АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Технологичните жертви на коронавируса

Блокирането на Китай доведе до силни сътресения на IT пазара - отменени събития, забавяне на продукти, замразяване на производство и продажби

Темата накратко
  • - Световният мобилен конгрес в Барселона беше отменен, заради коронавируса
  • - Замразеното производство ще постави на изпитание технологичните доставки
  • - Китайският пазар е един от най-големите, което ще намали продажбите в глобален мащаб

Новият щам на коронавируса, познат като COVID-19 вдигна на крака целия свят. Заразените с него към 14 февруари са близо 65 хил., а смъртните случаи достигнаха 1 400. Засега, инфекцията е локализирана основно в Китай, където са над 99% от хората, диагностицирани със заболяването. Докато, всички следят развитието на коронавируса, не всички си дават сметка, че ефектите, които той причини са далеч отвъд сферата на здравеопазването. Китай е втората по големина глобална икономика и много често е определяна, като „фабриката на света“.

Технологичният сектор също е доста зависим от азиатската държава. Не само, защото доста технологични продукти се произвеждат там, но и защото вече има не малко компании, които създават иновации и движат определени аспекти на световната търговия. Последиците от блокирането на икономиката на Китай може да ударят доставките на компоненти и IT стоки през следващите месеци, както и да замразят един от най-големите и перспективни пазари в света в редица сектори.

Една от най-големите икономически жертви на коронавируса се оказва именно в сферата на технологиите и комуникациите. Това е отлагането на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона, който трябваше да се проведе през последните дни на февруари. Защо се стигна до това решение, както и кои ще са последиците за технологичния свят, вследствие на коронавируса ще се опитаме да разгледаме в следващите редове.

Когато FIRA затвори

MWC 2019 2

Осем огромни бели халета, разположени в сърцето на индустриалната зона около пристанището на Барселона. Всяка година в края на февруари в тях се помества почти цялата мобилна индустрия, за да представи последните иновации в сектора или визията си за бъдещто му развитие. Тази година, изложбеният център FIRA Gran Via ще остане празен. Причината е, че едно от най-големите световни технологични шоута обяви, че няма да се състои, заради ситуацията с короновируса.

Световният мобилен конгрес (MWC) приема средногодишно по около 100 хил. души. В него участват почти всички големи и малки играчи от света на мобилните иновации и телекомуникациите. От оператори, през доставчици на оборудване, производители на смартфони, таблети и друга техника, до умен дом, софтуерни решения за потребителите и бизнеса. Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е редовен гост-лектор на изложението през последните години.

Една от причините е, че една значителна част от посетителите и участниците са китайци. Дългогодишният основен партньор на MWC е китайският гигант Huawei – най-големият вендор на телеком оборудване и втори на пазара за смартфони през 2019 г. Към него добавяме ZTE, Xiaomi, Oppo, Vivo, Nubia, China Telecom и много други. По много груби сметки, може да се каже, че поне 10% от посетителите на конгреса са китайци.

Huawei_MWC-2018

Предвид ситуацията в азиатската държава и развитието на коронавируса, много компании се опасяват от пренасяне на заболяването и бързото му разпространение. Въпреки, че халетата във FIRA Gran Via са наистина огромни, както и дистанциите между тях, човекопотокът е също толкова масивен и много често близкият контакт с непознати е почти неизбежен.

Поради това, доста компании започнаха да се изтеглят от изложението. Amazon, Sony, Nvidia поведоха листа, но по-тежките удари за MWC дойдоха от Ericsson и LG. Последните две компании са ключови партньори с доста силно присъствие. Китайските дружества ZTE и Xiaomi също обявиха, че няма да участват. Последни на влака се качиха HMD Global, които стоят зад смартфон бранда Nokia. Първоначално от MWC взеха мярка да не допускат посетители или участници, които през последните 14 дни преди изложението не са показали симптоми на заразата или са били в близост до огнището ѝ – китайската провинция Хубей.

Nokia-5g-mwc-2019

Изтеглянето на ключови партньори и доста по-малки, в крайна сметка доведоха до отмяната на цялото събитие. Това идва с доста сериозни последици и загуби за компаниите от мобилната индустрия. От една страна, те няма да могат да си върнат част от инвестираните пари за продукция, материали и подготвени маркетинг средства и бюджети, предвидени за дните около MWC. Както и не всички средства вложени в нощувки и транспорт също. Откъдето местната икономика ще пострада, както и самото изложение ще бъде изправено пред потенциални изпитания в бъдеще.

