

На последната конференция за разработчици Google I/O, компанията демонстрира почти пълния спектър от мобилни устройства. Смартфон портфолиото се запазва трите си модела, като към тях добавяме умен часовник и висок клас безжични слушалки тип тапи (buds). Покрай ъпдейтите на операционната система Android за таблети, Google обяви, че подготвя и подобна джаджа. Както и загатна преразглеждане и възраждане на своята идея за очила с добавена реалност (AR). Всичко това показва, че технологичният гигант иска да стъпи по-стабилно в изграждането на собствен хардуер, подобно на Apple. И е въпрос на месеци да го приложи на практика.

Основните промени в Android 13

google-android-13-tablet-mode

Център на вниманието при ежегодните конференции Google I/O винаги заема мобилната платформа Android. В случая това е нейната версия 13. Фундаменталните промени са при формата за таблети или на хибридни устройства със сгъваеми екрани. Android 13 ще предлага по-голям и интуитивен мултитаскинг и разделяне на екрана на две части.

Самите приложения също ще могат да имат интерфейс, който да е оптимизиран за по-големи екрани. Първоначално те ще са само няколко десетки, но идеята на Google е постепенно всички разработчици да предложат или да преработят своите продукти за таблетния формат.

google-immersive-view

Друга функция, която потребителите ще могат да усетят или изживеят по-скоро, е интегрирането на Google Maps заедно със Street View. Крайният резултат се нарича Immersive View и има за цел да предложи триизмерен модел карти с висока интерактивност, която доскоро сме виждали в определени тежки приложения или в научната фантастика. По стара традиция, този изглед ще е наличен първо в няколко големи мегаполиси по света и едва след това постепенно ще намира място в по-малки градове, като София, например.

Обявеният Pixel 6a

Google-Pixel-6a-debut-specs

Pixel 6a е по-достъпната версия на основната серия Pixel 6. Той трябва да се появи през юли тази година и да е базиран на Android 12. Позициониран на ръба между средния клас и достъпните флагмани с цена около 860 лева, основният акцент при него е специалният процесор. Чипсетът е Google Tensor с 5nm архитектура и е дизайн на технологичния гигант. Компанията го разработва и пуска в продажба заедно с Pixel 6 серията през 2021 г., като той е специализиран в изчисленията свързани с изкуствен интелект (AI).

Google Tensor е част от тенденцията, в която основните технологични гиганти създават собствен дизайн чипове, а не разчитат на готови такива. Microsoft разработва собствения SQ1 за своя хибрид Surface Pro X, а Apple отива по-далеч, като вече ползва ARM архитектурата за всички свои устройства – от смартфони, през таблети, до преносими или настолни компютри.

Pixel 6a не блести с нещо друго. Екранът е 6.1-инчов OLED с 1 080p резолюция, но без повишена честота на опресняване. Смартфонът ще има само една версия с 6GB оперативна RAM памет и 128GB място за съхранение. Основната камера е 12.2MP с оптична стабилизация и втора 12MP широкоъгълна. Липсва телефото такава или други сензори. Селфи камерата е 8MP. Батерията е 4 410 mAh с бързо зареждане от едва 18W. Тясната интеграция между софтуер и хардуер е голямата сила на Pixel серията.

Загатнатите Pixel 7 и Pixel 7 Pro

pixel-7-preview

Google показа частично следващото си поколение смартфони. Pixel 7 и Pixel 7 Pro ще рафинират леко дизайна на шестата серия, като запазва лентата за камери на задния панел. Тя и рамката ще са алуминиеви, като наподобяват донякъде визията на Galaxy S версията на Samsung от миналата година.

Технологичният гигант потвърди, че Pixel 7 серията ще използва второто поколение от своите процесори Google Tensor. Точните характеристики все още не са известни, но се очаква да бъде във флагманския клас и да конкурира Snapdragno 8 Gen 1. Както и подобрен 5G модем. Смартфоните ще се появят през октомври, като преди това трябва да бъдат представени официално.

