АНАЛИЗИТЕЛЕКОМИ

Игра на търгове 3: Отстъпление и ново наддаване за 5G честотите

Драмата с разпределението на основните честоти за 5G в България продължава. След като това се случи без да се проведе истински търг с наддаване, развитието на ситуацията от последните часове показва, че такъв все пак ще се състои. Новата определена дата е определена за 6 април. Решението облагодетелства водещия по приходи телеком – „Виваком“.

Това става въпреки първоначалната съпротива на другите два оператора – „А1 България“ и „Теленор“. Обжалването на решението на регулатора от страна на „Виваком“ от понеделник и преговорите проведени във вторник все пак ги накарат да склонят за провеждане на нова процедура по търг. Новата дата не е избрана случайно, като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) се опитва да води балансиран подход спрямо основните страни. Въпреки това, тя се оказва в ущърб на „Теленор“.

Защо КРС разпредели без тръжна процедура честотите в 3.6GHz можете да научите в нашия анализ тук, а каква е причината зад съпротивата на това решение, можете да разберете тук. В следващите редове ще обясним как се стигна до пълния обрат и провеждането на нов търг.

Скоростно развитие

crc-logo

След като КРС разпределя без тръжна процедура честотите в 3.6GHz на трите телекома се попари потенциалния стремеж на „Виваком“ да се стигне до наддаване. Недоволството на телекома бързо се материализира в жалба срещу цялата процедура в съда. Тя беше внесена в понеделник, само ден преди решението на КРС да бъде обнародвано в Държавен вестник.

Във вторник освен публикуването му, регулаторът започва преговори с трите оператора. Вариантите са два – всички оттеглят своите разрешения за новите честоти или решението на КРС започва своя дълъг път в съда. Изправени пред блокиране на цялата процедура по разпределение на 5G честотите, „А1 България“ и „Теленор“ склоняват на това. Те се изтеглят още на 16 март и така развързват ръцете на регулатора за стартиране на нова процедура.

Тяхното решение е взето независимо, че и двата телекома са напълно удовлетворени от първоначалното разпределение на 5G честотите. Те взимат желаните от тях ленти на възможно най-ниските цени. Изтеглянето на разрешителните се прави изцяло, за да не се блокира процеса по разгръщане на 5G, което може да стане ако се чака окончателното решение на съда, след жалбата на „Виваком“.

КРС оттегля решението си за разпределението на 5G честотите от 10 март и пуска друго такова за насрочването на нов търг. Това се случва буквално на следващия ден, след като операторите се изтеглят – 17 март. Новата тръжна процедура е насрочена за 6 април, като се запазват правилата за провеждането ѝ от предходната. Датата е вследствие на компромис между възможностите на КРС, желанията на „Виваком“ и „А1 България“. Но не и на „Теленор“.

Важността на датата

calendar-neutral

По информация на TechTrends това е най-ранната дата, в която регулаторът ще може да организира търг от чисто логистична гледна точка. В рамките на преговорите „А1 България“ настояват за максимално бързото провеждане на новата тръжна процедура. Най-вероятно това е условието, което те поставят, за да изтеглят своето разрешително. Източници на TechTrends коментират, че първоначално компанията е искала това да се случи в рамките на седмица, което е физически невъзможно за КРС.

Причините за бързането са очевидни – ако честотите не бъдат разпределени до последната седмица на април, те ще бъдат изтеглени за най-рано средата на май. Причината са застъпването на православните великденски и майски празници. Сценарий, който „А1 България“ иска да избегне на всяка цена.

Единствената дата, която позволява разпределението на спектъра да стане със 100% сигурност преди низа от празници е именно 6 април. Всеки ден след това ги приближава до големия брой неработни дни. Комисията трябва да си остави пет дни за обнародване в Държавен вестник, което е 13 април. След това текат 10 дни до предаване на разрешителните. Което ни поставя в 23 април.

Следващото издание на Държавен вестник е 16 април и съответно получаване на документите на 26 април, което е по-рисково, ако има забавяния. По-следващите сценарии влизат напълно в рамките на празниците.

