НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Спас Русев ще се опита да купи Telekom Romania

Основният акционер на „Виваком“ Спас Русев е подал оферта за придобиването на румънския оператор Telekom Romania. Българският бизнесмен влиза в потенциална надпревара за покупката на телекома от северната ни съседка заедно с Orange, местната RCS & RDS и още четири инвестиционни фонда. Това съобщава „Капитал“, като се позовава на информация от специализираното издание Mergermarket.

Последната медия дава оценка на румънския телеком на 1 млрд. евро, като се продава цялото – включително фиксираните и мобилни услуги. Telekom Romania в момента е собственост на гръцката група OTE, която от своя страна е част от телеком гиганта Deutsche Telekom.

Северният гигант

Mobile Internet

Румънският оператор разполага със сравнително голям бизнес за региона. Той притежава 5.4 млн. клиенти на мобилни услуги и 1.69 млн. на фиксирани, като от последните малко над милион са потребители на широколентов интернет. За сравнение, „Виваком“ притежава „само“ 3.07 млн. мобилни абоната, 444 хил. интернет и 468 хил. ТВ потребители. При последните има голямо застъпване в българския телеком, заради голямото количество клиенти на пакетни услуги.

Приходите на Telekom Romania за първото тримесечие на 2019 г. достигат 217 млн. евро, а печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е 26 млн. евро. „Виваком“ има двойно по-малко постъпления за същия период в размер на 120 млн. евро, но отчита по-добра печалба от 57 млн. евро. Във всички случаи, Telekom Romania е сравнително по-голям актив от българския оператор на Спас Русев.


Telekom Romania е доста по-мащабна компания от „Виваком“, с потенциална оценка от над 1 млрд. евро


В неофициалната информация все още има доста въпросителни. Спекулира се с възможността бизнеса на румънския оператора да се предлага на части. Най-вероятно разделен на мобилна и фиксирана дейност. Източници на „Капитал“ предполагат, че Спас Русев има шансове в придобиване на първия бизнес на Telekom Romania.

Причината е в силния интерес на Orange към предлагането на интернет и телевизия в страната. От друга страна, френският гигант може да има проблеми с придобиването на целия и дори частични активи на Telekom Romania, поради факта, че той е един от най-големите местни играчи в телеком бизнеса. Което може да създаде потенциални антимонополни претенции от местните регулатори.

Регионални амбиции

Българският бизнесмен обяви в началото на годината, че иска да направи регионална експанзия на телеком активите си. През първите месеци на 2019 г. той приключи сделката по придобиването на Telekom Albania (също собственост на OTE и съответно на Deutsche Telekom). Тя беше на стойност само от 50 млн. евро, която беше осъществена в партньорство с българския предприемач Елвин Гури.


Спас Русев купи албански телеком в началото на годината за 50 млн. евро


При нея Спас Русев придоби албанския оператор чрез друго свое дружество „Албания Телеком Инвест“, а не директно чрез „Виваком“.

Няма потвърдена информация, дали българският бизнесмен ще участва сам или в съдружие с други играчи при наддаването за румънския оператор. Както и с каква фирма е подал оферта.

Голямата хапка

Deutsche Telekom

Според източници на TechTrends, Telekom Romania е „доста голяма хапка“ за Спас Русев и надали ще успее да се пребори за нея. Причината е, че румънската компания е прекалено голяма и ще излезе скъпо на българския бизнесмен. Той от своя страна е показал през годините, че основните му транзакции са финансирани с кредити от различни банки.

Дори да участва само за придобиването на мобилния бизнес на румънския оператор, той пак е доста голям. Особено ако го сравнявам с българските аналози. През 2013 г. „Глобул“ (сега „Теленор“) например беше придобит от норвежкия гигант Telenor Group за малко повече от 700 млн. евро. Той продължава да е само и единствено фокусиран върху мобилни услуги, като през 2014 г. разполагаше с 4 млн. абонати.

Макар, директно сравнение да не е много коректно, заради потенциални задължения и други показатели, може да си представим, че мобилният бизнес на Telekom Romania може да надхвърли сумата, която норвежците платиха за „Глобул“.

Бизнес назаем

Централата на Виваком

Досега Спас Русев, успяваше да придобие телеком активи сравнително евтино. Освен албанския оператор, който му струва само 50 млн. евро, при това в съдружие с Елвин Гури, „Виваком“ го придоби за 330 млн. евро. Сумата е сравнително ниска, предвид големите възможности на телекома, но сделката там включваше и задължения от 400 млн. евро, под формата на облигации емитирани на фондовата борса в Дъблин.

По-голямата част от парите за придобиването на българския телеком са взети под формата на заеми. От основната сума по продажбата 240 млн. евро са финансирани като кредит от руската ВТБ. След това Русев, изтегли нов заем на стойност от 345 млн. евро, за да погази облигациите, чийто падеж настъпваше през 2018 г. Кредитори по него е консорциум от различни банки, сред които отново фигурира ВТБ.


Досега Спас Русев придобиваше телеком активи чрез банкови заеми


От всичко изброено, може да предполагаме, че Спас Русев участва или с осигурена кредитна линия от дадени финансови институции или в съучастие. Във всички случаи, суми от порядъка на близо милиард евро ще бъдат трудни за връщане. Особено предвид трудностите на румънския оператор да излезе на добра печалба.

Да не забравяме и неофициалната информация, че в момента се търси посредник за потенциалната продажба на „Виваком“. Ако се окаже вярна, тя ще бъде наложена най-вече заради предстоящия падеж по кредитите на Русев през 2020 г. за придобиването на българския оператор.

Свързани статии

Back to top button