НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Съдебната сага около собствеността на „Виваком“

Виваком“ се радва на силно представяне на телеком пазара, като задържа позицията си на водещ играч. Заедно с A1 изглежда двата оператора все повече ще се откъсват, като приходи и възможности в България. През следващата една година може да станем свидетели на продажбата на „Виваком“, като все още по непотвърдена информация, компанията е наела консултант за търсене на купувач. Но преди настоящите акционери да могат спокойно и безпроблемно да продадат най-големия по приходи телеком в страната, те трябва да изчистят напълно обстоятелствата около собствеността си върху него.

Един позабравен факт е, че все още се водят дела в чуждестранни съдилища, в които се оспорва търга чрез който Спас Русев в комбинация с руската банка ВТБ придобиват „Виваком“ през 2015 г. Крачка в тази посока изглежда е решението от 5 юли на Върховния (търговски) съд на Англия и Уелс. В него се противопоставят реално няколко люксембургски офшорни компании, които се борят за правния контрол върху телекома. При това в съдебен спор, по-заплетен от едноименното популярното „риалити“ предаване излъчвано по една от ефирните телевизии.

Заплетената верига

Vivacom ownership structure

Казусът е доста объркващ, поради факта, че първоначалната структура на собствеността на „Виваком“ се състои от верига от няколко люксембургски офшорни компании. Това са V Telecom Investment, което притежава 100% от акциите на V2 Investment, което притежава 100% от акциите на InterV Investment. Последното се явява едноличен собственик на „Вива телеком България“, което притежава напълно „Българска телекомуникационна компания“ (БТК, позната под търговската марка „Виваком“).

Първата по веригата – V Telecom Investment – е разпределена между старите собственици на телекома, в които спадат и кредиторите на компанията. При изтеглянето на мостов заем от 150 млн. евро от руската банка ВТБ от страна на последните е заложена собствеността на третото дружество по веригата – InterV Investment.

След като кредита не е обслужен, финансовата институция провежда търг в Лондон, за да си върне парите. Тогава бизнесменът Спас Русев (чрез люксембургското Viva Telecom) го купува срещу 330 млн. евро, заедно с братя Милен и Георги Велчеви. Интересното е, че 240 млн. евро от тази сума е предоставена от самата ВТБ под формата на нов кредит.


Спас Русев придобива едно от дружествата по веригата на собственост за 330 млн. евро


Горе-долу по същото време изниква руския бизнесмен Дмитрий Косарев, който с Empreno Ventures, придобива дела на LIC Telecommunications (LICT) от 43% и претендира за 33те% на Crushers в най-първото дружество по веригата на собственост. И обявява провеждането на търга за незаконно.

Така от едната страна в съдебния спор стоят настоящите де факто собственици – Спас Русев, ВТБ, братя Милен и Георги Велчеви. А от другата е бизнесменът Дмитрий Косарев и фонда Empreno Ventures.


Бизнесменът Дмитрий Косарев има претенции към друга компания по веригата на собственост


Спорът – дали е законна транзакцията на собствеността на 100% от акциите на InterV Investment, последното по веригата люксембругски дружества. Според втората група, притежателят на този дял V2 Investment незаконно е провел и разрешил процедурата по продажбата. LICT и Empreno претендират за това, поради факта, че те държат значителен дял в компанията, която се явява собственик на V2 Investment.

Всички печелят?

Royal_courts_of_justice

В същия ден с обявяването на решението на лондонския съд, „Виваком“ излезе с официално прессъобщение в което заявява, че английските магистрати са отхвърлили „опита на офшорни компании да оспорят собствеността на компанията“. В него се съдържа и изявление на главния акционер в момента в компанията Спас Русев.

„Компанията бе придобита след изцяло легитимна и конкурентна процедура по продажба“, пише Русев. „Ищците многократно и чрез различни способи се опитваха да го оспорят, но безуспешно“.

Той допълва, че тяхната цел е да навредят върху имиджа на „Виваком“, както и да се опитат да придобият контрол върху телекома.


