НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ си търси нов собственик

Телекомът БТК, който продава под търговската марка „Виваком“, е наел консултантската фирма Lazard в търсене на купувач на компанията. Инициативата по продажбата на оператора е поета от един от акционерите и основен кредитор руската банка ВТБ.

Новината е съобщена от специализираната платформа за корпоративни сделки Mergermarket и потвърдена от източници на „Капитал“. Lazard ще търси купувач на цялото предприятие и първоначални оферти ще се събират през есента. Това означава, че може да бъде избран нов собственик едва в началото на следващата година, а самото финализиране на сделката да се осъществи към средата на 2020 г.

Задължения и продажби

Информацията, че руската банка ВТБ е основният инициатор за продажбата не идва като изненада. Дори, тя потвърждава тезата, че финансовата институция има значително влияние в стратегическото управление на „Виваком“. Най-малкото, ВТБ е сред главните кредитори на последната сделка за телекома, когато Спас Русев го придоби срещу 330 млн. евро, от които 240 млн. евро дойдоха от руската банка.

Падежът на заема изтича през следващата 2020 г., което съвпада с потенциалния срок за новата продажба на оператора. Може да предположим, че основната причина за евентуалното търсене на нов собственик е липсата на друг вариант за погасяване на кредита и нежеланието на ВТБ да го револвират (тоест да предоставят нов такъв, който да погаси стария).

Отделно руската банка е сред групата финансови институции, които отпуснаха заем на „Виваком“ от 345 млн. евро, с които компанията покри падежа на облигациите пуснати при по-предходната продажба на телекома през 2013 г. Ценните книжа бяха на стойност от 400 млн. евро и се търгуваха на Ирландската фондова борса. Те бяха пуснати, с цел преструктуриране на старите дългове на телекома при продажбата преди близо шест години на дружеството. Историята на смяната на собствеността може да е объркваща, което е нормално, предвид факта, че бившият държавен телеком монополист преминава през цели пет сделки след приватизацията му.

Orange Romania

Потенциалните купувачи – стар ентусиаст

Mergermarket посочва като потенциален купувач френският гигант Orange. Този вариант изглежда правдоподобен, тъй като през 2016 г. имаше неофициална информация, че телеком гигантът оглежда „Виваком“ за потенциално придобиване.

Подобна сделка ще вкара ударно Orange на българския пазар, както и най-накрая ще възнагради най-големия местен оператор с потенциален стратегически собственик. Във всички досегашни продажби, „Виваком“ попадаше в ръцете на финансови инвеститори, които рядко имат прекалено дългосрочни планове за развитие. Това е и основната причина, телекомът да сменя собствеността си толкова често.

Отново, по информация на Mergermarket, друг вариант за българския оператор е посочен неизвестен финансов инвеститор, който оглежда подобни активи в региона. Този сценарий ще е по-малко благоприятен за „Виваком“ в дългосрочен план, поради посочените по-горе опасения и теоритичните предимства на нов стратегически собственик.

При евентуална продажба, поне на теория купувачът със своята инвестиция ще е погасил всичките задължения на „Виваком“. Възможно е във фазата на преговори да се достигне до споразумение за разсрочване на част от дълговете, но е по-вероятно банките да търсят пълното им изплащане.

Във всички случаи, в момента компанията е още на фаза избран консултант и тепърва ще се събират първичните оферти. Тоест е прекалено рано, да се вадят заключения за бъдещето на „Виваком“.

Наградата – най-големият български телеком

Ако се абстрахираме от кредитите, част от които са натрупани при последното му придобиване от новите собственици, дружеството има стабилна оперативна дейност. „Виваком“ е лидер на българския телеком пазар по приходи с общо 697.4 млн. лева за деветмесечието на 2018 г. През този период, компанията отчита стабилен ръст от 5.3% на постъпленията спрямо януари-септември предходната година.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) също се увеличава с 6.7% до 263.5 млн. лева през деветмесечието на 2018 г. Мобилните абонати надминаха 3 млн. души. Компанията е лидер в предоставянето на фиксиран интернет, като през 2017 г. разполага с 480 хил. клиента, показват данните на Комисията за регулиране на съобщенията.

Любопитен факт – след свалянето на „Виваком“ от Ирландската фондова борса, компанията продължи да съобщава своите финансови резултати на тримесечна база, въпреки, че вече не беше длъжна да го прави. Единствено, последния отчет за 2018 г., който включваше данни за периода октомври-декември и обобщени такива за цялата година беше подозрително забавен. Стартираната процедура за търсене на потенциален купувач може да е отложило и дори отменило намеренията за прозрачност във „Виваком“.

Това ще е вторият телеком, който планира или обмисля да промени собствеността си, след като кредиторите на „Булсатком“ разглеждат идеята да поемат управлението на сателитния оператор.

Свързани статии

Back to top button