НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

PC продажбите се свиват с до 10% през първите три месеца на 2020 г.

Продажбите на компютри се свиват през първите три месеца на 2020 г. Това показват данните на две изследователски фирми IDC и Canalys. Според първата, спадът е с 9.8%, докато при втората той е 8%. Резултатите не са изненадващи предвид извънредната обстановка, блокираните фабрики в Китай в началото на годината и последващото извънредно положение в почти целия свят.

Оказва се, че динамиката на пазара е малко по-интересна, от традиционното черно-бяло представяне на ефектите от коронавирус пандемията. Например, че голяма част от спада се дължи на затварянето на фабриките в Китай, което е повече от очаквано. Ръстът в търсенето при създаденото извънредно положение, заради рязко увеличение на заявките от бизнеса за компютри за служителите е ефект, който не влизаше в прогнозите на специалистите. За съжаление, производството все още не може да смогне, което води до дефицит и общ спад.

Спад с елементи на ръст

Силният спад с между 8 и 10% се дължи основно на коронавирус пандемията, заключват двете изследователски фирми. Той е вследствие на затварянето на фабриките в Китай, който е най-големият производител на PC устройства. През януари, темповете на доставки на компютри запазват нивата от предходната година. Февруари е различен, защото тогава китайските фабрики затварят, покрай пика на епидемията в страната.

pc-market-q1-2020-canalys

В същия момент, търсенето на PC се увеличава през март, когато развитите държави и ключови региони като Европа и Северна Америка вкарват извънредни мерки. Те засилват дистанционната работа и електронното обучение, което води до много рязък ръст на заявките за компютри и лаптопи в тези страни. Проблемът е, че производството все още не може да компенсира затварянето през февруари и съответно има дефицит на доставените машини.

Защо се говори за силен спад на продажбите при ръст на търсенето? Отговорът е много прост – IDC и Canalys проследяват само доставките от производителите към търговците. Поради тази причина, в техните статистики, пазарът на PC отчита спад с между 8 и 10%.

pc-market-q1-q2-projections-2020-canalys

IDC отеблязва, че силното търсене, заради дистанционна работа и обучение ще бъде краткосрочен ефект, докато дългосрочните последствия за пазара ще са негативни покрай пандемията. Причината са потенциалните свиване на приходите на редица потребители – крайни и бизнес. Canalys са малко по-оптимистични, като според тях, през второто тримесечие ще има стабилизация на пазара, и като доставки, и като продажби.

Apple големият губещ

pc-market-q1-2020-idcНай-зависим от китайското производство се оказва Apple. Технологичният гигант отчита над 20% спад на доставките. Според IDC, компанията дори изпада на четвърто място, като е задмината от Acer.

За разлика от други периоди, поне в челната тройка има силен консенсус между двете изследователски фирми. Lenovo е лидер с 12.83 млн. доставени PC-та, следван от HP с 11.7 млн. От всички производители в Топ 5, единствено  Dell, отчита ръст на доставките с 1%, които са малко под 10.5 млн. устройства.  Това се дължи на добре диверсифицираната верига от подизпълнители, което поставя компанията в по-изгодна позиция по време на пандемията.

Свързани статии

Back to top button