АНАЛИЗИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ през 2018 г.: Тихият лидер в интересни времена

Телекомът задържа водещата си позиция в страната и се концентрира в нови ниши като Интернет на нещата

Изминалата 2018 г. определено беляза българския телеком пазар, за нейния лидер „Виваком“ тя беше доста по-скучна, ако може така да се изразим. Нормално предвид факта, че всички останали основни играчи преминаха през редица големи и ключови трансформации.

„Мобилтел“ се ребрандира на A1, като само името му костваше над 243 млн. евро отписвания. Норвежкият гигант Telenor Group продаде всичките си активи в региона на инвестиционния фонд PPF Group, воден от чешкия милиардер Петр Келнер. В тях спада и местния оператор „Теленор“. „Макс телеком“ официално изпадна в несъстоятелност в края на 2018 г., като приблизително по това време се появиха и първите индикации за промяна на собствеността в „Булсатком“.

На фона на всичко това, развитието на „Виваком“ през годината е далеч от интригуващо. Което не обезсмисля или прави незначителни различните постижения на оператора през тези 12 месеца. Просто, случващото се при него бледнее на фона на изброените по-горе новини.

Телекомът запазва лидерската си позиция по приходи, затвърждава общата тенденция за растящия пазар и инвестира в някои интересни проекти. Анализът за 2018 г. идва с известно закъснение, повлияно най-вероятно от изчакването на „Виваком“ за публикуване на техния доклад за устойчиво развитие. От друга страна, в него се съдържат доста интересни подробности.

Първенец за поредна година

Виваком“ (БТК е юридическото лице – бел. ред.) следва тенденцията да е лидер по приходи и в някои сегменти на телеком пазара в България. През 2018 г. компанията отчита ръст на постъпленията от 6.6% спрямо предходната и те достигат 948 млн. лева. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е нагоре с 12.8% и съставлява 359.8 млн. лева.

Продължават процесите по плавно увеличение на абонатите на фиксиран интернет и телевизия. „Виваком“ увеличава първите с 2.8% до 444 хил., а вторите с 4.8%, които достигат 468 хил. Компанията обявява, че разширява своята оптична мрежа, което позволява предоставянето на по-добри интернет скорости.

„Гигабитовият интернет (скорости от 1 Gbps и нагоре – бел. ред.) съвсем скоро ще се демократизира и ще се превърне в стандарт за домакинствата“, коментира Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“ при представянето на доклада. В момента, този тип връзка е в най-високия ценови сегмент.

Тенденцията за намаляване на броя на мобилните абонати присъства не само при A1 и „Теленор”. Тук „Виваком“ отчита свиване на потребителската си база с около 60 хил. клиента до малко над 3 млрд. Като при трите оператора, това се дължи на два фактора – елиминиране на неактивните SIM карти и все по-масовото преминаване основно към договори. Последното води до цялостно понижение на броя номера, с които един потребител разполага. Този процес се наблюдава от няколко години и продължава, макар и с по-затихващо темпо.

Независимо от тези развития, мобилните услуги продължават да са основния източник на растеж на „Виваком“. Това заключение направи главният финансов директор на компанията Асен Великов.

VoLTE и умния град

vivacom-smart-city

Изминалата 2018 г. се характеризира с няколко основни развития по отношения на продуктите, услугите и възможностите, които телекома предлага. Един от главните акценти е пускането на гласова услуга през 4G мрежа (т.нар. VoLTE). Тя тепърва се развива и сред основните причини за ниската ѝ популярност е малкото налични в употреба смартфони, които я поддържат.

По данни на „Виваком“ едва 5% от потребителите ползват VoLTE към края на първото тримесечие на 2019 г. Според Атанас Добрев, нейното проникване „ще се увеличава пълзящо“ през следващите години.


Atanas Dobrev Vivacom„VoLTE се използва едва от 5% от потребителите ни, но пълзящо се увеличава“ Атанас Добрев, „Виваком“


Друг важен акцент през изминалата година е в развитието на мрежата за Интернет на нещата (IoT), която „Виваком“ активно предлага на различни компании и общини. Телекомът обедини отделните решения, като видеонаблюдение, контрол на трафика и градския транспорт, паркиране и други, в единна платформа – Vivacom Smart City. Чрез нея, компанията се надява да предложи комплекси услуги, които да се адаптират лесно според нуждите на различните клиенти.

Vivacom Smart City се състои от няколко елемента. Първият е инфраструктурният, в който централно място заема мрежата LoRa. Тя е изградена от Nokia и позволява безпроблемна комуникация на стотици сензори, датчици и устройства, които изискват ниска консумация на енергия за по-дълъг живот на батериите.


„Виваком“ разчита на редица партньори, за да предоставя пълни услуги в сферата на Интернет на нещата


„Виваком“ осъществява доста от дейностите по IoT платформата си чрез  различни партньори, които понякога помагат за предоставянето на специализирани устройства, като наблюдателни камери и други. Тяхната роля е по-ключова във втория сегмент – софтуерния. Тук, телекомът разчита най-силно на различни компании, за готови решения, които да интегрира във Vivacom Smart City.

Последният е единната платформа, която служи като „шапка“ и обединява всичките компоненти. „Виваком“ демонстрира различни пилотни проекти и готови решения в началото на 2019 г., които са насочени в създаването на по-умна и свързана градска среда.

Ахилесовата пета

VIvacom TV GO

Решенията за IoT са повече предназначени за корпоративни клиенти, като телекомът разработва и такива за крайни клиенти. Тук се намесва предоставянето на разнообразно дигитално съдържание.

Макар „Виваком“ да е сред първите сред операторите в страната, които изградиха платформа за онлайн телевизия, по отношение на ексклузивните материали, компанията изостава. A1 инвестира значително в развитието на собствени спортни канали, докато „Теленор“ се възползва максимално от своето партньорство с HBO и увеличи през 2019 г. портфолиото си от стрийминг услуги.

По това перо, „Виваком“ може да се каже, че малко изостава. Интерактивната ѝ телевизия е силен инструмент, който се пренася и в мобилното приложение TV Go. Но по отношение на ексклузивното съдържание има какво да се желае. Затова не е изненада, че телекомът сключва договор за излъчване на каналите на конкурента A1. Интересен развой на събитията, който донякъде илюстрира, моментното слабо звено на компанията. Редно е да отбележи, че в доклада за устойчивото развитие на „Виваком“ като цел се поставя разширяване на допълнителното съдържание, особено при мобилните планове. Така, че може да има развитие в тази насока.

Очаквана динамика

Централата на Виваком

За сметка на 2018 г., настоящата 2019 г. се очаква да бъде по-динамична за „Виваком“. Компанията започна силно първото финансово тримесечие. Разшири портфолиото за IoT платформата си и обяви готовност да пусне 5G мобилна мрежа през следващата година. „Виваком“ също така обяви и засилените преговори с държавата и регулатора за предоставяне на допълнителни честоти.

В същия момента, нейният основен акционер Спас Русев придоби, заедно с инвеститора Елвин Гури албанския оператор Telekom Albania. Докато Русев говореше за потенциална консолидация на балканския телеком пазар, се появи неофициална информация, че е започнал процедура по търсене на купувачи на „Виваком“. За момента от компанията отричат официално да се водят преговори с потенциални нови инвеститори.

Във всички случаи, следващите 12 месеца ще са повече от интересни за най-големия телеком по приходи в страната.

Свързани статии

Back to top button