АНАЛИЗИТЕЛЕКОМИ

Трудната свобода на ефира

След години трудности и препятствия българските телекоми, най-накрая ще получат свежа доза честоти за развитие на своите мрежи, като първите търгове се очакват съвсем скоро

Темата накратко
  • - На българските телекоми са им необходими допълнителни честоти, за да развиват 5G
  • - Апетитната част от радиоспектъра е заета от военните или е прекалено скъпа
  • - След дълги преговори регулаторът предлага съкращение на цената на ефира с над 50%
  • - Предложението за новите такси трябва да бъде одобрено от правителството
  • - Ако всичко мине гладко, през 2020 г. ще имаме най-големите тъгове за разпределение на радиочестоти в страната

В представите на по-романтичните експерти по телекомуникации, мобилните оператори могат да изглеждат като живи организми. Тогава, клетъчните мрежи ще съставляват кръвоносната система, по която се движи непрекъснатия поток от информация. Ако продължим с тази метафора, радиочестотите се явяват белите кръвни телца, които служат за пренасяне на кислорода до всяка част на тялото.

Екипите по изграждане на мобилните мрежи в България са изправени пред сложното изпитание. Те трябва да могат да осигурят функционирането на този организъм с много занижено количество бели кръвни телца. Страната ни е на опашката по разпределение на радиочестотите в Европа, като има редица причини за това.

Положението на инженерите от родните телекоми се усложнява с всяко ново поколение технология, което те трябва да добавят към крехкия баланс, който са създали за функционирането на мрежите. Светът заговори за 5G и как то ще промени напълно икономиката и ежедневието ни. Но за да може да бъде изградено в България ще трябва доста нови свежи бели кръвни телца, по които мрежите от ново поколение да могат да се развият.

5G и действията на правителството

ministerski-syvet-eu-flag

Доскоро не се виждаше решение на проблема, като телекоми, регулатори и държавни институции от години са заплетени в сложна схватка и преговори за освобождаването на този толкова желан от операторите ресурс. Развитието на мобилните мрежи от пето поколение (5G) стимулира отделните страни да засилят и най-вече да доведат разговорите до благоприятен развой за всички.

Тестовете на новата технология започнаха в страната от юли, като за тях Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) издаде временни разрешителни за ползване на част от спектъра.

За повечето медии и страничните наблюдатели развитието по темата дойде от Министерски съвет (МС), които със свое решение приеха проект за освобождаване на честотите в 700MHz и 25GHz и потенциалното им разпределение в близко бъдеще. Реалността, подобно на много други случаи се оказва друга. КРС и телекомите наистина се подготвят за търгове, които може да се организират още през следващите месеци или най-късно през 2020 г. Те обаче са свързани и с други спектри и отразяват преговорите между регулатора и операторите през последната една година.

Какво точно представлява невидимата плетеница, в която са попаднали радиочестотите за мобилните оператори ще се опитаме да разгледаме в следващите редове. Изглежда сме на прага на разплитането ѝ, което ако стане още през следващата година ще станем свидетели на най-голямото предоставяне на радио спектър в страната. Което да изстреля след това и първите публични 5G услуги.

Видовете честоти

Видовете честоти

frequency-949236_1920

През призмата на телекомите, спектъра може да се раздели най-общо на три части. Първата, са честотите, които са с достатъчно дълга вълна и позволяват да се изгради лесно и ефективно национално покритие. Те заглъхват по-бавно и една базова станция може да покрива десетки километри терен. Тук спадат честотите от 700MHz до 900MHz.

Втората част от спектъра са средните честоти, които позволяват да се изгради покритие на населението, но в райони, където последното е с ниска гъстота, вече става икономически неизгодно. Това са честотите от 1 500MHz до 2.3GHz.

Следващите са т.нар. уплътняващи честоти. Те се използват най-вече в градовете и служат за подсилване на мрежата и покритието, когато е необходим по-голям капацитет на връзката. Това вече са лентите от 2.3GHz нагоре, като в българския случай до 3.6GHz включително.

