НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple прави втора стъпка в интеграцията на своите чипове M1 в iMac

Apple продължава със своята трансформация от процесори Intel към собствените си ARM базирани M1 чипове за своите компютри. След като през 2020 г. бяха показани първите модели MacBook Air и Mac Mini с тази технология, сега на ред са All in One версиите на iMac. На събитието, „ябълковата“ компания представи още редица устройства – обновен Apple TV, нов iPad Pro с M1 процесор, свързаният тракер AirTag и ъпдейти по някои от своите дигитални услуги.

Технологичният гигант все повече залага на мобилните процесорни системи, като подмяната в моделите вече тече с добри темпове. В рамките на половин година, вече се обхваща около една трета до половината от портфолиото на компанията.

Другите тенденции, които може да изведем от събитието на Apple от 20 април са две. Едната е, че технологичният гигант засилва присъствието си и в Интернет на нещата (IoT). Втората е, че прогнозите за очаквани силни продажби на iPhone 12 поне до септември са нещо, на което компанията се надява. Това става, като Apple показа нов цветови вариант – лилав.

Чипът M1 в iMac

apple_new-imac-spring21

Последните модели тим All in One на iMac идват с доста нововъведения за марката. Това са 24-инчов 4.5K екран, 1080p уеб камера, вграден професионален микрофон, сензор за пръстови отпечатъци и др. Най-голямата обаче е вътре в самия корпус на компютъра – собственият процесор M1. От Apple не уточняват дали има промени по самия чип, спрямо версиите, които се използват в последните модели на MacBook Air и Mac Mini, но е малко вероятно.

Разликата може да бъдат най-много по броя на ядрата, тъй като iMac се предлага в две версии, като едната е с графичен процесор със седем, а другата – с осем ядра. Другите елементи по които се различават са аксесоарите и броя на портовете. По-евтината версия ще се продава за 1 299 долара, а по-скъпата – 1 499 долара от средата на май. Новите модели ще се предлагат в седем цвята, подобно на първите iMac от 1998 г.apple_new-imac-infograph

M1 и дънната платка заемат много по-малко пространство от своите Intel-ски аналози от предходните iMac версии. Това позволява на Apple да направи самото устройство много по-тънко и изчистено и същевременно да отвори място за подобрения в периферните компоненти. Сред тях например е звукът, като вградените колонки поддържат Dolby Stereo.

Обновените iPad Pro, Apple TV и AirTag

apple_ipad-pro-spring21_ipad-pro

Второто устройство, което получава новия M1 чип е iPad Pro. Таблетът насочен към продуктивност на Apple също се възползва от повишената производителност на новия процесор. Към това добавяме 5G мобилна връзка и камерно гнездо, взето назаем от последните версии на iPhone. Те са с LiDAR сензор, което позволява да се сканират обекти в триизмерна дигитална среда.

Apple не изоставят своята преходна операционна система за таблети – iPadOS. Тя комбинира елементи от традиционния iOS и MacOS, като целта е да се повиши продуктивността на потребителите. По принцип продуктите на Apple не са насочени към геймърите, но новият iPad Pro поддържа контролерите на новите версии на PlayStation 5 и Xbox Series X и S. Версията с 11-инчов екран ще започва от 799 долара, докато тази с 12.9-инчов дисплей стартира от 1 099 долара.

Apple_unveils-the-next-gen-of-AppleTV4K

Технологичният гигант също така показа и своята обновена ТВ приставка Apple TV. Сега тя поддържа 4K резолюция и ползва A12 чипа на компанията, който беше интегриран в предходните версии на iPhone. Сред другите нововъведения са обновеното дистанционно управление, което напомня на удължен iPod със своя кръгъл скролер. Цената на приставката е 179 долара за 32GB версия и 199 долара за 64GB.

Apple_airtag-accessories

Последното устройство, което заслужава споменаване е AirTag. Това е миниатюрна свързана джаджа, която може да се закача на различни обекти и да помага на потребителите да ги намират. Или проследяват къде се намират. Най-традиционното им предназначение е да не позволяват да си изгубите ключовете, чанта или портмоне. Чрез смартфона си можете да видите къде се намира, дистанцията и да включите аудио сигнал, който той да издава, за да можете да го локализирате.

Втора стъпка към революцията на M1

apple-m1-stats

Предимствата, недостатъците, възможностите и перспективата на процесора M1 сме ги описали подробно в нашите анализи. Както и ролята на този ход на Apple. Добавянето на iMac към списъка с устройства, в които е интегриран, показва, че компанията е уверена в технологията. Когато цялото портфолио на технологичния гигант премине с чипове, базирани на ARM архитектурата, каквито са M1 и A13, тогава ще видим завършения вид на единната екосистема за всички устройства на Apple.

Ако технологичният гигант успее да постигне тази интеграция между мобилни и настолни устройства и програмите им, то това ще бъде революция за потребителската електроника. Microsoft се опитва от десетилетия да постигне подобно нещо. Apple сега твърди, че технологиите, както в софтуера, така и в хардуера и по-точно – в мобилните процесори, са достатъчно напреднали, за да се формира единна екосистема. Събитието на компанията демонстрира втората стъпка в тази посока.

Свързани статии

Back to top button