НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Honor навлезе в надпреварата за сгъваеми смартфони с Magic V

Производителят на смартфони Honor навлезе на пазара за сгъваеми модели. Китайската компания представи своя Honor Magic V в началото на януари, който първо ще бъде пуснат в продажба на местния пазар. Очаква се, по-късно през 2022 г. да навлезе и на другите пазари.

Honor работи на бързи обороти след като се отдели като самостоятелен производител от Huawei. Той наследи по-голямата част от развойната дейност на залязващия китайски гигант, особено когато става дума за смартфони. Това е и причината, Honor да успее да пусне в рамките на около година собствен сгъваем модел.

Този тип устройства все още са трудни за разработване, което прави броят на производителите и на моделите засега силно ограничен. Очакванията са през настоящата 2022 г. това да се промени, като повече компании навлязат в тази привлекателна със своите големи печалби ниша. Honor е един от тези нови играчи на пазара.

На пръв поглед стабилен

honor-magic-v-close-up

Honor Magic V изглежда стабилен на пръв поглед, особено по отношение на изработката при сгъващия механизъм. Това трудно може да се прецени от презентационните видеа, най-добре това се прави при тестове на живо.

Правят впечатление две неща – дизайнът на пантата е сходен с този на Samsung, но двете тела са плътно прилепнали без луфт при нея. Този подход беше осъществен от Huawei при техните сгъваеми модели. Което предвид факта, че Honor наследява именно тяхната развойна дейност – не е изненада. Поне на теория това е и добра новина – китайският гигант имаше по-добри дизайни на пантата, но точно при пускането на първите модели попадна под по-строгите санкции на САЩ.

За разлика от първите два сгъваеми смартфона на Huawei, Honor Magic V ползва класическия подход на Samsung. При него имаме два екрана – външен и вътрешен. При Huawei Mate X и XS е един, който се сгъва наобратно и половината от него влиза в ролята на преден, докато останалата част от дисплея става неактивен заден панел. Honor Magic V разчита на два екрана, като предния е класически със заоблени краища, а вътрешния е сгъваем.

Мощен хардуер

Honor Magic V Specs

Приятна изненада е факта, че новият модел идва с последния модел флагмански чипсет на Qualcomm – Snapdragon 8 Gen 1. Досега, сгъваемите смартфони идват с една идея по-стари процесори, заради по-дългото време за разработка и софтуерната оптимизация. Honor са се постарали да извлекат максимума при хардуера, като не само представят най-мощния чипсет за Android на пазара.

В Honor Magic 5 имаме още 12GB оперативна RAM памет и само две опции за място за съхранение – 256GB и 512GB. Батерията е с капацитет от 4 750 mAh и бързо зареждане от 66W. Любопитна е комбинацията от камери – задните са три броя по 50MP. Две от тях са основни, които работят в тандем с AI алгоритми, а третата е широкоъгълна. Леко разочарование е липсата на телефото сензор. Селфи камерата е 42MP.

Екраните също са сравнително висок клас OLED панели. Класическият преден идва с размери от 6.49 инча и резолюция от 1 080×2 560. Разполага и със, задължителната вече за премиум класа смартфони, честота на опресняване на дисплея от 120Hz. Вътрешният е 7.9 инча при резолюция от 1 984×2 272 пиксела и 90Hz опресняване. Това го прави с една малка идея по-голям от досегашният сгъваем модел на Samsung Galaxy Z Fold 3.

Цената на международните пазари все още не е обявена, но се очаква да бъде около 1 400 евро. Което означава, че ако Honor Magic V се появи в България, то той ще струва около 2 800 лева. Комбинирано с лицензиран Android, 5G и услугите на Google – неща, които липсват при Huawei продуктите през последните вече близо две години.

Свързани статии

Back to top button