НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple представи първите си Mac компютри без процесори Intel

След месеци очакване, немислимото се случи и Apple направи първите стъпки в изоставяне на процесорите Intel в своите компютри. Технологичният гигант представи първите си модели, които включват техен собствен чип, който да не е базиран по добрата и стара x64 архитектура.

Новите 13-инчови версии на Macbook Air и Pro, както и Mac Mini от следващата седмица ще се продават (поне в САЩ) с процесорите Apple M1. По думите на компанията, този чип превъзхожда в няколко пъти по производителност спрямо предишните поколения машини на „ябълковата“ компания. Тя дори твърди, че това предимство е и спрямо настоящите лаптопи, които се продават от конкуренцията.

Какво е Apple M1

apple-m1-stats Новият процесор М1 на Apple е доста буквално пренасяне на тенденциите от смартфоните към лаптопите. В него се съчетават редица модули, които традиционно при преносимите компютри са разположени на различни чипове. Така, Apple M1 съдържа в себе си 8-ядрен процесор, 16-ядрен вграден такъв, невронен модул (за AI операции), модул за сигурност. Като дори RAM паметта е интегрирана в чипсета.

Предимствата от тази конфигурация са, че операциите могат да се извършват много по-бързо, без да преминава информацията в различни части на дънната платка. Недостатъците? По правило специално отделените компоненти са по-добри като производителност, спрямо интегрираните. Това важи в много пълна сила за графичните процесори.

Друг компонент, който Apple обяви само наполовина е архитектурата на M1. Тя е 5nm и наистина е единствената в момента налична такава за лаптопи и компютри. Тя обаче е дело на ARM, което отново идва със своите предимства и недостатъци.

m1-chipset-diagram

Предимствата са, че може да се интегрира новата 5nm технология, както и, че чиповете на британския разработчик са в пъти по-енергоспестяващи от конкурентите. Сред недостатъците са по-ниска производителност. Към нея добавяме ARM архитектурата и нейната работа с традиционните програми.

Това означава напълно различна компановка на софтуерните приложения, които очаквате да видите на подобни устройства. Масово, те са оптимизирани за x64 на Intel, което е огромна спирачка в създаването на единна платформа, която да обхване, както мобилни устройства, така и високопроизводствени системи, като настолни компютри и лаптопи.

Скритият коз на Apple – Big Sur

Apple_new-macbookpro-bigsur

За успеха на новите устройства всичко зависи от тайното оръжие на Apple – новият ъпдейт на MacOS Big Sur. В него се добавят два нови типа приложения – универсални и емулирани. Първите се правят от самите разработчици, които оптимизират своите програми за новия чипсет M1.

Така, те трябва да се водят native за него, като идеята е да се запази производителността и възможностите им. За момента такива са само собствените на Apple, както и на някои компании, които са се включили в проекта, като Adobe.

Емулираните идват под името Rosetta 2 и за тях няма много информация. Идеята е да може всяка програма, налична досега за Mac компютри да може да се пуска на новите модели с процесорите M1. За стабилността и скоростта на емулацията ще се разбере от тестовете, но обикновено има голям спад на производителността при подобни процеси.

Последният коз на Apple M1 е, че може без проблеми да работи с приложенията за смартфони и таблети под iOS. Поради факта, че мобилните устройства на „ябълковия“ гигант са разработени под ARM архитектурата, те се водят за native.

Самите модели

apple-macbook-pro-2020

Apple започва поетапната замяна на Intel процесори със своите M1. Първите устройства, които са избрани са компактните модели лаптопи на Macbook. Това са 13-инчовите версии на Air и Pro. Наличието на ARM чипсет им дава бърза и лесна интеграция с iOS устройства, както и по-голяма издръжливост на батерията.

Конфигурацията им е доста сходна. Опциите за дисплеи са сходни – 13-инчови с разделителна способност до 1 680×1 050, между 8GB и 16GB интегрирана RAM памет, както и от 256GB до 2TB SSD място за съхранение. Цената на Macbook Air започва от 999 долара, а на Macbook Pro – от 1 299 долара.

apple-mac-mini-2020

Към лаптопите, с новия чипсет M1, Apple добавя и компактния настолен компютър Mac Mini. Неговата цена започва от едва 699 долара (без монитора), като конфигурациите за RAM и място за съхранение са идентични с тези на Macbook моделите.

Свързани статии

Back to top button