С навлизането на 5G се появява четвърта категория честоти – милиметровите вълни. Те са с много висок интензитет на трептенията, но много къси и заглъхват изключително бързо. Планираните в Европа са лентите от 25GHz нагоре. Скептиците на 5G посочват тези вълни, като основната опасност за здравето на хората, но от направените изследвания до момента, учените са достигнали консенсус, че при спазване на лимитите на излъчване, те са безопасни. Ролята им е да доведат до високоскоростна комуникация без забавяне на много къси разстояния.

Ситуацията в България

bulgaria-flag

Българските телекоми и регулаторът се намираха в патова ситуация години наред. Причината е, че някои от честотите бяха блокирани от Министерството на отбраната (МО), други – се смятат за неподходящи от операторите или се предлагат на цена, която те смятат за доста висока. Трети, доскоро не бяха определени за използване за граждански нужди.

В момента, от тези за национално покритие са разпределени само лентите в 900MHz. Там трите телекома – „А1 България“, „Теленор“ и „Виваком“ имат по равно по 2×11.2MHz. Другите честоти в 700MHz и 800MHz разполагат с много малко свободен ресурс от по 2x10MHz, който може да стигне само за един от операторите.

Bulgarian_mig-29_r-27

Останалите ленти се държат от военните, като поне за тези във втория спектър се знае, че се ползват от изтребителната авиация (старите МиГ-29). Много малка част се държи от НУРТС (част от БТК – компанията зад „Виваком“) за предоставяне на цифров ефирен ТВ сигнал, но тя се очаква най-късно до края на годината да бъде освободена.

От своя страна, МО все още не иска да се раздели със своя дял в 700MHz и 800MHz, като се опитва по този начин да набави повече средства за модернизация на въоръжените сили. Така, дори и след постъпването на въоръжение на новите изтребители F-16V има шанс, военните да продължат да ги държат, искайки повече средства от бюджета.

Втората категория честоти също е разпределена в голямата си част. Лентите в 1 800MHz са разпределени между пет компании – трите телекома и „Ти.ком“ (неофициалният наследник на фалиралия „Макс телеком“) разполагат с по 2x15MHz, а „Булсатком“ има 2x5MHz. Свободният спектър отново е 2x10MHz, който известно време КРС пазеше за сателитния оператор, за да може всички да имат равнопоставен ресурс.

Важността на 1 800MHz е в това, че той е основен за развитие на 4G мрежите в страната. Двете малки компании изпитват затруднения за разгръщане на мобилните си услуги и е вероятно да се стигне до промени, когато трябва да си подновяват лиценза през 2021 г. Което може да доведе до ново разпределение на спектъра в 1 800MHz.

В 2GHz „А1 България“, „Теленор“ и „Виваком“ си поделят по 2×15 и още една такава лента е свободна. Тя се ползва на разменни начела като временен ресурс от трите телекома, най-вече през лятото, когато трябва да се осигури допълнителен капацитет по морските курорти. КРС планира да я отдаде на операторите и всеки един от тях накрая да разполага с по 2x20MHz в този спектър.

aerial-antenna-base-station

Честотите в 1 500MHz са малко особен случай. Те са разпределени само за еднопосочна връзка, която може да позволи по-добър сигнал от базовата станция към крайните устройства. Спецификата на спектъра кара операторите за момента да нямат интерес към него или поне не са обявили такъв пред регулатора в обществените обсъждания.

В подобна ситуация е този в 2.3GHz, тъй като при него все още няма хармонизирани правила за ползването му от страна на Европейския съюз и съответно в България. Идеята на Брюксел е тези ленти да се предоставят за съвместно ползване между всички оператори, както и част от мрежите им да са споделени. Телекомите в България и Европа засега се противопоставят на подобна практика и затова, бъдещето на тези честоти е под въпрос и тепърва ще се изяснява.


Трите оператора в момента използват временно честоти за своите 5G тестове


Третата категория честоти все още не е разпределена дългосрочно на бизнеса от държавата. От юли, КРС издаде временни разрешителни за ползване на трите телекома в 3.6GHz, за да могат компаниите да започнат своите 5G тестове, а в 2.6GHz за допълнителен капацитет за 4G мрежите. Мобилните оператори и КРС от години спорят за цените на тези честоти за постоянно ползване. Като цяло те са свободни, но начина по който се изчисляват лицензните такси не удовлетворява компаниите, което блокира процеса по тяхното отдаване.