Умните аксесоари Pixel Watch и Pixel Buds

Google навлиза по-силно в хардуера с пускането на първия си собствен умен часовник Pixel Watch. Основната цел на технологичния гигант е да популяризира своята версия на операционна система за този тип устройства – Wear OS. Тя вече има добра основа, като Samsung я възприеха при своя последен модел часовник – Galaxy Watch 5. Това е част от сътрудничеството между двете компании в областта на смартчасовниците. Но подобна джаджа на Google ще трябва да разбие скептицизма, както на потребителите, така и на производителите, относно възможностите на Wear OS.

Подобно на Pixel 7 серията, Google не показа подробности относно Pixel Watch. Основната информация е, че часовникът ще се появи заедно със смартфоните през есента. Дизайнът е изчистен с найлонова каишка и фино метално тяло. Беше допълнено, че ще ползва версия на чипсета Google Tensor. Сред демонстрираните функции са безконтактни разплащания, свързване с различни контролери на умния дом (най-вече с Nest устройства) и др.

Най-ключовото при Pixel Watch е интеграцията с фитнес софтуера на придобитата от Google компания Fitbit. Това беше дългоочакван ход от страна на технологичния гигант, като доскорошният лидер при фитнес гривните разполага с едно от най-добрите приложения в областта на проследяване на активността и здравния статус.

pixel-buds-pro

Pixel Buds Pro са луксозни безжични слушалки във високия клас. Те не са първите подобни устройства на Google, но показват желанието за развитие в този сегмент. Разполага с Active Noise Cancelation, който изолира максимално от външния шум и в комбинация със сензори, слушалките се адаптират спрямо размера на ухото на потребителя. Батерията им се очаква да издържа около 11 часа, ще струват 199 долара и са на пазара от края на юли.

Бъдещите проекти – Pixel Tablet и AR очила

pixel-tablet

Доста по-малко се знае за един от предстоящите проекти на Google. Компанията обяви нов таблет, който по думите ѝ „трябва да бъде истинския спътник на Pixel смартфона“. Новият Pixel Tablet ще се появи през 2023 г. Освен, кратка визия и възможността да използва подобрения Android за такива устройства, останалите му възможности са в сферата на спекулациите. Най-вероятно ще разполага с второто поколение чипсет Google Tensor.

Това ще е третият опит на технологичния гигант в сферата на таблетите. През 2015 г. беше показан Pixel C, а три години след това – Pixel Slate. Дали заради ограничени бройки или нисък интерес, тези устройства така и не се популяризираха достатъчно по това време. Pixel Tablet ще се опита да върне интереса към таблетите, който беше възроден за кратко през пандемичната 2020 г. След това тези джаджи отново отстъпиха място на хибридните лаптопи или на хромбуците.

google-ar-glasses-preview

Друг загатнат деликатно продукт са AR очила. Google отново има опит в тази сфера със своя експериментален проект Glass. Технологичният гигант разработи две поколения очила с добавена реалност. Прототипите бяха достъпни за ограничен кръг от хора през 2013 г., а след четири години се появи обновена версия за корпоративни клиенти. Те бяха раздадени при висока цена на определени разработчици и ентусиасти.

Google_Glass_2015На Google I/O бяха демонстрирани напълно обновени AR очила. Компанията ги представи повече като технология за преодоляване на различни недъзи – хора с увреден слух или зрение, както и за превод в реално време. Google не обяви конкретен продукт, а по-скоро само загатна, че все още работи по подобно решение. Затова и детайлите на новите очила са още по-трудни за извличане.

Във всички случаи, Google залага все по-силно на хардуера, като паралелно в него интегрира и софтуерните си услуги. Тази тясна интеграция е част от секретната подправка в успеха на Apple, като до момента никой не е успял да я пресъздаде със същата ефективност. Google най-вероятно няма да го постигне, но ще използва новите устройства за демонстрация на възможностите на своите платформи.

Свързани статии

Back to top button