IT БИЗНЕСНОВИНИ

MTG се отказа да продава „Нова“ на чешкия милиардер Петр Келнер

Шведската компания MTG, която е собственик на „Нова броадкастинг груп“, се отказа да продава българските си активи на инвестиционния фонд PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер. Скандинавското дружество обяви, че е започнал нов кръг от преговори с други потенциални купувачи. Новината беше потвърдена и от инвестиционния фонд.

MTG се договори в началото на миналата година да продаде „Нова броадкастинг груп“ (в която влиза Нова ТВ) на PPF за сумата от 185 млн. долара кеш. Сделката беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията, с мотивите, че медийната група има голямо въздействие на пазара в страната. След решението на регулатора се очакваше придобиването да не се състои и потенциално MTG да потърси други купувачи за тези активи.

ppf-group-hq

Петр Келнер и негвата PPF Group придоби по същото време миналата година, мобилният оператор „Теленор“. Фондът изкупи активите на норвежкия телеком гигант в цяла Централна и Източна Европа. Освен българското звено, в момента PPF Group притежава мобилните операции на Telenor в Унгария, Сърбия и Черна гора. Целият пакет коства на Келнер 2.8 млрд. евро.

След провала на сделката с PPF Group, MTG обяви, че е осигурило кредитна линия в размер от 1 млрд. шведски крони (около 98 млн. евро) от банка Nordea. По този начин, шведското дружество ще компенсира неосъществените приходи от „Нова броудкастинг груп“.

Българската медийна компания контролира „Нова ТВ“ и прилежащите ѝ канали като „Диема“, както и има и дял в редица други активи, като „Нет инфо“ и списание „Ева“. Ако сделката беше осъществена, PPF Group щяха да притежават третия по големина телеком (втори по мобилни абонати) и най-голямата рекламна група в България.

Свързани статии

Back to top button