НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Продажбите на PC се повишиха по време на COVID-19 пандемията

Прогнозата, че продажбите на персонални компютри ще се увеличат през второто тримесечие на 2020 г., заради повишеното търсене на подобен тип устройства покрай коронавирус пандемията се сбъдна. Данните на две от най-големите изследователски фирми в сектора – IDC и Gartner показват стабилен ръст през периода. Причината също е очаквана – социалната изолация и дистанционната работа е довела до по-силно търсене от потребители и компании.

По отношение на детайлите IDC и Gartner се разминават. Първата компания обявява сравнително голям ръст на годишна база на PC доставките от 11%, докато втората предполага доста по-умерено увеличение от 2.8%. Причината е, че IDC отчита през второто тримесечие повече продадени бройки – 72 млн. срещу 64 млн. по данните на Gartner.

Временен ръст

Двата анализатора потвърждават една тенденция – този ръст е временен и е подхранван от извънредните мерки наложени по света, в които масово бизнеса изнася своята дейност дистанционно. Което налага обновяването на наличните лаптопи или закупуването на нови, за адаптирането към ситуацията от март месец насам.

Самите потребители също инвестират в нова техника, покрай факта, че децата и учениците също преминават на дистанционно обучение. С което се насърчава общото търсене на подобен тип устройства.

Неясни са очакванията за развитието на PC пазара през следващите месеци. Потенциалното връщане на мерките през есента при евентуална втора вълна на пандемията може продължи да движи продажбите на подобен тип техника. От друга, негативните ефекти на COVID-19 за икономиката през следващите месеци може да подкопаят желанието на бизнеса и потребителите да продължат да купуват лаптопи.

Битката между HP и Lenovo се задълбочава

pc-market-q2-2020-idc

Двете водещи компании на PC пазара – HP и Lenovo – продължават своята битка за надмощие. Тук е другото голямо разминаване между данните на IDC и Gartner. Първата компания обявява за лидер HP с малко над 18 млн. бройки доставени през периода април-юни. Което предполага ръст от над 17% на годишна база.

Gartner от своя страна посочва за водещ на PC пазара Lenovo с 16.19 млн. продажби, а HP е веднага зад тях с минималната разлика от 16.16 млн. реализирани бройки. Прави впечатление, че и двете изследователски компании дават голям ръст в доставките на HP – около 17%. Което показва, че американският производител е сред големите печеливши от ситуацията с коронавируса.

pc-market-q2-2020-gartner

Данните на IDC и Gartner са консистентни за подреждането отвъд челната двойка. Трети са Dell, следвани от Apple и Acer. За първи път двете анализаторски фирми не се разминават по отношение на позицията на Asus. Обикновено Gartner поставя тайванския производител на пета позиция, но сега той е извън Топ 5.

Противоречия има за конкретните бройки и годишни ръстове. Най-контрастно е разминаването в данните за Apple. Gartner посочват, че „ябълковия“ гигант има умерен ръст от 5% до 4.36 млн. бройки, докато IDC отчитат значително увеличение от 36% до 5.59 млн. бройки. Друго несъответствие е при Dell, като първата анализаторска фирма показва минимален спад от 0.1%, а втората – ръст от 3.5% в доставките.

Въпреки, липсата на консенсус в детайлите, данните на IDC и Gartner обрисуват една позитивна картина за PC пазара, който в началото на годината започна със силен спад. Възстановяването на продажбите обаче може да се окаже краткосрочно и тепърва ще проследим как ще се развие до края на 2020 г.

Свързани статии

Back to top button