НОВИНИТЕЛЕКОМИ

United Group купува „Виваком“

След близо две години на спекулиране, най-големият по приходи телеком в България вече е с нов собственик. Регионалната група United Group обяви, че придобива „Виваком“. Сумата на сделката не се посочва, като трансакцията се очаква да приключи през второто тримесечие на 2020 г. От двете страни обявиха, че тя трябва да мине през одобрението на регулаторите, за да бъде напълно финализирана.

United Group обяви, че ще финансира придобиването чрез комбинация от собствени средства и нов заем. Няма информация дали в цената на „Виваком“ са включени и неговите задължения, както и дали ще бъдат погасени те.

Кои са United Group

Untied Group Assets

Купувачът е регионална телеком група, която разполага с доста добър микс от медийни компании, както и от различни оператори. Нейните активи преди сделката включват най-големия кабелен и интернет оператор на Сърбия – SBB. Той има още подобни звена в Словения, Босна и Херцеговина и Черна гора, които работят под марката Telemach. През тази година United Group придоби хърватското звено на Tele2 от едноименния шведски телеком.

Във всички тези страни, компанията разполага и със силно медийно присъствие – 31 ТВ канала, обединени под бранда United Media.

Самите United Group са еднолична собственост на инвестиционния фонд BC Parnters, който е базиран в Лондон. Това е лошата новина, защото въпреки, че „Виваком“ се придобива на пръв поглед от регионална телеком група, реално тя е в ръцете на финансов инвеститор. Така, българският телеком за пореден път разполага с подобен собственик, а не със стратегически такъв.

Големите въпросителни

vivacom-2

Липсата на каквито и да било финансови параметри на сделката оставят доста въпроси. Най-големият е самата цена. Според Financial Times и Reuters става дума за 1.2 млрд. евро. Това е доста над сумата от 730 млн. евро, която плати Telenor Group преди шест години за „Глобул“ (сега „Теленор“).

Ако информацията на двете медии е вярна, най-вероятно в нея са включени и задълженията на „Виваком“. Преди сделката, телекомът разполага с два кредита. Първият е на стойност 345 млн. евро взет от консорциум от банки и, който беше ползван за погасяване на падежа на облигациите на Дъблинската фондова борса. Те от своя страна бяха използвани за преструктуриране на предишни задължения. Вторият кредит е само за 15 млн. евро и по-скоро е използван за оперативен капитал.

„Виваком“ беше купен от воден от Спас Русев консорциум за 330 млн. евро през 2016 г. Но към тази сума не беше включен дълга на компанията, който тогава беше на стойност над 450 млн. евро. Новото ръководство преструктурира задълженията в тези, които вече посочихме.

По-голямата част от 330-те млн. евро за придобиването на „Виваком“ от страна на Спас Русев дойдоха, като кредит от руската банка ВТБ. Самият бизнесмен обяви в началото на настоящата година, че падежът на този дълг е през 2020 г. Което се явява и доста силен мотив за продажбата на телекома. Освен това, Спас Русев се предполага, че участва в наддаването за Telekom Romania в северната ни съседка и ще са му необходими свежи средства.

Потенциалната добра новина е, ако United Group погаси всички кредити на „Виваком“ и за първи път от много години, българският оператор ще бъде изчистен от задължения. Причината е, че всеки нов собственик просто рефинансираше или преструктурираше старите с нови.

Остава висящ и друг въпрос, свързан с делата за собствеността на „Виваком“. Руският бизнесмен Дмитрий Косарев претендира, че притежава една от компаниите по веригата и води съдебни спорове с досегашните акционери.

Най-големият в България

Виваком“ е доста апетитен актив. Това е най-големият телеком в България по общи приходи за 2018 г. Тогава, компанията, отчита приходи от 948 млн. лева или ръст от 6.6% на годишна база. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации е 359.8 млн. лева.

Той все още е трети мобилен оператор по брой абонати – 3.07 млн. към края на 2018 г. Телекомът показа преди седмица своята 5G мобилна мрежа и заяви готовност за търговски старт на услугата през първата половина на 2020 г. „Виваком“ има силни позиции и в останалите сегменти. Дружеството разполага с 446 хил. абоната на интернет. Компанията доскоро беше лидер при доставката на интернет, но през последната година си оспорва това място с A1. По същия начина стоят нещата при ТВ операторите, въпреки, че там „Виваком“ е трета с 468 хил. потребители.

Новата регионална група

United Group and PPF Group CEE Assets

С придобиването на „Виваком“, United Group ще разполага с първия си максимално ковергиран телеком. Това означава, че операторът разполага с мобилни, фиксирани и сателитни услуги, добре развити бизнес предложения, центрове за данни и много други.

Дали United Group ще започне развиването на собствени ТВ канали или друго съдържание в България ще е интересен въпрос в дългосрочен план. Във всички останали държави, където оперира групата присъства медийната компания United Media.

По този начин вече са обявени двете сделки в телеком сектора, които най-вероятно ще променят пейзажа на Балканите и ще създадат две силни регионални групи. Обявяването на придобиването на „Виваком“ от United Group става след като сделката на собственика на „Теленор“, чешкият фонд PPF Group с регионалната медийна група CME също беше официално съобщена. В нея се включва друг важен български актив – ТВ групата на bTV.

Свързани статии

Back to top button