НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Развитието на 5G стандартите се забавя, заради COVID-19

Коронавирус пандемията все повече ще засяга световното икономическо развитие. Тя вече започна да влияе негативно и на технологичното такова. Последната новина дойде от глобалната асоциация за стандартизиране на мобилните технологии 3GPP, която обяви, че ще забави развитието на 5G мрежите. Решението не е вследствие на фалшивите новини, че новото поколение мобилна връзка е причина за пандемията. То е свързано с блокирането на икономическата и съответно – на развойната дейност по света.

3GPP потвърди, че стандартите за самостоятелни 5G мрежи (т.нар. SA) няма да са готови през първата половина на 2021 г., а се изместват с три месеца за края на следващата година. Спекулации по темата имаше още преди няколко седмици, когато организацията забрани провеждането срещите на живо между нейните членове в рамките на поне три месеца. Отделно, някои от стандартите предвидени за тази година все пак ще бъдат изработени навреме или с три месеца закъснение.

Кои технологии са засегнати

5g-qualcomm-iot-solutions

5G мрежите могат много условно да се разделят на два типа – съвместни (NSA) и самостоятелни (SA). Първата разчита на задължителен 4G слой, който надгражда, докато втората, както името подсказва, може да работи без никакви съществуващи системи. Разликата не свършва само дотук. Предвид факта, че NSA е базирана на четвъртото поколение, тя има по-ограничени възможности. Истинският ефект, възможности и приложения от 5G ще се отключат при SA мрежите.

Двата стандарта, които ще се забавят за края на 2021 г. включват последните спецификации за самостоятелния тип мрежови технологии. Както и тези за индустриални устройства от Интернет на нещата (IoT), системи за комуникация между превозни средства (V2X, което може да се разбира за автономни автомобили), както и други елементи от архитектурата на 5G.

Доста ключово е забавянето на окончателното сертифициране на Open API или на основния софтуерен интерфейс, който трябва да използват различните услуги и програми под 5G.

Ефектите за бизнеса

5g-ericsson-network-equipment-3 Забавянето на тези стандарти ще окаже негативно влияние върху развитието едновременно на мобилните мрежи от пето поколение и на устройствата за тях. Дори някои от технологиите, които в момента се тестват за SA 5G мрежите ще трябва да се повторят, поради факта, че някои от тях се правят без необходимите сертификати. Това ще забави пускането в производство и продажба на мрежово оборудване за телекомите.

Почти цялата разработка и потенциални приготовления за производство на IoT сензори и устройства, които разчитат на подобна мобилна връзка, ще бъде замразена.

Крайният ефект – забавяне на пускането на „чистото“ 5G. Независимо дали става дума за оператори, устройства или услуги, които са базирани на SA технологията. Което ще накара телекомите да не бързат толкова с потенциалното налагане на 5G. Причината е, че именно бизнес приложенията в индустрията, големите корпорации и публичните договори, са основната надежда в избиване на инвестициите направени в следващото поколение мобилни мрежи. Със забавеното им развитие, се намалява и стимула за по-бързото им изграждане.

Другият ефект на COVID-19

Австрия 5G T-Mobile

5G вече търпи забавяне и от самите оператори, които преосмислят плановете си за пускане на новите услуги през първата половина на 2020 г. Причините са най-вече икономически. Телекомите сега се концентрират повече върху това съществуващите им мрежи да издържат на повишения трафик, покрай мерките за социално дистанциране, отколкото към модернизацията им.

Освен това, намаленото потребление на стоки, които не са от първа необходимост, най-вероятно ще се изрази в по-малък интерес към закупуването на крайни устройства от клиентите. Което означава и по-малко потенциални абонати на 5G. Германският оператор 1&1 Drillisch обяви, днес, че ще забави изграждането на своята услуга от пето поколение, заради коронавируса.

Изграждането на новите мрежи изисква и разпределението на допълнителен радиочестотен ресурс, което предполага регулаторна намеса. Например, Бразилия ще отложи търговете за честоти за края на годината, въпреки протестите на операторите. Китай за сметка това планира точно обратното. След като страната беше първата, която пострада от коронавируса, сега като на пръв поглед постави нещата под контрол се опитва да капитализира този факт.

China Mobile потвърди намерението си да продължи разполагането на 5G базови станции. До края на годината техния брой трябва да достигне 250 хил., като общо 50 града ще бъдат включени в мрежата от ново поколение. Телекомът не е обявил каква част от тях ще са SA и каква – NSA.

Свързани статии

Back to top button