НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei претоплиха нов сгъваем смартфон Mate Xs, таблет и лаптоп

Huawei решиха да направят „виртуално“ представяне на своите продукти, след отмяната на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона, заради опасения покрай коронавируса. Китайската компания, този път беше доста по-скромна откъм устройства, но доста щедра откъм обещания.

При смартфоните, Huawei представи нова версия сгъваем модел – Mate Xs. Използвайки похватите на Apple, устройството използва идентичен външен дизайн и основните промени са в ъпгрейд на някои ключови хардуерни компоненти. Китайският гигант също така показа нов 10-инчов таблет и обнови линията си от компактни лаптопи.

Още от същото, но вече и в Европа

Huawei Mate Xs Infographic

Huawei Mate Xs до голяма степен повтаря всички възможности на своя предшественик от миналата година. Голямата разлика е, че този модел ще бъде наличен и в Европа. Естествено, срещу скромната цена от 2 499 евро или около 5 000 лева. За да може да изпъкне срещу потенциалната конкуренция, китайската компания е сложила последния си чипсет Kirin 990, засилила е предпазния слой на сгъваемия екран и леко е преработила пантата.

Всичко друго е едно към едно. Имаме същия 8-инчов OLED екран в разгънато положение и 6.6-инчов в сгънато. Разделителната способност остава 2 200×2 480 при първото състояние и 1 148×2 480 при второто. Тройната камера не търпи промяна, както RAM паметта (8GB), батерията (4 500 mAh) и тн.

Единствената промяна е, че вместо да използва версията с отворен код на Android (или AOSP), заедно с интерфейса на Huawei EMUI 10. Възможностите на платформата са съпоставими с лицензиран Android 10, но смартфонът идва без услугите на Google, както и официалната поддръжка на техния Play Store.

Mate Xs – първи впечатления

huawei-mate-xs-1

Българското звено на Huawei направи събитие, на което показа новите устройства и ние от TechTrends имахме възможност да тества за кратко новият-стар Mate Xs. Смартфонът се сгъва и разгъва лесно, плавно и без да оставя празн пространство между двете части.

Бутонът за разгъване е разположен малко под гнездото за камерите и е под въпрос дали е достатъчно практичен или е въпрос на навик. Което е контраст спрямо Motorola Razr и Samsung Z Flip, които нямат заключваю механизъм и могат да се отворят с хващане на рамката.

Самият екран е с поликарбонатен защитен слой, който по думите на Huawei Mate Xs е подсилен допълнително. Екранът е ярък OLED с наситени цветове, но липсата на 4K разделителна способност е голям пропуск, предвид размерите му. Макар, да не ползва лицензиран Android и услугите на Google, преминаването на приложения от разгънато в сгънато положение е бързо и безпроблемно. Поне при базовите програми, като браузър и камера.

huawei-mate-xs-3

В тестовите версии на Mate Xs, дали българското звено или някой друг по веригата беше инсталирал редица приложения на Google, като YouTube например. Те не са официални, а са от трети разработчици, заради забраната на Huawei за ползването на лиценза. Това създава големи рискове и пропуски в сигурността, особено на лични данни, както обяви самият интернет гигант в неделя. Допълнително, създава грешното впечатление, че Mate Xs ползва лицензиран Android и услуги на Google.

Като цяло, изглежда и се усеща доста по-добре от Samsung Galaxy Fold, но всичко ще зависи от това, как Huawei развият своята екосистема от приложения през следващите няколко месеца и дори години. Другата голяма спирачка е цената, която е доста висока.

Силният конкурент на Apple в един стагниращ сектор

huawei-matepad-pro-1

Освен Mate Xs, Huawei представи новият си таблет MatePad Pro. Както подсказва името, той има за цел да бъде основен конкурент на iPad Pro на Apple. Той разполага с 10.8-инчов екран, магнитна клавиатура, AOSP с EMUI 10, 5G мобилна връзка и безжично зареждане.

Всъщност и това устройство не е ново. Huawei вече продава негова версия в Китай, но сега вече се опитва да го наложи и на международните пазари. Компанията е добавила доста интересни софтуерни възможности към него. Най-интересната от тях е да може да се използват два екрана в рамките на едно приложение.

MatePro Pad поддържа работа със стилус. Таблетът автоматично активира програмата за рисуване, когато последният докосне екрана, дори ако устройството е в режим на изчакване. Последната софтуерна екстра е възможността да се клонира екрана на друго Huawei устройство. Така ще можете през таблета да контролирате дистанционно действия и в смартфона си. Ако разбира се и двете джаджи са от Huawei и поддържат тази функция.

Цената на WiFi версията започва от 549 евро, а на 5G модела – от 799 евро. Като Huawei продължава надпреварата с Apple в сегмента на таблетите, който през последните години е в застой, поради силната конкуренция от далеч по-способните хибридни лаптопи.

MateBook X Pro и D

huawei-matebook-1

На презентацията на Huawei дебютираха още два лаптопа. Това са ъпгрейднати версии на миналогодишните MateBook X Pro и D серии. Дизайнът остава същия, като се доближава максимално до моделите на Apple.

Промените са основно в посока на интеграция на последното десето поколение процесори Intel Core. Двата модела се предлагат в разновидности от 14 и 15 инча, като MateBook X Pro има по-незабележима рамка.

Последният можете да го конфигурирате с Intel Core i7, до 16GB RAM и 1TB място за съхранение. Ако се спрете на най-мощния процесор, то тогава ще ползвате и видеокарта Nvidia MX250. MateBook D също може да ползва Intel Core i7 процесор, но опциите за RAM са намалени до 8GB, а за съхранение – до 512GB. Има минимална разлика при портовете.

За разлика от смартфоните, потребителите лесно могат да инсталират Windows на Microsoft ако поискат. Лапотпите са съвмеситми с нея, като зависи изцяло от клиента, какво може да сложи. Единственото неудобство е, че не идват с инсталирана готова операционна система.

Щедрите обещания

Huawei-AppGallery-1

Докато тази година, презентацията от Барселона (или записът от нея) беше по-скромна откъм устройства, то тя определено беше много по-наситена с обещания. Huawei залага все по-силно на собствената си екосистема, която ще бъде центрирана около магазинът за приложения AppGallery.

„Потребителите ще имат по-голям избор откъм платформи с нашата Huawei Mobile Services (HMS), вече няма да са само Google и Apple“, това обяви главният изпълнителен директор за потребителски устройства на Huawei Ричард Ю. Той допълни, че тяхната екосистема вече е налична в 170 държави и разполага с над 400 млн. месечни потребители.

Очаква се, че Huawei ще обяви доста повече подробности около потенциални нови партньорства и разширяване на наличните приложения при представянето на P40 Pro. Това ще се случи на 26 март в Париж.

За момента, HMS изглежда повече от бедна. Само няколко от големите софтуерни компании и корпорации имат официални приложения в нея. Голяма част от програмите са насочени за чужди пазари, локалното съдържание се предлага само от най-значимите играчи. Facebook, YouTube, Gmail, WhatsApp и много други липсват в AppGallery. Има техни заместители, но са от трети разработчици, което създава както проблеми с поддръжката, така и с опазването на данните на потребителите.

Свързани статии

Back to top button