Регулаторът дори се пробва на няколко пъти да проведе търгове за тях, но поради липсата на интерес, продиктуван от високите цени, беше принуден да се откаже.

Ефектът на решението на Министерски съвет

Австрия 5G T-Mobile

Решението на Министерски съвет от началото на септември не разплита почти никой от изброените проблеми. То ще помогне за натиска към МО за освобождаване на спектъра в 700MHz и бъдещето отдаване на 25GHz. Вторите честоти за момента не са толкова необходими на телекомите и те ще се обърнат към тях по-късно. Те ще влязат в момента, в който 5G мрежите вече са изградени и трябва да се уплътнява допълнително капацитета.

При 700 MHz МС обаче включва свободния ресурс от 2x10MHz и още една лента от 2×10, която до скоро е била заета от МО и НУРТС. Тези честоти се определят от телекомите за недостатъчни. Те могат да стигнат, но само за две компании, а регулаторът и операторите през годините се стремят да постигнат равнопоставеност на пазара, когато става дума за тяхното разпределение.


vivacom-logo-quote„Решението на МС предвижда освобождаване само на част от спектъра в 700MHz от 2х20MHz, което е недостатъчно с оглед нуждите на пазара“ „Виваком“


„Решението на МС предвижда освобождаване само на част от спектъра в 700MHz от 2х20MHz, което е недостатъчно с оглед нуждите на пазара“, коментираха от „Виваком“ пред TechTrends.

От КРС не мислят напълно по същия начин и планират след, като тези ленти бъдат освободени да бъдат предложени на компаниите на търг. Това се очаква да стане до края на май 2020 г. След, което от комисията планират да осъществят конкурс за тяхното предоставяне на операторите.


crc-logo„В тази връзка през второто тримесечие на 2020 г. КРС предвижда да стартира подготовка и провеждане на състезателна процедура за предоставяне на свободния ресурс от обхват 700 МНz“ Комисията за регулиране на съобщенията


„В тази връзка през второто тримесечие на 2020 г. КРС предвижда да стартира подготовка и провеждане на състезателна процедура за предоставяне на свободния ресурс от обхват 700 МНz“, обявиха от КРС при запитване на TechTrends. В различните документи, предложения и обсъждания, регулаторът многократно изразява надеждата, че МО ще освободи целия спектър в 700MHz.

Има и друг проблем, но той е свързан повече с технологията на 5G. Първите стандарти и съответно мрежи от пето поколение ще бъдат изградени по NSA (Non Standalone) похват. Това означава, че те ще оперират паралелно с наличната 4G инфраструктура. Честотите за национално покритие от 900MHz в момента се използват от по-старите поколения мобилни мрежи (2G и 3G).


vivacom-logo-quote„Засега наложилата се архитектура в световен мащаб за 5G е NSA при която е необходимо да има съществуваща 4G мрежа“ „Виваком“


Отпускането на 700MHz ще се използва само за 5G, но без да има подобни честоти за 4G, те стават неизползваеми. Затова операторите коментираха пред TechTrends, че за да могат да изградят национално покритие за петото поколение мрежи, ще им е необходим подобен ресурс и за четвъртото. Което означава – освобождаване на честотите в 800MHz.

„Засега наложилата се архитектура в световен мащаб е NSA – non-standalone, при която е необходимо да има съществуваща 4G мрежа“, коментираха от „Виваком“ пред TechTrends. „Затова е особено важно използването на обхват 800MHz за 4G, чието освобождаване предстои“, поясниха от телекома.

„Теленор“ потвърдиха тази теза, като според тях „за развитието на телекомуникационния пазар в страната очакванията на сектора, включват освобождаване на честотите и в 800 MHz“.

Голямото пазарене

money-2696234_1920

Другите процеси, които текат във фонов режим между операторите и регулатора за понижаване на цените, започват да достигат своята развръзка. Те са основната спирачка при разпределението на спектъра като цяло и конкретно в свободните ленти при 2.6 и 3.6GHz.

