НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Игра на търгове 4: Последно наддаване за 5G

Историята за разпределението на честотите за 5G мрежи в България се разигра като приказка през последните няколко месеца. И като такава тя разполагаше с шокиращи елементи, неочаквани обрати и завърши с привиден щастлив край. Срещу който операторите платиха малко по-висока такса. Нещо, срещу което те се бореха толкова години наред да намалят. Както и близо десетилетие телекомите избягваха именно поради тази причина организирането на тръжни процедури.

Остава отворен въпросът, защо точно един от операторите поиска да се проведе наддаване, след като първоначално Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) разпредели лентите без такова. Което винаги е било стремежа на телекомите. След редица спорове, жалби и преговори, регулаторът проведе търга на 6 април. Той приключи в рамките на малко повече от два часа и половина и получихме окончателното разпределение на лентите между трите оператора и цените, за които всеки един от тях плати. До седмици, те ще бъдат предоставени на компаниите и разгръщането на 5G мрежите и услугите ще бъде изцяло в техните ръце.

Седемте кръга на търга

game-of-5g-tenders-part-3

Процедурата премина при следните условия. Началната цена е 4 млн. лева за една непрекъсната лента от 100MHz в режим на двупосочен дуплексов режим (TDD). Предлагат се три такива – първата започва в 3.5GHz, втората от 3.6GHz, а последната е в 3.7GHz. Стъпката за наддаване е 100 хил. лева, като подаването на офертите е тайно, в затворен плик. Класираният победител избира първи лентата, този след него – втори, а последната остава за участника, който се е отказал най-рано. Разрешителните са за период от 20 години.

В ролята на последния влиза „Теленор България“. От компанията избират стратегията да се откажат сравнително рано, което става веднага след първия кръг на подадени предложения. За него ще остане тази лента, която другите двама участника не изберат, като ще плати 4.1 млн. лева. Представителите на „Теленор България“ бяха единствените в търга, в които участваше главния изпълнителен директор – Джейсън Кинг. Другите два телекома предпочетоха да изпратят ръководителите на юридическите си звена, които отговарят за регулациите.

„А1 България“ и „Виваком“ продължават с наддаването още няколко кръга. Едва при седмата стъпка, втората компания се отказва. Така, „А1 България“ получава правото да избира своята лента. Очаквано, тя се спря на средната – тази в 3.6GHz. Тези честоти ѝ бяха разпределени първоначално от КРС и по информация на TechTrends, компанията настойчиво е искала именно нея. Причината, за да бъде между другите два телекома и да не им позволи потенциално споделяне на мрежите. След търга, за това свое желание, „А1 България“ плаща 700 хил. лева отгоре – общо 4.7 млн. лева.

„Виваком“ си откупува правото да избира лента срещу 600 хил. лева отгоре на първоначалната цена. След търга, най-големият по приходи телеком в страната избира третата лента в 3.7GHz. Което, оставя за „Теленор“ тази в 3.5GHz.

Неясната причина за „Играта на търгове“

game-of-tenders-5g-bulgaria

Въпросът, защо се стигна до тръжната процедура остава неизяснен. „А1 България“ още при първоначалното разпределение на лентите получи тази, която желаеше – средната в 3.6GHz. Сега, компанията плати просто 700 хил. лева отгоре, за този свой каприз.

Източници на TechTrends твърдят, че обяснението на „Виваком“ за обжалването и тяхното неистово желание за тръжна процедура се крие в първата лента от 3.5GHz. Телекомът беше подал документи и за трите спектъра, но тъй като в нея нямаше други желаещи, КРС им я разпредели служебно. След търга „Виваком“ взимат крайната лента в 3.7GHz, което им струва 600 хил. лева отгоре.

Източниците допълват, че 3.5GHz е най-неблагоприятната лента, защото са възможни смущения. Въпреки това, според информация на TechTrends, това няма да повлияе осезаемо на качеството на 5G мрежа, изградена върху нея. Това се потвърждава косвено, от липсата на желание на „Теленор“ да наддава. Предвид нагласите и позициите на телекомите, беше кристално ясно, че първият, който се откаже, ще получи лентата в 3.5GHz. Бързото развяване на бялото знаме на „Теленор“ намеква, че този проблем е може би преекспониран и няма да си оправдае допълнителните пари.

Един от аргументите, който беше използван за обжалване на първата процедура, беше, че липсата на наддаване ще коства на държавата пари за бюджета. В чужбина може да е така, но реално това в България не се случи. За лицензите за новите честоти, трите телекома щяха да платят общо 12 млн. лева при разпределението им без търг. След наддаването, ще влязат в държавния бюджет 13.4 млн. лева или 11% повече. Това е цената само за разрешителните, отделно всеки един от телекомите трябва да плаща годишна такса.

За сравнение – приключилият търг за 3.5GHz в Швеция през януари, четирите оператора са дали 50% над първоначалната сума. В Германия, Италия и Австрия, сумите за честоти са колосални, но там има и много по-големи и продължителни наддавания. Отделно, самите български оператори няма да желаят да се стигне до подобни сценарии, защото в един момент няма да им е икономически рентабилно да развиват мрежи в България. Което поставя под въпрос и този аргумент.

Какво следва

5g-bulgaria-2021

Следващата стъпка за окончателното разпределение на честотите в страната е КРС да публикува своето решение за резултатите от търга. Самото то трябва да бъде отпечатано в Държавен вестник в петдневен срок след това. После ще бъдат издадени разрешителните в десетдневен срок и спектъра ще бъде раздаден. Ако всичко мине гладко – в рамките на месец април, трите телекома ще получат новия си честотен ресурс.

Което означава, че след месец, поне един от телекомите ще започне ударно разгръщане на своята 5G мрежа. „А1 България“ вече изгражда базови станции от ново поколение и честотите са една от основните пречки да не обяви услугата от ново поколение за масова. Това означава по-агресивното промотиране на 5G мрежата, което може да даде леко предимство на оператора.

„Виваком“ пуснаха такава услуга, но без да изграждат нови базови станции, посредством технологията DSS. „Теленор“ засега няма подобна. Ограничението на двата телекома не е само до наличието на честоти, но и до оборудването, което ползват. Радиорелейното и при двете компании е на Huawei, като китайският вендор все още е с неясно бъдеще в Европа. Собственикът на „Виваком“ – United Group, намекна, че може да осъществи скоро замяна на доставчика. При „Теленор“, засега няма информация, какви са плановете.

Свързани статии

Back to top button