„Виваком“ и Empreno обявяват, че решението на лондонския съд е в тяхна полза


Противоположният лагер също тълкува положително решението на лондонския съд. Според тяхна позиция, цитирана на сайта Transmedia.bg, магистратите са открили конфликт на интереси при директорите на компанията V2 Investment, които са спрели иск на директорите на същото дружество назначени от Empreno.

Така, трактовката на LICT и Empreno е, че с това решение, те могат да заявят отстраняването на директорите, назначени впоследствие от ВТБ и компания, и връщането на предходните ръководители. След което да се пренесе делото в съд в Люксембург.

Реалното решение и последствията

High court-of-justice

Няма да е срамно, ако вече сте объркани и изгубили следата. Реалното решение на Върховния съд в Лондон, да го кажем тактично, е гъвкаво. На пръв поглед магистратите отхвърлят редица от исковете на LICT и Empreno. Но реално те прехвърлят топката към властите в Люксембург по доста от точките, като заявяват, че ако има нередности, то трябва да се разгледат нещата свързани с V2 Investment. Които съответно са в правомощията на люксембургски съд.

Така Върховния съд в Лондон затваря делото при тях, но решението от него, може да се използва за бъдещи искове. По информация на Transmedia.bg, такива се планират да се заведат от страна на Дмитрий Косарев в Люксембург и САЩ. Последната държава е включена, поради факта, че един от свидетелите по делото е Джойслин Бенет, която е американска гражданка, пребиваваща в Щатите.


Лондонският съд просто затваря делото на Острова, но дава възможност за нови искове в други държави


С други думи, кръгът от фирми на Косарев най-вероятно ще иницира нови дела в САЩ, Люксембург и потенциално Великобритания, за да продължи борбата за собствеността на „Виваком“. Тя се проточва повече от три години. LICT и Empreno изгубиха редица дела в България и Люксембург, а последното, което е фокус на настоящия материал, може да се каже, че е пирова победа.

Компаниите на Косарев все пак могат да окажат някакво влияние върху бъдещето на „Виваком“. Именно, с подобни процедури, отне близо година на Спас Русев да бъде вписан официално в управлението на телекома. Всичко това стана след десетки процедурни хватки, искове, търговски дела в Софийския градски съд и спиране на производства в Агенцията по вписване.

Залогът

Vivacom 2018

„Виваком“ е най-големият телеком по приходи в България за 2018 г. Но цялата тази битка може да има и друг ефект. Тя може да създаде потенциални пречки за евентуалната продажба на компанията. По неофициални данни, телекомът е наел консултантската фирма Lazard за търсене на потенциални купувачи по инициатива на кредиторите от ВТБ.

Руската банка е осигурила близо две трети или 240 млн. евро от 330 млн. евро, които Спас Русев и консорциумът от фирми плати при търга през 2015 г. Самият бизнесмен потвърди, че падежът на този заем изтича през 2020 г. и търсенето на потенциален купувач сега ще се материализира най-вероятно догодина.

Освен това, ВТБ е сред финансовите институции, които осигуриха заем за погасяването на емитираните облигации на стойност 400 млн. евро на Ирландската фондова борса. Кредитът е в размер от 345 млн. евро.

Въпреки тези задължения, Спас Русев продължава със своите телеком амбиции. Той заедно с бизнесмена Елвин Гури придобиха Telekom Albania за 50 млн. евро от гръцката OTE (собственост на Deutsche Telekom). По информация от началото на юли, Спас Русев е подал оферта и за далеч по-големия залък – Telekom Romania. Операторът от северната ни съседка се оценява на поне 1 млрд. евро и също така е актив на OTE.


До края на годината може да сме свидетели на първите оферти за купувач на българския телеком


Кой има интерес да купи „Виваком“ и за какви пари? Тук има няколко спекулации. От няколко години, слухове за интерес към най-големия български телеком има от страна на френския гигант Orange. Неофициалната информация включва още потенциални финансови инвеститори и дори евентуална схема на близка до Deutsche Telekom компания. Последното изглежда странно, предвид факта, че в момента тяхната дъщерна фирма OTE разпродава масово активи в региона, които Спас Русев изкупува или се опитва да придобие.

За съжаление, все още няма достоверна информация по тези точки.

Свързани статии

Back to top button