РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Poco X4 Pro 5G: Силен екран и батерия на достъпна цена

Големите китайски производители наложиха държат на практиката да поддържат по няколко марки за своите смартфони. Така се ражда Poco – брандът на Xiaomi насочен повече към младежката аудитория. Позиционирани обикновено в ценовите класове до 1 000 лева, те започват да предлагат все по-богата гама от модели. Настоящият Xiaomi Poco X4 Pro 5G е ярък представител в средния клас с цена на свободния пазар от 649 лева.

Специфичното на бранда е, че се търси по-атрактивен дизайн и възможности, характерни за младежите. Това се случва с Poco X4 Pro 5G – познат хардуер с обновена визия и позициониране в един от най-атрактивните ценови класове на пазара. Характерно за устройствата от тези сегменти е добро съотношение между цена и качество, но с компромиси в избрани от производителя в определени категории.

Какво предоставя Poco X4 Pro 5G? Както името предполага – връзка с петото поколение мобилни мрежи. Нелош за класа си процесор, 108MP камера, с която не всеки представител в категорията разполага, AMOLED екран с високо опресняване и редица други предимства. При това на доста достъпна цена.

Дизайн и екран

Xiaomi_Poco-X4-Pro-5G-3

Външният вид на Poco X4 Pro 5G е в унисон с част от моделите на Xiaomi от миналата година. Пластмасова рамка и стъклен гръб. Задният панел е доминиран от огромното изпъкнало гнездо за камерите. То обхваща близо една четвърт от смартфона и е основното място за брандинга на смартфона. В него допълнително изпъква 108MP камера. Черната версия, която тествахме е с вграден ефект при който при попадане на светлината се образуват акцентиращи линии в стъкления заден панел.

Xiaomi_Poco-X4-Pro-5G-8

Отвъд това имаме 3.5мм аудио жак в горната част на рамката, заедно с говорител и инфрачервен сензор. В долната се намират USB Type-C порт, слота за две SIM карти и втори говорител. В дясната част са разположени бутоните за управление на звука и този за включване на устройството, в който е интегриран и сензорът за пръстови отпечатъци.

Екранът е голям 6.67-инчов AMOLED с разделителна способност от 1 080×2 400 пиксела. В допълнение с честота на опресняване, която е 120Hz, превръща екрана на Poco X4 Pro 5G в значително предимство в неговия ценови клас. Единственият по-голям недостатък е, че няма адаптивно опресняване – в което смартфонът автоматично да подбира честота на дисплея.

Хардуер и възможности

Xiaomi-Poco-x4-pro-5g-review-stats

Ако екранът надскача ценовия клас, то хадруерът на Poco X4 Pro 5G е характерен за диапазона в който е позициониран смартфона. Сърцето му е процесор Snapdragon 695 с 6nm архитектура – традиционен избор за доста устройства в сегмента. Принципно се представя бързо, но на моменти се забелязва леко забавяне и лаг при някои действия. Дали е заради оптимизацията на интерфейса или друго – трудно може да кажем.

Poco X4 Pro 5G включва няколко конфигурации – с 6GB и 8GB оперативна RAM памет и с опции за 128GB и 256GB място за съхранение. Батерията е голяма с капацитет от 5 000 mAh. Тя ще ви осигури около ден и половина при умерено използване. Липсата на адаптивно опресняване на екрана, означава, че при 120Hz батерията ще пада по-бързо. Добрата новина е, че смартфонът идва с 67W бързо зареждане включено в комплекта, което осигурява пълен заряд в рамките на под час и 70% за половин.

Камери – универсалната 108MP

Xiaomi_Poco-X4-Pro-5G-7

Poco X4 Pro 5G разполага с три основни камери, разположени в огромното гнездо в задната част на смартфона. Основната е 108MP, която ще влезе в ролята на „универсален войник“. Тя трябва да компенсира липсата на телефото сензор. Това става, като ползвате режим на пълна резолюция и след което можете да изрязвате отделни сегменти от кадъра, ако искате да имате приближени снимки. Употребата на вградения зуум не е препоръчителен, защото е дигитален и губи детайлите значително.

Като цяло 108MP формат е задължителен при подобни устройства, заради по-доброто качество на изображенията. Той естествено не е панацея за всички ситуации. На първо място, при него няма ноще режим, като той е достъпен само за стандартните снимки. Освен това, файловете са по-големи от нормалните кадри. Самият нощен режим се справя повече от отлично за смартфон в този клас.

Xiaomi_Poco-X4-Pro-5G-6

Широкоъгълната камера е 8MP и е стандартна в индустрията, като няма с какво да изпъкне на фона масовата ѝ употреба от конкуренцията. Същото важи за 16MP селфи камера, както и за 2MP макро сензор.

Poco X4 Pro 5G ползва собствено приложение за камерата, което е интуитивно, бързо и лесно за работа. Качествените 108MP снимки говорят за добрата им обработка, като споменахме и нощният режим също е на ниво.

Софтуер и заключение

Xiaomi_Poco-X4-Pro-5G-5

Подобно на повечето последни смартфони на Xiaomi в средния клас и Poco X4 Pro 5G ползва Android, надграден с техния интерфейс MIUI 13. Разликите в последния са минимални и концентрирани основно около по-доброто представяне на устройството и сигурността. Самият MIUI 13 е фокусиран повече върху енергоспестяването с оптимизиране на процесите. С други думи, съществени промени върху изгледа и работата със смартфона няма.

Това е добра новина за феновете на Xiaomi, а за останалите ще отнеме време със свикването с някои разменени жестове. Например, този за затваряне на активни приложения в списъка е настрани вместо нагоре. Има значителни възможности за персонализация, сред които и разнообразни опции за Always on дисплея.

Xiaomi_Poco-X4-Pro-5G-9

Poco X4 Pro 5G предлага разкошен AMOLED екран със 120Hz опресняване, 108MP универсална камера и добри възможности за персонализация. При това на повече от разумна цена. Недостатъците са, липсата на адаптивно опресняване, лек лаг при някои действия и компромис при останалите камери. Но при цена от 649 лева на свободна продажба, звучи като добра сделка.


 • Стабилна сглобка
 • AMOLED екран с опресняване от 120Hz
 • Голяма 5 000 mAh батерия с 67W бързо зареждане
 • 108MP основна камера
 • Отлично съотношение между цена и качество
 • Добри възможности за софтуерна персонализация
 • Огромно гнездо за камери, което създава дисбаланс на дизайна
 • Няма адаптивно опресняване на екрана
 • Липсва телефото камера
 • Забелязва се лек лаг при работа
 • Интерфейсът MIUI 13 е основно за фенове на Xiaomi

Xiaomi Poco X4 Pro 5G

Дизайн - 7
Хардуер - 7.5
Софтуер - 8
Камери - 8
Батерия - 9.5
Цена-Качество - 10

8.3

Много Добър

Poco X4 Pro 5G на Xiaomi предоставя отличен AMOLED екран на изключително достъпна цена, с някои компромиси при камерите и представянето.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button