НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Motorola прави сериозна заявка със смартфон серията Edge 20

Motorola Edge и Edge+ бяха сравнително успешни от гледна точка на критиката модели и първите реални опити на бранда да се върне в най-високия клас смартфони. По-скъпият имаше само един проблем – цената му наистина беше премиум и можеше да се позиционира с една идея по-надолу. Популярната марка си взима поуки и новата серия Motorola Edge 20 се опитва да надгради позициите ѝ през 2021 г.

Брандът, собственост на Lenovo, демонстрира пълната линия, която включва три модела, чиято цел е да се позиционират в едни от най-апетитните ценови сегменти. Както и да предложат премиум функции, при доста достъпна цена. Например, флагманът Motorola Edge 20 Pro е първият смартфон, който дебютира на цена под 1 500 лева и разполага с перископна телефото камера.

Останалите модели също загатват интересни възможности и максимална достъпност. За момента, изглеждат като силни представители в отношението цена-качество, поне на хартия. На практика, ще видим, ако имаме възможност за тяхното тестване.

Motorola Edge 20 Pro

Motorola edge 20 pro periscope lens scaled

Първият модел се позиционира на старта в класа флагмани с цена 1 399 лева. Отличаващото на Motorola Edge 20 Pro са неговите камери. Трите смартфона разполагат със 108MP сензор на Xiaomi и Samsung, но специфичното тук е перископния телефото такъв. Той е 8MP с петкратно оптично приближение и 50-кратно такова цифрово. Към тях добавяме 16MP широкоъгълна и 32MP селфи камера. До сега перископен телефото сензор беше запазена марка за премиум смартфоните, като дори някои представители в най-високия клас, като OnePlus 9 Pro не разполагат с такива.

Motorola-Edge-20-Pro-Specs

Този факт и цената от 1 399 лева идват с няколко големи компромиса. Motorola кръсти своята серия във високия клас Edge, най-вече защото използваше екран със заоблени краища. Дисплеят на Edge 20 Pro не е такъв, а е 6.7-инчов OLED с разделителна способност от 1 080×2 400 пиксела. Липсата на заоблени краища се компенсира с честота на опресняване от 144Hz.

Друг компромис е процесора, който не е най-високия клас на Qualcomm, а е с една идея под него – става дума за Snapdragon 870 изграден по 7nm архитектура. Оперативната RAM памет е 12GB, а мястото за съхранение е 256GB. Към тях добавяме 4 500 mAh батерия с 30W бързо зареждане.

Motorola Edge 20

Motorola-Edge-20-Specs

Основният модел на Motorola Edge 20 следва доста от показателите на своя по-скъп събрат, като в някои сваля с една стъпка. Екранът е същия – 6.7-инчов OLED със 144Hz на опресняване. 108MP основна камера се запазва, 16MP широкоъгълна и 32MP селфи също. Промените са с използването на сравнително стандартен телефото сензор с трикратно приближение.

Процесорът е в по-ниския клас – Snapdragon 778G, изработен по 6nm архитектура. RAM-та е свалена на стандартната за достъпните флагмани 8GB. Motorola Edge 20 има две опции за място за съхранение – 128GB и 256GB. Батерията е 4 000 mAh с 30W бързо зареждане. Цената е сравнително примамлива за тези показатели – 999 лева.

Motorola Edge 20 Lite

Motorola-Edge-20-Lite-Specs

Най-достъпният модел Motorola Edge 20 Lite се позиционира в средния клас при цена от 699 лева на старта. Той запазва 6.7 OLED екрана от другите смартфони от серията, но честотата на опресняване пада на 90Hz. Добрата новина е, че конфигурацията със 108MP основна и 16MP широкоъгълна камери се запазва, но пада тази за телефото. Тя е заменена от 2MP дълбочинен сензор.

Motorola Edge 20 Lite разчита на наложения през тази година процесор за този клас – Mediatek Dimensity 720. RAM паметта е 8GB, а смартфонът идва само в една конфигурация за съхранение със 128GB. Добрата новина при батерията е, че тя е с по-голям капацитет от 5 000 mAh, но в описанието не става ясно дали и с какво бързо зареждане разполага.

Подобрения в Ready For

motorola-ready-for

Motorola също така продължава да се опитва да превърне своите смартфони в настолни машини. По време на представянето на серията Edge 20, бяха показани и новите възможности на платформата Ready For. Те включват безжична връзка и опция да се „клонира“ и контролира смартфона през настолен компютър или лаптоп.

Подобни инициативи се развиват от Samsung (за Android) и Apple (в тяхната екосистема). Те имат доста противоречиви резултати за момента, като най-вероятно това ще бъде и развоят при Motorola. Факт е, че производителите се опитват да унифицират или поне да позволят по-лесна взаимовръзка между различните видове устройства. Решението на Motorola изглежда доста интуитивно за ползване, въпросът е дали изобщо има смисъл да превръщате смартфона си в компютър.

Свързани статии

Back to top button