НОВИНИ

Advance Media Group купи „Нова броудкастинг груп“

Шведският фонд MTG и собственик на „Нова броудкастинг груп“ съобщи, че продава своя 95% дял в българската медия на Advance Media Group. Сделката е на стойност 185 млн. евро и тепърва трябва да премине през одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Advance Media Group е еднолична собственост на „Адванс Медиа Партнърс“, чиито мажоритарни акционери са братята Кирил и Георги Домусчиеви.

„Нова броудкастиг груп“ съдържа седем телевизионни канала, включително ефирната „Нова телевизия“, както и притежава частичен дял в една от най-мощните онлайн групи в България. Това е „Нетинфо“, в чието портфолио влизат сайтове като abv.bg, vbox7.com, dariknews.bg, vesti.bg, edna.bg и много други.

Продажбата на медията премина през дълги повече от година перипетии. Първоначално, за същата сума от 185 млн. евро беше обявено, че Петр Келнер и неговия фонд PPF Group ще придобият апетитния български актив. КЗК не разреши сделката през лятото на миналата година, а през януари MTG обяви, че преговаря вече с други потенциални купувачи. За такива се спрягаха Спас Русев (най-вероятно с „Виваком“) и братята Домусчиеви. Официално потвърждение имаше само за първия.

Спекулации, че Advance Media Group е спечелила преговорите с шведите се появиха през тази седмица. Новината, че именно компанията на Домусчиеви ще е потенциалния нов собственик на „Нова броудкастинг груп“ няма да доведе до сътресения в телеком сектора. Потенциалното придобиване на медията от „Виваком“ или „Теленор“ (PPF Group придоби през 2018 г. мобилния оператор от норвежката Telenor Group) щеше да доведе до сериозни размествания в сегмента.

MTG очакват финализирането на сделката да се осъществи през второто тримесечие на 2019 г. Последна дума има КЗК, но там за момента не се очакват някакви проблеми.

Свързани статии

Back to top button