НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Роботи, виртуална реалност и излъчващи ленти – 5G визията на Ericsson

Няма демонстрация на мобилните мрежи от пето поколение (5G) без виртуална или добавена реалност (VR и AR), роботи, дрони или автономни коли. В това отношение Ericsson покриха почти всички точки по време на техния ден на отворени врати и демонстрация на тяхната визия за новата технология. Изложението в офиса им на бул. Никола Вапцаров беше насочено за специализирана публика, затова ако не сте поне малко запознати с работата на телекомуникациите, ще попаднете на език, който само на звучене се приближава до английския.

ericsson-vr-5g

Именно, играчки, като шлемове за виртуална реалност и бой между LEGO роботи, внасяше дозата свежест и контраст на фона на редица клетки и части от базови станции или половинчасови презентации, изпълнени от-до с технологични концепции, термини и решения.

Но изложението на Ericsson не беше само този сблъсък на тези два диаметрално противоположни свята. Там, между чистата атракция и тясно специализираните решения се прокрадват няколко важни идеи относно 5G, които най-вероятно ще се окажат ключови за следващото поколение мрежи. Както и някои важни уточнения. Особено предвид факта, че първата 5G базова станция в България вече заработи.

Антена под килима

radio-stripe-ericsson

Един от най-впечатляващите експонати бяха т.нар. „излъчващи ленти“. Това са реално тънки пластмасови ленти, в които е интегрирана антена по цялата им дължина. От тях излиза кабел, който се свързва към базовата станция. Чрез лентите може да се предава сигнал на различни места, в които има голям трафик от хора, като например спирки, метростанции, стадиони и др.

Служителите на Ericsson, даваха за пример възможността да ги сложите под килима, макар, че не дадоха категоричен отговор дали няма да бъдат повредени при непрекъснато стъпкване отгоре. Във всички случаи, те могат много лесно да се залепят на стена, таван или дори да бъдат сложени под перваз.

Моделите, показани на изложението бяха все още концептуални такива, които да работят на честоти от 3.6 GHz, но по думите на експертите от Ericsson, в бъдеще ще бъдат добавяни и други спектри, като например от 25 GHz и нагоре.

Гъвкавите антени не са нещо ново в сферата на телекомуникациите. Още през 2013 г. Ericsson, заедно с трите основни оператора осигуриха единна мрежа и покритие за мобилен интернет в софийското метро. Тогава за първи път в България беше използвана технологията на „излъчващи кабели“, които са като нормални проводници, но реално предоставят мобилен сигнал. Три години след това, по сходен начин беше въведена и 4G връзка в метрото в София.

Разпределен сигнал

ericsson-5g-network

Преди да скочите и да сложите шапката от готварско фолио на главата, питайки за опасностите от това наситено излъчване, има няколко други подробности. Едно от основните предимства на 5G ще е възможността да се разпределя сигнала максимално ефективно.

Настоящите мрежи, основно разчитат на стандартни базови станции, които имат силен сигнал в определен периметър около тях, който постепенно заглъхва с увеличаване на дистанцията. Което означава, че в някои зони имаме излишно силно излъчване, а в други не толкова.

При 5G, сигналът от една базова станция ще се разпределя равномерно по цялата територия, която покрива. Това ще става именно с решения, като излъчващата лента или други малки и компактни антени. Те ще са със значително по-малка мощност от големите клетки, но ще осигуряват покритие на места, където последните не са толкова ефективни. Или за да бъдат ефективни, трябва да бъдат с по-голяма мощност.

Именно такава концепция демонстрираха Ericsson при своето 5G изложение. Максимално ефективно разпределение на сигнала, което се постига чрез комбинации от честоти и технологии. Включително и чрез използването на алгоритмите с изкуствен интелект (AI). Крайната цел – да се осигури хомогенно, качествено и надеждно покритие, което от своя страна да позволи развитие на изцяло нови услуги.

Свързани статии

Back to top button