НОВИНИТЕЛЕКОМИ

PPF Group придобива собственика на bTV – CME за 1.9 млрд. евро

Водената от чешкия милиардер Петр Келнер PPF Group е сключила сделка за придобиването на CME Group. Последната разполага с над 30 телевизионни канала в Централна и Източна Европа и стои зад българската bTV.

По този начин, PPF Group ще разполага с доста широко портфолио от телекоми и медийно съдържание в региона и има претенциите да се превърне в истински местен телеком гигант. Чешкият инвестиционен фонд изкупи всичките активи на Telenor през изминалата 2018 г., които включват и едноименния български мобилен оператор.

Сделката се оценява на 2.1 млрд. долара или около 1.89 млрд. евро, обявиха в прессъобщение CME Group. От тях минимум 1.15 млрд. евро ще са в налични пари, тъй като това е размера на кредитната линия, която PPF Group е осигурил от група банки, начело на които е френската BNP Paribas. Дали разликата ще бъде платена с вече наличен капитал на чешкия фонд или под формата на акции или други активи не се съобщава.

Новият балкански гигант

PPF Group CEE Assets

Ще изминат няколко месеца преди сделката да бъде окончателно приключена. Следващата стъпка е свикване на извънредно общо събрание на акционерите на CME, на което те трябва да одобрят трансакцията. Основният пакет акции се държи от щатската медийна група Warner Media Investments, която е собственост на телеком гиганта AT&T. Останалите акционери са основно финансови инвеститори с миноритарни дялове под 5%.

По-голямото препятствие за финализирането на сделката ще дойде по регулаторна линия. Тя трябва да бъде одобрена от Европейската комисия, както и може да се поиска позицията на антимонополните органи в страните, където може да има потенциална концентрация.

Такива може да изникнат в България, Чехия и Словакия, където PPF Group има силно присъствие сред телекомите, а CME – при медийните компании. У нас, чешкият фонд държи мобилния оператор „Теленор“. В същото време CME е собственик на bTV и прилежащите му ефирни и платени канали. Ситуацията е сходна в Словакия, а в Чехия, PPF Group има много силно присъствие при телекомите, като притежава едновременно мобилен оператор и значителен дял в най-големия доставчик на интернет и телевизия в страната.

Финализирането на сделката ще формира потенциален регионален гигант. Както и ще отвори вратите на PPF Group към два нови пазара – Румъния и Словения. По този начин, фондът ще разполага с присъствие в общо осем страни от Централна и Източна Европа. Друг потенциален кандидат за тази титла е United Group, ако компанията водена от инвестиционния фонд BC Partners придобие българския телеком „Виваком“.

В търсене на медийно съдържание

bTV-Bulgaria-news

Основният мотив за придобиването на CME е стремежът на PPF Group да разшири портфолиото си към медийно съдържание. Крайната цел е да се интегрира телеком бизнеса с този на ТВ канали и така почти да се затвори кръга по обслужването на крайния потребител.

„Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа, обяви Петр Келнер, мажоритарният собственик на PPF Group в прессъобщение на фонда изпратено до медиите. „Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата.“


petr-kellner-ppf-quote„Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение“Петр Келнер, PPF Group


Той допълни, че не се планират промени по структурата и управлението на CME, тъй като нейната структура и мениджмънт се справял добре.

Чешкият милиардер от близо година се опитва да придобие голям медиен актив в региона. Неговият фонд беше сключил сделка с „Нова броудкастинг груп“, която включва „Нова телевизия“ и прилежащите ѝ ТВ канали, както и мажоритарен пакет акции в българския онлайн гигант „Нет инфо“. Трансакцията беше блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а впоследствие българската група беше купена от локалните бизнесмени братя Домусчиеви.

Сделката със CME ще трябва да премине през одобрението на Европейската комисия, а не само през КЗК. Българският регулатор все пак може да се наложи да обяви позицията си в Брюксел по нея. Това дава голям шанс, придобиването да бъде одобрено и финализирано.

Свързани статии

Back to top button