НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Intel се опитва да остане в играта с процесорите Tiger Lake

Intel се опитва да поддържа позициите си при лаптопите и персоналните компютри със своето 11-о поколение процесори Tiger Lake. Американският производител е под силен натиск от страна на конкурентите от ARM и AMD. Първата компания започва да прави пробиви при лаптопите, а втората да предоставя сходна производителност на по-ниска цена.

Новите Intel Core Tiger Lake процесори предлагат по-висока производителност, мощен вграден графичен процесор, поддръжка на куп нови технологии, като WiFi 6, Thunderbolt 4 и др. Лошата новина е, че продължават чиповете да са изградени по 10nm архитектура, докато конкурентите постепенно преминават към 8nm и 7nm. Intel призна, че подобни разработки няма да може да пусне на пазара преди следващата 2021 г.

Опит за паритет

TGL_UP3_UP4_black-intel-tiger-lake

Въпреки това изоставане производителят на чипове успява да поддържа паритет на пазара. Новите Tiger Lake чипове идват с 20% увеличена продуктивност за традиционни дейности, като офис приложения, браузване и други. Отделно има още 20% оптимизация на процесите, така че да се консумира по-малко енергия и да се увеличи издръжливостта на батерията на лаптопите.

Intel също така представиха интегрираната в чипсета видеокарта Xe, която притежава двойно по-голяма производителност и поддръжка на 8K резолюция. То не е постигнато само с голям брой ядра, което е ключово предимство на конкурентните от AMD.

Intel компенсира липсата на 7 или 8nm архитектура с пълното обновяване на своята 10nm такава от предходното поколение Ice Lake процесори. Подобрен е модулът за изчисления на операции движени от изкуствен интелект (AI). Това олекотява различни процеси, които изискват подобна технология и е ключова функция на процесорите на ARM.

Застрашена доминация

apple-arm-macbook-chip

Изоставането в няколко ключови области, като липсата на 7nm архитектура и пълното абдикиране от мобилните чипове, започва да се усеща силно в позициите на Intel. Компанията отдавна се отказа да се бори на пазара за смартфони, но тя е подложена на голям натиск при този за лаптопи.

Все повече производители включват в портфолиото си модели с процесори на конкурента AMD. Те позволяват да се намали цената на устройствата и са доста популярен избор при по-достъпните лаптопи. От друга страна, се забелязва увеличаване на популяризацията на преносимите компютри с ARM процесори. За момента това са т.нар. Chromebook модели, които са базирани на операционната система Chrome OS.

В следващите месеци ситуацията ще започне да се изменя към още по-лоши развития за Intel. Apple обяви, че ще представи първите си лаптопи Macbook с новите чипове собствена разработка. Те ще са базирани на архитектурата на ARM, като технологичният гигант планира в рамките на две години да измести от своите модели компютри процесорите на Intel. Apple заема четвърто място в световните доставки, но въпреки това е голям удар за американския производител на чипове.

Ако Intel забави допълнително представянето на 7nm процесор и такъв не се появи през 2021 г. е доста вероятно да загуби още повече позиции на пазара за компютри. Засега над 10 от водещите производители обявиха, че ще пуснат модели с 11-о поколение Tiger Lake, като сред тях са Asus, Acer, HP, Dell, Lenovo, MSI, Razer, LG, Samsung и др. Но ще видим дали няма и да има увеличение на компаниите и устройствата, които ще предлагат и такива с алтернативни чипове.

Свързани статии

Back to top button