Това са таксите, които операторите трябва да платят за радиочестотите. От години те спорят с регулатора и настояват цените да се понижат. Причината е, че се ползват формули, при които, колкото по-голям спектър се предлага, като дължина на вълната, толкова повече пари трябва да се плащат. Което икономически за телекомите е необосновано. Защото, колкото по-големи са честоти толкова повече инфраструктура ще трябва да бъде изградена, за да може да се осигури покритие. Ако останат настоящите цени, компаниите ще трябва да плащат в пъти повече, за да изградят своите мрежи.


Настоящата тарифа за честотите прави изграждането на 5G мрежите много скъпо начинание


Другият аргумент, който операторите изтъкват в неофициални разговори е, че в близко бъдеще ако бъдат освободени съответните спектри те ще плащат за много повече ленти. Така разходите в инвестиции само за честоти, ще натежи допълнително за изграждането и модернизирането на мобилните си мрежи.

През последната година, година и нещо се водят усилени преговори и дори пазарене, каква да бъде цената им. Част от споменатите вече честоти, като 3.6GHz например са свободни от много време, но поради факта, че са доста скъпи те остават неразпределени.

През лятото преговорите са продължили с пълна пара, като последното предложение на регулатора е да понижи цената с около 60% за повечето спектри. По този начин, стойността на 1MHz вече пада в рамките и дори под средната за Европа, показват изчисленията демонстрирани в обществените обсъждания.


През лятото КРС внася проект за около 50% намаление на таксите, който среща подкрепата на телекомите


Крайният резултат от всички тези разговори е, че през август КРС пуска предложение за изменение на тарифите за радиочестотите към МС. То предвижда значително понижение на цените и в двата вида такси – еднократната за издаване на лиценза и годишната – с по около средно 50%. Вкарани са допълнителни честоти, които доскоро не са фигурирали изрично в тарифите (например тези в 700MHz и 1.5GHz).

КРС не се съгласява на предложението на операторите да удължи срока от 10 на 20 години на действие на разрешителните. Освен това, той премахва 20% отстъпка при подновяване на лиценза. За сметка на това, регулаторът предлага на операторите ако вземат няколко честотни ленти в различни спектри накуп, да направи известна пакетна отстъпка за тях.

Всички ли са доволни

business-deal

Телекомите на пръв поглед явно са доволни от внесените промени, като от „Виваком“ директно заявиха подкрепата си за него. От A1 обявиха, че ще изчакат целия процес да приключи преди да коментират детайлите. Основната пречка ще бъде тези корекции в тарифите да бъдат приети от МС.

Това може да не се хареса на Министерството на финансите, тъй като това означава потенциално по-малко приходи в националния бюджет. Но от друга страна, компаниите може да откажат да участват в конкурси за разпределението на спектъра при запазване на цените и да няма никакви нови постъпления. Нещо, което операторите вече са доказали с отказа си за участие в предишните търгове.


vivacom-logo-quote„Надяваме се предложението на КРС за изменение на тарифите да бъде прието от Министерския съвет и да влезе в сила от началото на 2020 г.“ „Виваком“


„Много важно е каква ще е цената на ресурса. Предложението на КРС за изменение в Тарифата на таксите, публикувано на страницата ѝ, отчита реалностите на българския пазар и необходимостта от огромни инвестиции“, коментираха от „Виваком“ в запитване от TechTrends. „Надяваме се то да бъде прието от Министерския съвет и да влезе в сила от началото на 2020 г.“

Има и друг момент – МО държи част от ключовия ресурс в 700MHz и 800MHz и желае срещу него да получи допълнителни пари. Намаляването на цените може да означава и по-малко пари за военните. Което може да доведе до доста дискусии между отделните ведомства в рамките на МС. Добрата новина е, че все повече текат не само двустранни, но и тристранни преговори, в които активно участват операторите, поясниха източници от телекомите пред TechTrends.


