НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Microsoft започва да изравнява Windows за ARM процесори

Microsoft е на път да изравни по възможности Windows за ARM процесори. Това става, след като софтуерният гигант обяви, че увеличава броя на поддържаните приложения за водещите до момента мобилни чипсети. Компанията добавя x64 програми към версията на своята операционна система за процесори с ARM архитектура.

Към момента Windows поддържа три типа приложения – 32 и 64-битови писани за ARM, както и 32-битовите разработени за Intel (x86), които се пускат чрез емулация. Microsoft ще разшири или по-скоро ще завърши списъка, като добави и x64 или 64-битови програми, правени за чипсетите на Intel. Отново, чрез емулационен процес, което ще започне да става факт от ноември.

Лоша новина за Intel

11th Gen Intel Core processors with Intel Iris Xe graphics_v2

Ходът е огромен, като това ще разшири до почти пълния списък от приложения, налични в момента за традиционните Windows системи на лаптопи, в такива устройства, които ползват чиповете на ARM. Microsoft следва неотлъчно Apple в тази посока, които обявиха, че ще интегрират собствени процесори разработени на базата на популярната мобилна архитектура в своите бъдещи модели Macbook.

Всичко това е доста лоша новина за Intel. Производителят на процесори в момента е под голям натиск, поради затрудненията да премине 7nm архитектура и още разчита на вече остарялата технология в това отношение от 10nm. Отделно, ARM процесорите имат няколко големи предимства, през тези на Intel.

Първото е, че позволяват на устройствата да са доста по-компактни, заради по-малкото загряване и липсата на изискване за големи и сложни охлаждащи системи. Второто е, че са по-енергоспестяващи, което намалява необходимостта от големи и обемни батерии. Това превръща, ARM чиповете в доста добър избор за компактни лаптопи, подходящи за нормални ежедневни дейности, които не изискват голяма изчислителна мощ.

Подобни устройства има от години на пазара, но те идваха с ограничението, че не можеха да ползват Windows. Microsoft постепенно започна интеграцията на операционната система за ARM, като проблемът беше от липсата на достатъчно високопродуктивни приложения. С емулацията на съществуващите такива за x86 и x64 на Intel, това препятствие се преодолява напълно.

Последствията

Asus NovaGo laptop

Всичко това означава, че скоро ARM ще доминира в ниския клас лаптопи и в конкретни сегменти на ултра компактните модели при по-високия. AMD започва да пробива и да се налага в средния. Което ще изяде все повече от пазарния дял на Intel. Щатският производител все още доминира в гейм конфигурациите, високия клас лаптопи и повечето по-високопродуктивни настолни машини.

Това се дължи от факта, че макар и да не използва 7nm архитектура, Intel е овладял до съвършенство 10nm и изкарва максимална производителност. Което се явява спасителна сламка за компанията. Тя е временно решение и ако Intel не изкара наистина висококачествен нов модел догодина, който да може да се справя в по-компактните машини, то дружеството може да загуби безвъзвратно голяма част от пазара за лаптопи. Друг момент е, че все пак емулирането на приложенията намалява тяхната производотелност, предизвикателство с което ще се сблъска не само Microsoft, но и Apple.

Свързани статии

Back to top button