НОВИНИТЕЛЕКОМИ

ЕК позволява на телекомите да регулират по-стриктно трафика покрай COVID-19

Европейската комисия (ЕК) позволи на телекомите на Стария континент да налагат ограничения в скоростта на трафика към по-тежките онлайн услуги, с цел да не се претоварват мрежите. Мярката е временна и наложена форсмажорно, заради високия ръст на потреблението през последните дни. Причината е, че масово страните в Европа ограничават социалните контакти, затварят училища и се насърчава дистанционната работа и обучение, заради пандемията от коронавируса.

Извънредни мерки

Netflix on Laptop

В общо обръщение на ЕК и Организацията на европейските телеком регулатори (BEREC) се обявява, че за момента няма претоварване на мрежите на Стария континент. Повишеният трафик, може да доведе до такова и тогава, за да се запази връзката на потребителите с глобалната мрежа, се предоставя възможността да се налагат извънредни мерки за неговия контрол.

Това означава, че телекомите ще могат да забавят скоростта към сайтовете и онлайн услугите. Има две условия. Първото е, че всички категории трафик ще бъдат равнопоставени и трябва да се третират еднакво. Тоест няма да се забавя достъпа само до видео стрийминг услугите или гейм сървърите. Второто условие, че подобни мерки се налагат само ако са извънредно необходими или ако има заплаха за временни или перманентни прекъсвания на връзката вследствие на повишения трафик.

ЕК също така призова стрийминг платформите да намалят качеството на предлаганото съдържание, от High Definition (1080p) на Standard (до 720p), с цел да не се изпада в ситуация, в която трафикът да надвиши значително капацитета на мрежите и реално да се блокира достъпа на потребителите до интернет. Netflix, YouTube и Amazon Prime обявиха, че ще се съобразят с препоръката на Брюксел.

През годините Европейският съюз наложи стриктни регулации на телекомите, които им забраняват да предприемат мерки за регулиране на трафика. Така се пресичат лоши практики, като например приоритизиране на скоростта към определени сайтове или умишлено забавяне с цел преминаване към по-висок план.

Мрежите издържат… засега

Мерките срещу коронавируса, доведоха до бум на онлайн услуги като дистанционно обучение, работа и електронни уроци, както и засиления интерес към гейм и стрийминг платформи. Това доведе до рязко покачване на цялостния трафик на телекомуникационните мрежи. От BEREC обявиха, че има повишаване на потока от данни, но засега няма прекъсвания или претоварвания вследствие от него.

В България, ситуацията не се различава от цялостната в Европа. „Виваком“ официално обяви значителен ръст на трафика си, но и допълни, че за момента (18 март е изпратено съобщението – бел. ред.) няма проблеми в предоставянето на услугите за пренос на данни. Ръстовете са повече от интересни. Мобилните разговори скачат с 34% спрямо средните стойности през февруари, потреблението на мобилния интернет се увеличава с 13%, фиксираните разговори с 30%, а фиксираният интернет – с 25%.

Ситуацията в България е по-благоприятна от доста други места в Европа, заради доста добре развитата телекомуникационна мрежа, като особено голямо е оптичното порктие. Страната ни е сред водещите места по света по качество на фискирания и мобилен интернет.

Опасността е, че ако обемът информация, който се изисква от потребителите в един момент рязко надвиши капацитетът на мрежите, това може да доведе до цялостното им блокиране. Ако например, 1 000 души консумират тежко съдържание, като HD или 4K филми по Netflix наведнъж, но максималният обем трафик е за 500, това може да доведе до блокиране или забавяне на услугата за всичките хиляда потребителя. За да се избегне този сценарий се намалява качеството и съответно размера на данни, за да може той да премине за всичките потребители.

Свързани статии

Back to top button