Според изчисления на регулатора за четири години, новите такси ще доведат над 360 млн. лева в бюджета


КРС прави подробни изчисления какви пари може да влязат в бюджета. Според регулатора, при запазване на цените, приходите ще бъдат около 264 млн. лева в рамките на четири години. В тях няма да са включени постъпленията от 700MHz, защото в момента тези ленти просто не са вписани в тарифите, както и повечето свободни честоти в 2GHz, 2.6GHz и 3.6GHz, защото операторите няма да ги вземат на настоящите високи цени.

Калкулациите на регулатора още показват, че ако телекомите получат всички заявени от тях ленти по новите тарифи, приходите за периода 2020-2023 г. ще бъдат над 360 млн. лева в годишни и еднократни такси. Тук остават два въпроса – дали военните ще освободят честотите за национално покритие и дали операторите ще решат да вземат технически спорния спектър в 1.5GHz. Тъй като КРС явно го вкарва в сметките.

Първите търгове

judge-hammer-auction

Дали и каква сделка ще бъде постигната между отделните ведомства и бизнеса тепърва ще разберем през следващите седмици. При най-добрия развой на събитията с богословията на военните и правителството, през 2020 г. телекомите ще излязат с голямата кошница да пазаруват честоти. Това ще бъде най-голямата разпродажба в историята на страната за момента. Като на тезгяха най-вероятно ще бъдат спектрите в 700MHz, 800MHz, 1.5GHz, 2GHz, 2.6GHz и 3.6GHz.

Пред TechTrends КРС потвърждава намерението си да проведе търгове през следващата година за всички без 800MHz, който продължава да бъде голямото неизвестно в уравнението. Това ще стане само при условие, че МС приеме промените в тарифите и всички оператори са доволни от тях.


crc-logo„КРС предвижда да предприеме действия по подготовка и провеждане на състезателна процедура за предоставяне на радиочестотен спектър в обхвати 1.5GHz, 2GHz, 2.6GHz и 3.6GHz през следващата година“ Комисията за регулиране на съобщенията


„Предвид процеса по изменение на Тарифата, КРС предвижда да предприеме действия по подготовка и провеждане на състезателна процедура за предоставяне на радиочестотен спектър в обхвати 1.5GHz, 2GHz, 2.6GHz и 3.6GHz през следващата година“, коментираха от КРС за TechTrends.

Операторите очакват първият търг да бъде за 3.6GHz, който да се използва и за бързото пускане на първите 5G услуги в страната.


a1-logo„Принципно се очаква да се стартира процедура с честотен обхват в 3.6 GHz и до средата на 2020 г. да имаме този спектър наличен “ „А1 България“


„Принципно се очаква да се стартира с честотен обхват в 3.6 GHz“, коментираха от A1 за TechTrends. „Нашите прогнози са до средата на 2020 г. да има наличен спектър в този обхват“, допълниха от оператора.

Покрай 3.6GHz, КРС бързо и лесно може да разпредели спектъра в 2GHz и този в 2.6GHz, особено когато има консенсус с цената. Любопитното е, че в момента операторите и регулатора преговарят евентуално трите честоти да бъдат предложени в пакет, за да може да се понижи допълнително тяхната стойност.

„Преговаряме с КРС за придобиване на честотите в 3.6GHz в пакет с тези в 2.1GHz и 2.6GHz“, коментира Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в A1, по време на медиен семинар на телекома, проведен в края на септември.


Krasimir-Petrov-A1-Quote„Преговаряме с КРС за придобиване на честотите в 3.6GHz в пакет с тези в 2.1GHz и 2.6GHz“ Красимир Петров, A1 България


Останалите честоти не са толкова сигурни. Този в 1.5GHz остава под въпрос, заради техническата му специфика. Неясна ще бъде съдбата на 2.3GHz, заради дискусиите още на европейско ниво, а милиметровите вълни в 25GHz ще бъдат оставени за по-късен етап.

Дори само с по три допълнителни ленти, трите основни оператора в България ще получат най-голямата инжекция на честоти накуп за последните десет години. Ако не и в историята на частните телекомуникации в страната. Което ще помогне на операторите да доразвият пълния потенциал на 4G и да започнат изграждането на 5G услуги. Развитието на национално покритие (на цялата страна, не само в населените места) на тези технологии, ще продължи да зависи от военните.

Свързани статии

Back to top button