НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Ще има ли сделка за „Виваком“

Два инвестиционни фонда са подали първоначални оферти за най-големия по приходи български телеком – „Виваком“. Първото предложение е на United Group, което е собственост на BC Partners, а второто на Providence Equity Partners. През лятото, компанията е получила три оферти, но едната не е отговаряла на изискванията на собствениците.

В момента двата фонда извършват „дю дилиджънс“ или пълно запознаване с финансовото, юридическото и оперативно състояние на оператора. То трябва да продължи до средата на октомври, след което те трябва да подадат вече и обвързващи оферти. Новината беше съобщена първо от специализираната платформа Mergermarket, а в последствие беше поетапно потвърдена от източници на „Капитал“ и Financial Times.

От „Виваком“ не коментираха отправените въпроси за потенциалната смяна на собствеността.

Неизвестните параметри и големите дългове

Централата на Виваком

Още преди лятото се заговори, че „Виваком“ ще си търси нов собственик, като за консултант по сделката е наета фирмата Lazard. През юли се появи информация, отново в британската и българска преса, че ориентировъчната цена на телекома е около 1.2 млрд. евро.

Дали тя е предложена от двата инвестиционна фонда не се знае. Но голяма част от тези пари ще отидат за потушаване на различните дългове, които оператора има. Което е основната причина настоящите собственици да търсят продажбата на актива.

„Виваком“ беше продадена през 2015 г. за 330 млн. евро, като 240 млн. евро тогава дойдоха по линия на заем от руската банка ВТБ. Настоящият основен акционер в оператора обяви в началото на годината, че падежът на този кредит е през 2020 г. От където може да препдоложим, кой е основният мотив за продажбата на телекома. Този дълг е на самия Спас Русев или поне официално няма залог на компанията по него. Възможно е той да е приписан към някое от дружествата по веригата на собственост на компанията.

Другото голямо задължение е свързано директно с „Виваком“ и е под формата на два кредита. Основният е за 345 млн. евро предоставен от консорциум от банки за погасяването на облигациите, които компанията пласира на фондовата борса в Дъблин, чийто падеж беше миналата година. Както и втори, оперативен кредит от 15 млн. евро.

Дали и каква част от тези дългове ще бъдат платени чрез парите от продажбата не се знае. Историята до момента показва, че всеки нов собственик на „Виваком“ просто погасява старите кредити с нови, като просто сменя вида на финансовите инструменти. Последната продажба, при която Спас Русев и ВТБ влязоха в управлението беше осъществена след пропускане на вноска по мостов заем

Потенциалните участници

United-group-logo

Добрата новина е, че двата фонда, които са изразили желание и са представили предварителни оферти за българския оператор имат солиден опит в телеком индустрията. United Group реално е група ориентирана в доставката на ТВ и интернет услуги в Сърбия (под бранда SBB), в Словения, Черна гора и Босна и Херцеговина (под бранда Telemach).

До края на 2018 г. собственик беше фонда KKR, който продаде групата на британския BC Partners за 2.6 млрд. евро. Сделката беше финализирана едва през март 2019 г. Още в същия месец беше обявено и придобиването на хърватския мобилен оператор Tele2 за 220 млн. евро. С което се обяснява и апетита им към българския телеком, който може да се превърне в най-големия единичен актив в региона.

Щатският фонд Providence също инвестира силно в телекомуникационния и технологичен сектор. През годините е контролирал различни дялове в доста компании. Включително в един момент във времето е бил инвеститор в настоящия T-Mobile в САЩ.

Голямата липса

Vivacom-magazin

Въпреки многократните слухове, които витаят от години, за пореден път интерес за придобиването на „Виваком“ проявяват финансови инвеститори, а не стратегически такива. През последните повече от две години имаше спекулации, че френският телекомуникационен гигант Orange се оглежда да купи българския оператор. Вместо това, той обръща поглед на север, където в момента наддава за румънския телеком Telekom Romania. За който интерес предявява и самия Спас Русев.

Липсата на стратегически инвеститор към „Виваком“ не е добра индикация за българския пазар като цяло. Един такъв вече напусна страната в лицето на Telenor, като от средата на 2018 г. едноименното българско звено е собственост на чешкия инвестиционен фонд PPF Group. За момента единствено A1 е собственост на стратегически инвеститор, като част от Telekom Austria Group.

Vivacom ownership structure

Потенциална спирачка за подобен тип играчи да наддават за „Виваком“ е все още неприключения напълно спор за собствеността на дружеството. Фондът Empreno Ventures и руският милиардер Дмитрий Косарев продължават упоритата съдебна битка, независимо, че вече загубиха няколко дела в международни съдилища.

Финансовите инвеститори исторически гледат да оптимизират дейността и активите, така че да станат по-привлекателни за последваща продажба. В случая с „Виваком“ всички досегашни собственици са били от този тип, които просто си прехвърлят задълженията на компанията като „горещ картоф“.

За разлика от стратегическите, които понякога са по-склонни да инвестират на едро, особено ако става дума за наистина големи в индустрията имена. При стъпването си в България Telenor наля няколкостотин милиона евро за пълна модернизация на мобилната мрежа, първа пусна 4G мрежа на пазара и пренесе още няколко други практики, които се прилагат и до днес.

Естествено, винаги има изключения спрямо двата типа инвеститори. Може да си припомним, когато гръцката OTE държеше „Глобул“, тя изтегли значителен мостов заем през българския оператор, за да си оправи финансовото състояние на основното дружество. Който беше платен впоследствие от Telenor Group след сделката.

Свързани статии

Back to top button