НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Intel пусна 10-ядрени процесори Comet Lake

Intel най-накрая разкри пълното си портфолиото от десетото поколение процесори, които ще носят името Comet Lake-S. Според американската компания, това са най-бързите чипове за гейминг, но има редица уловки, които е хубаво да знаем, преди да скочим към тях. Обновената серия включва общо 32 вида процесори от портфолиото Intel Core i9, i7, i5, i3, Pentium Gold и Celeron. Най-голямото им предимство във високия клас е наличието на 10 ядра, тактова честота до 5.3 GHz и технологията HyperThreading.

Нови модели, стара архитектура

Intel-10th-Gen-Family-1

Преди да изтръгнете от дънната платка настоящия си процесор на Intel, ако сте на такъв, трябва да вземете предвид няколко фактора. Основната е, че американският производител използва старата си 14++nm архитектура от Skylake за новите Comet Lake-S. Тя е от 2015 г. и по този показател отстъпва на последното поколение 10 nm процесори Ice Lake представени по-миналата година.

Това не е непременно лоша новина. Intel ползват по-старата технология, за да надградят производителността. Ефектът се постига с повече ядра, но и с повече нишки, както и по-висока тактова честота. Резултатите са, че девето поколение Core i9 разполага с осем ядра, 16 нишки и базова честота от 3.6 GHz и овърклокната може да постигне 5 GHz. По всички тези показатели, новият Core i9 Comet Lake-S превъзхожда. Същото важи и при сравнение на другите два процесора в горната част на портфолиото Core i7 между моделите от 2018 г. и тези от тази година.

По-ниски цени

Intel-i9-10900K-1

Intel се опитва да постигне няколко неща с новата си продуктова линия. Основата е да се постигне висока производителност на по-ниска цена. Затова е взета старата 14++nm архитектура и е надградена в тази посока. Освен повечето ядра и нишки са добавени и други възможности, някои от които бяха представени в деветото поколение на Intel.

Така, серията Core i9 Comet Lake-S постига по-добри резултати от Ice Lake, покрай интеграцията ѝ с технологията Thermal Velocity Boost, при която тактовата честота достига своите лимити под прагова температура от 70 градуса по Целзий.

Друга иновация на Intel е Turbo Boost 3, която е налична и в Core i7 на Comet Lake-S процесорите. Тя също е насочена към повишаване на производителността на чипа.

Крайният резултат е, че високата производителност на най-мощния нов Core i9 Comet Lake-S процесор идва срещу 488 долара. Така той се изправя директно срещу набиращия популярност Ryzen 9 3900X на AMD. Надпреварат между двете компании ще стане все по-оспорвана, когато трябва да се печелят сърцата на геймърите.

Печелене на време

Intel-chip-roadmap-3

Intel се опитва да задържи позициите си, особено в продажбите на гейм хардуер. AMD натиска здраво, особено когато става дума за иновации в някои сфери. Компанията обяви в началото на 2020 г., че ще пусне свои процесори за настолни компютри и лаптопи по 7nm архитектура. Това е болна тема за Intel, които все още не могат да се похвалят с подобни резултати през следващата поне година.

Според последната пътна карта, която компанията представи през май миналата година, те ще могат да пуснат 7nm процесори най-рано през 2021 г. Интересното е, че за 2020 г. плановете им включваше развитие на 10nm архитектура, а не на допълнително подобряване на 14++nm. Да не забравяме, че през тази близо година, се засили натиска на AMD и те започнаха да пускат повече модели в по-ниските ценови сегменти. Ролята на новия Comet Lake-S е да се печели време и да не се позволи на Ryzen процесорите да изместят Intel от пазара.

Свързани статии

Back to top button