НОВИНИТЕЛЕКОМИ

5G и COVID-19 – митове и реалности

Обявената пандемия с новия щам коронавирус (COVID-19) обсебва страховете на хората по целия свят. Една от основните особености и опасности на заболяването е, че за него няма достатъчно информация. Въпреки огромния новинарски поток, който е завзел всички медии, включително и социалните мрежи. Някои сайтове, дори направиха секция „Новини без коронавирус“. Ситуацията обаче в случая е „вода гази, жаден ходи“.

Защото, липсват доста подробности по отношение на ефективно лечение на болестта, както и надеждни лекарства и ваксини. Такива все още се разработват, а способността на COVID-19 да влошава рязко заразените изправя пред изпитаниe здравната система на всяка засегната държава. В морето от всякаква информация се промъкна и една вълна, че мобилните мрежи от пето поколение или 5G са причината за разпространението на болестта. Дали директно, че те са виновни за преноса ѝ или просто подпомагат да се заразят повече хора.

Внимавалите в часовете по физика и проследили по-внимателно новините ще повдигнат вежди, но доста възприеха тази информация на сериозно. Конспиративните теории стъпват на няколко твърдения. Първо, че пандемията от COVID-19 започва няколко месеца, след като Китай, Италия и редица други развити държави пускат в експлоатация 5G мрежи. Второ, че микровълните (честоти над 20GHz), които се ползват от новите антени отслабват имунната система. Трето, че когато Китай, Япония и Италия спират тестването и 5G мрежите си, заболелите рязко намаляват.

Мит 1: 5G вълните пренасят коронавируса или понижават имунната система

covid-19-microscope

Първата теза е, че 5G вълните пренасят коронавируса. Тя е може би най-абсурдната и затова бързо отпада от фокуса на дезинформацията, която се споделя в социалните мрежи и „непроверените“ медии. Втората част от идеята, че новото поколение мобилни мрежи, че те понижават имунната система на хората.

Аргументът е, че високочестотните микровълни и по-конкретно – тези в 60GHz оказват влияние върху разпределението на кислорода в тялото, като резонират върху кръвните телца. Тук се появява и твърдението, че симптомите на задушаване са причинени именно от недостиг на кислород, заради 5G вълните. По този начин, конспиративните теории обвързват удобно новите мобилни мрежи с коронавируса.

Повече за това дали 5G е вредно за здравето тук

cellular-tower-5gПроблемът е, че по света няма нито една 5G мрежа, която да ползва 60GHz спектър. Китай разчита на честоти под 6GHz, които ги поставят много по-близо по този показател по вече съществуващото 4G. В Италия, Япония и Южна Корея има 5G, което работи на честоти в рамките на милиметровия спектър или 25-28GHz. Тук идва моментът, че всички лабораторни експерименти и реални изследвания (не теоретични) не показват признаци за подобни негативни ефекти върху клетките и тъканите, описани от конспиративните теории.

Мит 2: Китай и Япония спират 5G мрежите и тестовете, за да спрат COVID-19

5g-ericsson-network-equipment

В конспиративните теории се посочва, като директна връзка, че само месец след пускането на 5G услугата в Ухан, Китай, започва и самата пандемия. В Северна Италия или по-точно Ломбардия, подобна мрежа се пуска в първите месеци на 2020 г. и също се дава за пример в тази посока. Така, по метода на асоциациите излиза, че новата технология едва ли не е причина за пандемията.

Към това се добавя аргумента, че Китай и Япония спират 5G мрежите си, за да овладеят кризата. Реалността се оказва друга. Те не ги спират, а по-скоро забавят тяхното развитие, защото усилията на страните и телекомите се съсредоточават изцяло в посока за преодоляване на пандемията, а не към технологична модернизация. Тезата е напълно оборена, след потвърдената информация, че Huaweiи изгражда допълнителна 5G мрежа в една от болниците в Ухан в разгара на заразата, за да може да има повече интернет капацитет в нея.

Ефектът на короната

lockdown-letters

Настоящата 2020 г. трябваше да се превърне в Годината на 5G, като все повече телекоми трябваше да пуснат следващото поколение мобилни мрежи. Тази титла все повече се измества с 12 месеца, заради кризисната обстановка по света. Иронията е, че не 5G въздейства на коронавируса, а точно обратното. COVID-19 пандемията ще забави бързото развитие на новата технология, но не защото е мярка за борба със заразата, а заради блокирането на бизнеса и работата на държавните администрации, както и префокусирането на обществото за борба със заразата.

Бразилия, Австрия, Португалия, Испания, Франция и други отлагат търговете за допълнителни честоти, в които да се развива новото поколение мобилни мрежи. Решенията са продиктувани от съсредоточаването на административния капацитет за борба с вируса.

България също може би поема по този път, след като едно от условията за провеждане на търговете за 5G честоти, промяната на таксите за лицензите, се очаква да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Което ще наруши първоначалните планове за провеждането им през юни тази година. Спирането на дейността на Народното събрание също отлага във времето и другото голямо условие за развитието на 5G у нас – облекчаването на строителните режими за модернизация на мобилни мрежи. С което се дават все повече индикации, че новата технология ще навлезе в България с поне шест месеца закъснение. Очаквайте скоро двете теми развити на TechTrends.

Толкова се очаква да бъде забавянето и на новите 5G стандарти, които трябваше да се разработят от организацията 3GPP. Тя обяви, че замразява срещите за обсъждане на следващите стъпки от новото поколение мобилни мрежи с три месеца, заради пандемията от коронавируса. По този начин, сертификацията за ключови компоненти от самостоятелните 5G мрежи (познати и като SA) ще се измести от втората половина на 2020 г. на втората половина на 2021 г.

Предимствата на 5G в условия на пандемия

От друга страна, повишеното интернет потребление, по време на пандемията поставя на изпитание мрежите на телеком операторите. В България например, „Виваком“ обяви ръст между 20 и 30%, като подобни темпове на увеличение на трафика се отчита из цяла Европа. 5G ще осигури много по-голям капацитет, буфер и гъвкавост за реакция на операторите в извънредна ситуация, каквато сме поставени в момента. Затова не е изненада, че китайците дори се опитаха да увеличат покритието на своите мрежи от следващо поколение в засегнатите региони.

5G също така ще позволи много по-лесна дистанционна връзка между заразените и изолирани вкъщи пациенти със слаби симптоми и личните им лекари. Както и ще могат да се автоматизират доставки, производство и изобщо да се намали човешкият фактор в редица засегнати в момента индустрии.

Свързани статии

Back to top button