НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ се продава за около 1.2 млрд. евро

Най-големият български телеком „Виваком“ се продава, като информацията е потвърдена от главния му акционер Спас Русев в запитване от британския вестник Financial Times. Ориентировъчната цена за оператора, която се посочва в материала е за около 1.2 млрд. евро.

Така за първи път имаме частично потвърждение, че е започната процедура по продажбата на „Виваком“. Досега информацията беше изцяло неофициална, най-вече от източници на различни издания, сред които MergerMarkets и „Капитал“. До края на май, позицията на оператора беше, че за момента няма оферти към тях или да са водени преговори по темата.

Цена с условности

Vivacom ownership structure

Спас Русев, който притежава малко повече от 46% във „Виваком“ е обявил пред FT, че компанията се продава. Британското издание посочва, че ориентировъчната цена на телекома ще е около 1.2 млрд. евро. Тя е направена на база, други сделки в региона, като например придобиването на активите на Telenor от чешката PPF Group за общо 2.8 млрд. евро, в които влиза и българското звено на норвежкия гигант.

Румънският телеком Telekom Romania се продава за около 1 млрд. евро и разполага с повече абонати и приходи, но с доста по-ниска печалба. Между другото, според друга неофициална информация Спас Русев е подал оферта за компанията в северната ни съседка.

Ако „Виваком“ бъде продадена за 1.2 млрд. евро, близо половината пари ще отидат за погасяване на дълговете на дружеството. Или поне такъв е идеалният случай. Телекомът има заем към консорциум от банки в размер от 345 млн. евро, като средствата бяха използвани за погасяването на облигациите на стойност 400 млн. евро емитирани на Ирландската фондова борса.

vivacom-3

„Виваком“ беше продадена за 330 млн. евро през 2015 г., като 240 млн. евро от тях бяха осигурени от руската банка ВТБ под формата на заем. Самият Спас Русев потвърди в началото на годината, че падежът на това задължение е през 2020 г.

Липсата на финансиране на двата заема са най-вероятната причина за продажбата на телекома. Дали те ще бъдат погасени или ще се използва разсрочване, револвиране или теглене на нови за погасяване на старите, ще зависи от договорката с потенциалните нови собственици. Което ще се отрази на крайната сума, която ще бъде реално платена за телекома.

Материалът на FT, потвърждава първоначалната информация, че консултантската фирма Lazard е наета за да намери потенциални купувачи на телекома. Вече са били проведени няколко предварителни срещи с такива. В статията се посочва, че потенциалните кандидати са били уведомени, за все още неразрешения напълно спор за собствеността, който се води от три години.

Печеливша инвестиция

Между „Виваком“ и Telekom Romania има една съществена разлика и тя е в печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA). При втората компания тя е символичните 26 млн. евро за 2018 г. В същия момент, българският телеком отчита 184 млн. евро за същия период, а по според очаквания на FT, за настоящата година тя ще достигне 190 млн. евро. Само това е достатъчно да превърне „Виваком“ в апетитен актив.

Дори и да не е, българският оператор е най-голямата компания по приходи в страната с 948 млн. лева отчетени през 2018 г. Тя е лидер в доставката на фиксиран интернет с 515 хил. абоната (според КРС) и 446 хил. според годишния доклад на дружеството. Отделно разполага с 3.07 млн. потребители на мобилни услуги и 468 хил. клиента на платена телевизия.

„Виваком“ има силни позиции в предоставянето на бизнес решения от край докрай, които включват не само свързаност, но хардуер и софтуер. Част от тях бяха демонстрирани в нейната технологична лаборатория Vivacom Tech Hall.

Свързани статии

Back to top button