НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Теленор“ даде търговски старт на своята 5G мрежа

На обещаната преди почти два месеца дата 10 юни, „Теленор“ официално стартира своята 5G мобилна мрежа. Тя е налична в 63 града, като вече са покрити най-големите такива, като София, Варна, Бургас, Пловдив и др. като например морските курорти.

Мобилният оператор обяви, че ще ползва смесен подход при предоставянето на новата услуга от пето поколение. Това включва ползването на технологията за динамично използване на спектъра (DSS), която стъпва на съществуващата 4G инфраструктура. Както и в модернизирането към традиционно 5G, което да работи в обхвата на 3.6GHz. Телекомът получи официално лиценза за тези честоти през май, след проведения търг през април.

Така, вече и трите основни оператора в България имат действащи и налични за крайните клиенти 5G мрежи. „Виваком“ пуснаха своята през септември миналата година и след това ги последва „А1 България“ през декември. Поне в началото се очертава интересна надпревара спрямо технологичният подход, който компаниите са избрали за своите услуги. Тя е между 5G мрежа, която е базирана на DSS и по традиционната такава. „А1 България“ е единствената, която използва изцяло втората и дори днес на 10 юни ребрандира своята услуга като 5G Ultra, за да се отличава от останалите.

Новата услуга и плановете на „Теленор“

Telenor-5g-start

Акцентът от днешния ден е все пак новата услуга от пето поколение на „Теленор“. Компанията обяви, че има основно покритие в 63 града, като до края на 2021 г. има планове то да се разшири до 160 големи населени места. 5G ще е наличен за вече съществуващите и пуснати от началото на годината мобилни планове за смартфони, таблети, лаптопи и домашен интернет през клетъчна мрежа. Най-ниските тарифи и тези без пренос на данни не са включени към новата услуга.

За смартфони това са „Тотал Макс“, които започват от 36.99 лева на месец при двугодишен договор и има неограничен трафик при скорост от 50 Mbps. Следващият по цена е за 44.99 лева на месец предлага максимална скорост от 150 Mbps. Най-скъпият струва 54.99 лева на месец и не предлага ограничение за връзката. Тя зависи от възможностите на мрежата.

По време на демонстрацията ѝ на 10 юни са достигнати максимални скорости от 1400-1500 Mbps. Някои колеги, журналисти отчитат по-малки такива от 400-500 Mbps преди събитието. От еуфория „Теленор България“ обяви официално в своето прессъобщение, че достигнатите скорости са от 1500 Gbps на сваляне, което се оказа техническа грешка и беше бързо поправено на 1.5 Gbps.

Друг важен елемент за компанията е, че сега чрез 5G ще може да предлага по-конкурентен домашен интернет през мобилна мрежа. „Теленор България“ единствен от големите телекоми не разполага с фиксирани услуги, което го прави по-малко конкурентноспособен при пакетни предложения. Самостоятелно, домашният интернет започва от 19.99 лева на месец при 50 Mbps скорост на сваляне и достига 34.99 лева при 300 Mbps.

Хибриден подход за изграждане

Telenor-5g-start-speedtest

Още през април, мобилният оператор обяви, че ще разчита на хибриден подход за изграждане на своята 5G мрежа. Той ще разчита на настоящата си 4G инфраструктура и честото, чрез технологията DSS. Така се постига по-бързо покритие с по-малко инвестиции. Недостатъците са, че някои експерти оспорват характеристиките на тази мрежа и дали се води наистина 5G. При нея имаме ъпгрейд спрямо 4.5G технологията, но той не е толкова осезаем при постигнатите скорости, забавяне и др.

„Теленор“ също така ще модернизира настоящите си базови станции и ще изгражда нови с традиционно 5G оборудване. Както и те ще ползват новия спектър в 3.6GHz, чиито лиценз за честотите получиха през май. От оператора обявиха, че засега използват оборудване на Huawei, но уточниха, че следват всички стандарти за сигурност. Цялата им мрежа е базирана на китайския вендор и това решение не е изненада.

За ползването на подобен хибриден модел подсказват няколко неща. Големият брой градове и сравнително добро покритие, което е постигнато, показва, че се разчита на DSS. Разликата в скоростите постигнати от различни потребители (между 400 и 1500 Mbps) пък загатва, че на някои места има и традиционно 5G оборудване, което работи на 3.6GHz.

Битката на двете технологии

5G-infographic

След като вече „Теленор“ и „Виваком“ разчитат на DSS като основен инструмент за изграждане на своите мобилни мрежи от пето поколение, „А1 България“ не остана безразлична. Тя ребрандира своята мобилна мрежа като 5G Ultra. Причината е, че най-големият по абонати оператор използва изцяло подхода с традиционната модернизация и 3.6GHz честоти и оборудване.

Компанията дори пусна инфографика, която показва разликите в характеристиките на 4G, DSS и ребрандирана като 5G Ultra класическа технология. В нея лесно може да видим какви са скоростите, потенциалното забавяне и други елементи от услугата. Темата за DSS срещу 5G „Ultra“ сама по себе си е интересна и ще се опитаме да разгледаме в отделен материал.

Друго е важно в случая. „А1 България“ се опитва да се дистанцира от останалите два оператора, като обяви своята мрежа за по-добра. Затова я преименува на 5G Ultra. За момента това е интересен ход и реално се опитва да предизвика война за качеството на двете технологии. В средносрочен план, това е нож с две остриета, защото има голяма вероятност, „Виваком“ и „Теленор“ да наваксат с традиционното си 5G покритие в рамките на година-година и половина, с което да премахнат диференциацията на своя конкурент.

Свързани статии

Back to top button