НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple вдига летвата със своите нови чипове M1 Pro и M1 Max в лаптопите MacBook Pro

Досега чиповете M1 на Apple намираха място само в по-ниския клас компютри на компанията. Базирани на мобилната архитектура на ARM те са ключов елемент в новата дългосрочна стратегия на технологичния гигант към унифициране на различните платформи. Компанията от Купертино определено върви уверено по този път, поне ако съдим по изнесените възможности за момента.

Apple представи новите си чипове M1 Pro и M1 Max, които са насочени именно към машини с по-висока производителност и мощност за по-професионално използване. Те са интегрирани в новото портфолио лаптопи MacBook Pro, които навлизат в продажба в САЩ от 26 октомври. Те ще трябва да докажат, дали ARM технологията, която до момента намира място само в мобилните устройства и по-ниския клас лаптопи, може да захрани наистина мощни машини.

Те влизат в комбинация с обновената операционна система MacOS Monterey и около 10 хил. универсални приложения. Последното е ключово за успеха на Apple, защото е необходимо да има плавно преминаване към програми, които да са съвместими с различните устройства.

Професионалните процесори

Apple_M1-Pro-M1-Max_Chips

Двата процесора M1 Pro и M1 Max са специално разработени за по-висока производителност. Те са изградени на същия принцип и архитектура като M1 – цялата система е на един чип (SoC принципа) и се ползва технологията на ARM. Основният и графичният процесори, както и оперативната памет – всички те са вградени на една платка.

Разликата спрямо предходните модели, е в броя на транзистори – те са двойно повече спрямо тези в М1. Основният процесор е 10-ядрен, което е с две ядра повече от традиционните x86 базирани лаптопи. M1 Pro и M1 Max се различават в две направления. Първото е в графичния процесор. При Pro версията той разполага с 16 ядра, а при Max – 32. Другият елемент е вградената оперативна памет. Максималната за M1 Pro е 32GB и 64GB за M1 Max.

Apple_M1-Pro-M1-Max_M1-Pro_layout

Има една голяма уловка. Тъй като това е платформа базирана на SoC принципа, паметта е споделена. Тоест, тя се използва едновременно, като оперативна RAM и такава за графичния процесор. С други думи, системата разпределя ресурсите в зависимост от натоварването. Ако имате по-тежка графична част и 32GB памет – половината ще бъдат предоставени за GPU-то, а останалите за RAM. Модулите в архитектурата на M1 Pro и M1 Max са между два и четири, които явно ще се разпределят в пакет между двете задачи.

Преди да скачате от радост, Apple подчертават, че това са максималните конфигурации за памет на двата процесора. Това означава, че ще се продават и такива с 16GB. Като си припомним, че видеокартата и процесора ги ползват споделено, това не е добра новина при сравнение с други конфигурации, особено като вземем предвид високите цени на продуктите на компанията.

Друго голямо предимство, което Apple изпъква е значително по-малката консумация на енергия, която имат M1 Pro и M1 Max чиповете. Това е очаквано, предвид факта, че ARM архитектурата е създадена именно с тази цел – да е енергоспестяваща.

Новият MacBook Pro

Apple_MacBook-Pro_Photo-Edit

Първото устройство, което ще се възползва от новите процесори на Apple е по-високия клас лаптопи MacBook Pro. Те ще идват два варианта – с 14 и 16-инчови екрани. По-малката 13-инчова версия вече беше представена, но тя разчита на стандартните чипове M1.

Основните акценти в професионално ориентираните MacBook Pro лаптопи е логична – това са процесорите M1 Pro и М1 Max. Всички сравнения, които прави Apple са спрямо предходните модели, което не е най-добрия бенчмарк. Във всички случаи, компанията твърди, че MacBook Pro с новия процесор базиран на ARM архитектура е супер бърз за ключови приложения, като Adobe Lightroom и Photoshop, Xcode, Final Cut Pro, Maxon Cinema 4D и др.

apple-macbook-pro-2021-inside

Въпреки, че ползва реално мобилна технология, новият лаптоп на Apple запазва вградените вентилатори. Увеличени са страничните вентилационни отвори, за да се гарантира по-добър въздушен поток за охлаждане на машината. Клавиатурата е леко модифицирана и MacBook Pro получава и голям тракпад.

Дисплеят също търпи подобрение, като интересното е, че Apple взимат технология от своите таблети iPad. Това е Mini-LED, който гарантира стабилна яркост от 1 000 нита и 1 600 нита пикова такава. Съотношението на контраста също е впечатляващ с 1 000 000:1. Важна подробност е, че екранът на MacBook Pro идва с адаптивно опресняване на картината от 120Hz.

Цените започват от 1 999 долара за 14-инчовия модел и 2 499 долара за 16-инчовия. Те са обаче само за версиите с 16GB памет, като 32GB версия е достъпна единствено за по-големия модел при цена от 3 499 долара. Къде е 64GB версия – за момента, Apple явно не я пускат на пазара и сигурно я пазят за по-натам.

Универсалните приложения

apple-event-2021-october

Колкото и впечатляващо да звучат хвалбите на технологичния гигант и хората, които работят с него, те важат само за приложенията, които са създадени за ARM архитектура. Универсалните програми са ключът към дългосрочния успех на Apple и тяхното преминаване към собствени и базирани на мобилни технологии процесори.

В представянето на новите чипове и лаптопи, компанията не обърна прекалено голямо внимание на тях. Само спомена, че универсалните приложения са достигнали бройка от 10 хил. Програмите, които нямат такава версия ще разчитат на емулатора Rosetta 2. Засега той разполага със сравнително добри отзиви, но да не забравяме, че все пак това е временно решение.

Свързани статии

Back to top button