От друга страна, най-големият негативен ефект се крие по-скоро в пропуснатите ползи за компаниите. MWC в Барселона е основно място на което се представят последните модели смартфони и устройства, които маркират развитието на мобилните технологии през 2020 г. Сега трябва да се подготвят алтернативни и по-малки събития, което е свързано с нови разходи. Също така, MWC е любимо място за провеждането на бизнес срещи и основите на доста потенциални сделки се полагат или направо се сключват в специално обособените бизнес кътове в изложбения център. Точният размер на всички тези загуби трудно може да бъде изчислен и най-вероятно никога няма да имаме конкретни стойности.

Фабриката на света

Apple_Pegatron_workers_walking

Избухването на коронавируса дойде буквално дни след Китайската нова година. Ако производството в страната беше минимализирано, заради най-големия местен празник, то болестта и опасността от нея директно я парализира за по-дълъг период от време. Едни от най-големите фабрики в държавата – Foxconn и Pegatron обявиха, че оставят повечето си работници в засегнатите райони по домовете си. Първата компания дори е получила изрична забрана от китайското правителство да не възобновява производството си в Женгжоу. Към средата на февруари, Foxconn е рестартирал едва 10% от капацитета си.

За технологичния сектор ударът не е малък, защото подобно блокиране на фабриките, означава забавяне на доставките на важни компоненти и устройства. Една от най-засегнатите компании е Apple, която разчита доста силно на китайските си подизпълнители, сред които е и вече споменатата Foxconn. Те са гръбнакът на сглобяването и произвеждането на компоненти за смартфоните iPhone. Редица други компании за потребителска електроника също разчитат на Китай, но в повечето случаи за създаването на определени компоненти. Например, почти половината производство на LCD екрани за телевизори, лаптопи и монитори е ситуирано в страната. Дори пет от фабриките за тях се намират в епицентъра на коронавируса около град Ухан.

Apple-women-assembly-iphone

Блокирането на производството се очаква да продължи поне до средата на февруари и постепенно да бъде възобновено. Загубеното време трудно ще се навакса. Между другото, ако заразата с коронавируса беше избухнала преди няколко години, последствията щяха да са много по-големи за технологичния сектор. Причината е, че все повече от компаниите започнаха да диверсифицират производството си, за да не са напълно зависими от капацитетите в Китай. Sony, LG, Samsung, Nokia и много други пренасочиха част от обемите си към Индия, Виетнам и др.

Има и друг елемент – блокирането на полетите. Дори вече произведените компоненти може да се забавят, поради факта, че основните авиокомпании, спряха да летят по време на пика на коронавируса.

Директните последствия за момента са редица устройства, чиито пазарен дебют ще бъде забавен. Сред тях са очилата за виртуална реалност Oculus Quest на Facebook, ROG Phone II на Asus, на конзолата Nintendo Switch и ще повлияе върху доставките на исторически проблемното производство на масовия електромобил Tesla Model 3. Най-вероятно, коронавирусът ще попари плановете на Apple за пускането на достъпен iPhone през март, каквито бяха слуховете преди избухването на заразата.

Замразяването на местния пазар

apple-nanjing-store

Последното голямо последствие за технологичния и не само сектор е замразяването на търговията в Китай. Вътрешният пазар е един от най-големите в световен мащаб и дори е водещ в редица категории. При потребителската електроника, Китай е най-големият за смартфони. Коронавирусът накара редица технологични компании да затворят магазините си в Китай и дори в съседен Тайван.

Сред тях са Apple, Google, Samsung, Microsoft, Tesla, и други. Към тях добавяме и потенциалните затваряния на местните вериги и цялостния спад на търговията в страната ще се отрази на показателите и продажбите в редица сектори и сегменти. Последствията от тях ще бъдат видими най-вероятно след няколко месеца, когато излязат различните данни за първото тримесечие.

Тук не вкарваме в уравнението различните индиректни ефекти за цялата световна търговия, като понижено търсене на петрол, продажби на коли, производство на играчки и много други индустрии.

tesla-model-3-china

Ефектът може да се усети дори в работата на някои технологични компании, които имат големи офиси за поддръжка, развойна дейност, търговия или други в Китай. Ограниченията за пътуване и цялостното временно затваряне на подобни звена може да разстрои и дори да ограничи работата на някои международни корпорации. Сред тях е и Amazon, която има офиси в страната.

Ефектите от коронавируса върху технологичния свят бяха сред първите, които се усетиха от световната икономика. Те надали ще са последните и през следващите месеци тепърва ще разбираме истинския мащаб на последствията. Освен кратко и средносрочните ефекти за търговия, производство, продажби и събития, развитието на вируса в Китай може да засили една друга, дългосрочна тенденция. Тя е свързана с намаляване на зависимостта на технологичния сектор (и не само – бел. ред.) от доставките и капацитета на фабриките в страната. Нещо, което покрай търговската война между САЩ и Китай започна да се осъществява.

Свързани статии

Back to top button