ТЕХНОЛОГИИ

Samsung и Google обединяват усилия в платформите си за умни часовници

Може да звучи странно, но една от най-скъпите компании на света Apple, доминира в много малко области. Една от тях е пазарът за умни часовници. Като основна причина за това е много успешната интеграция между платформата на техните Apple Watch със смартфоните iPhone или таблетите iPad. Нито Google, нито някой от големите технологични производители успява да предложи подобно изживяване. Опитите в тази насока са наистина безброй, но малко от тях се доближават до крайния резултат на Apple.

Поради тази причина, Google и Samsung решават да обединят усилия и да се опитат да предложат качествена алтернатива. Ходът е голям и за двете компании. Интернет гигантът стои зад мобилната екосистема на Android, а южнокорейският производител е лидер при смартфон продажбите и е сред водещите доставчици на смартчасовници.

Този подход може да бъде разглеждан като нож с две остриета. От една страна, двете най-големи компании в сектора обединяват усилия и ресурс в една насока. Но от друга, останалите производители на умни часовници и на Android смартфони, може да не искат да ползват тяхната нова платформа. Което може да ограничи масовостта, която е в основата на успеха на най-популярната мобилна операционна система.

Параметрите на партньорството

wear-google-samsung-tiles

Сътрудничеството на Samsung и Google ще бъде в разработката на единна OS за умни часовници. В момента, първата компания използва собствената си платформа Tyzen, която се синхронизира перфектно с всеки смартфон под Android, но изисква допълнителна инсталация на няколко приложения с общ размер от няколкостотин мегабайта. Google от години се опитва да наложи собствената си Wear OS платформа, но интересът към нея не е толкова силен, както към популярната мобилна такава.

Под новото партньорство, двете платформи реално ще се обединят. За момента работното име е Wear, но то може да претърпи промяна. Обещанията на Google са, че новата система ще бъде с 30% по-бърза, значително ще намали консумацията на енергия и съответно живота на батерията. Технологичният гигант също така се зарича, че ще предостави богата гама от приложения и възможности за персонализиране на часовника.

Крайната идея е проста – да се изгради единна платформа за умни часовници, която да работи перфектно с Android. Samsung ще запазят някои специални елементи, които бяха разработили за Tyzen и техните устройства. Но ще спрат разработката на нови модели, под своята платформа, като ще разчитат на новата.

Доминацията на Apple

Global-Smartwatch-Shipments-Share-Q4-2020

Умните часовници бяха много, ама много нишов пазар преди излизането на първия Apple Watch през 2015 г. След което, компанията от Купертино се превърна в безапелационен лидер. Данните за продажбите през 2020 г. показват, че Apple има приблизително толкова реализирани бройки, колкото следващите четири производителя взети заедно. Тенденцията е така от години, като в един момент, доминацията на технологичния гигант беше дори и по-голяма.

Apple постигат това благодарение на перфектната синхронизация и работа между техния часовник и техния смартфон. Друг фактор е липсата на друга, също толкова силна алтернатива. При умните телефони, Android е сравнително универсално решение за производителите. За умните часовници това не важи. Wear OS на Google засега не е таз алтернатива, като основните производители не разчитат на него. Нито, Samsung, Huawei или Fitbit го ползват. През 2020 г. са пуснати едва няколко устройства в продажба.

Битката на производителите

Samsung и LG бяха лидерите в този сегмент, преди Apple да навлезе. Първата компания води усилена борба за второто място в момента с Huawei. За цялата 2020 г. китайският гигант излиза победител. Но в края на годината затегнатите санкции за мобилни чипове и подновените усилия на Samsung, правят южнокорейският производител като втори през последните три месеца.

Тенденцията ще е любопитна да се разгледа и през настоящата 2021 г. Huawei ще се опита да компенсира липсата на смартфони с различни аксесоари, включително и умни часовници. Както и се очаква да пусне своята операционна система Harmony OS, която трябва да покрие и подобен тип устройства. Тежката хватка на санкциите на САЩ върху Huawei ще даде възможност на други производители да вземат нейните дялове при умните часовници. При смартфоните този процес вече е в ход.

Единна платформа за Android може да промени ситуацията на пазара ако се привлекат производителите на борда. Това може и да не стане, когато най-големия такъв за смартфони е основен партньор. Подобни сътрудничества, засега не дават голям резултат в усилията на Google за развитие на Android или на Wear OS.

Свързани статии

Back to top button