Изненадващата съпротива на „Теленор“

easter-stock

Определената дата пасва изцяло на исканията на „А1 България“ за скоростно развитие на тръжната процедура и на „Виваком“ за формирането на нова такава. Тя обаче се оказва неприятна за „Теленор“. Компанията официално се обяви против новата дата, като излезе с отворено писмо, в което изразява несъгласието си.

Причината е в католическия Великден, тъй като половината висш мениджмънт на телекома е съставен от чужденци и взимането на стратегическо решение за придобиване на 5G честоти за 20 години няма как да мине без тях. Главният изпълнителен директор на „Теленор“ Джейсън Кинг е канадец например, а голяма част от мениджмънта на собствениците PPF Group са чехи. Отделно, в писмото „Теленор“ посочват, че в комбинация с коронавирус епидемията, в момента се работи с намален експертен капацитет.

„Отново подчертаваме, че Теленор България е напълно удовлетворена с разпределената с първоначалното решение на КРС честотна лента. Въпреки това и в името на развитието на сектора счетохме, че е важно да бъдат направени отстъпки от всички заинтересовани страни, което „Теленор България“ направи, приемайки възможността за нов търг“, пишат в отворено писмо „Теленор“.

Ако компанията не беше направила този компромис, нямаше да има нов търг, защото, за да има такъв и трите компании трябва да се изтеглят и да върнат първоначалните разрешителни. В настоящата ситуация, „Теленор“ се оказа в губеща позиция. Операторът настоява търгът да се проведе на или след 26 април. Това означава, че честотите ще бъдат разпределени най-рано в последните дни на май. Сценарий, срещу който се обявява „А1 България“.

Единственият коз на „Теленор“ в момента е да реши да обжалва решението след приключването на новия търг. Като така ще се завърти колелото наново. Дали ще се случи ще разберем в началото на април, за момента няма такива индикации, освен острото отворено писмо на компанията до медиите.

Блокиране на 5G

5g-bulgaria-2021

Жалбата от 15 март (а и последващи такива) заплашва да забави разпределението с месеци, което от своя страна означава затлачване на пълното разгръщане на 5G. „А1 България“ и „Виваком“ вече предлагат такива услуги, но в доста ограничен формат. За да могат да пуснат масова 5G връзка, те трябва да изградят значително количество нови базови станции. Последните от своя страна трябва да се настроят спрямо честотите, които се ползват. В момента, трите телекома ползват временни разрешителни, но ако лентите бъдат променени, това означава, че процесът трябва да се повтори.

При преминаване на две инстанции на жалбата, окончателното решение за честотите щеше да излезе в най-добрия случай през лятото. Очакванията, че КРС е спазил буквата на закона и, че ще е много трудно съдът да отхвърли решението на регулатора. Самото забавяне поставя в трудна ситуация един от операторите и затова той е против такова развитие и гледа да се избегне съдебен процес.

Ситуацията с новата технология

5g-a1-vs-vivacom

А1 България“ е на нисък старт за обявяване на масова 5G услуга. Компанията в момента е единствената, която има мрежа и ползва ново оборудване. Тя разчита основно на мрежовия доставчик Nokia. „Виваком“ използва настоящата си 4.5G инфраструктура и DSS технология за своята услуга.

Телекомът също така планира да подмени своето оборудване за радиомрежата си на Huawei с някой друг вендор. Това ще забави с поне няколко месеца разгръщането на подобна услуга от него. Което е един от вероятните мотиви на „Виваком“, за да предприеме действията по блокиране на процедурата за търг.

„Теленор“ също разчита основно на Huawei и затова не бърза толкова с обявяване на 5G услуги. Въпреки, че за тях няма значение дали ще се води дело или нов търг от компанията правят компромис и се отказват от разрешителното си, за да не пречат на целия процес. Което им изигра лоша шега.

Мотивите на „Виваком“

vivacom-question-mark

Точните мотиви за действията на „Виваком“ не са известни. От жалбата пред съда, позицията на компанията разпространена малко след тази на „Теленор“, цялостното поведение на пазара, както и от информация на източници на TechTrends може да изведем няколко хипотетични.

Първата е, че „Виваком“ са искали всички други ленти, но не и тази, която КРС им разпределя. Причината, според източници на TechTrends е, че честотите в 3.5GHz са податливи на смущения и това може да понижи качеството на 5G услугите. Индиректен факт е, че другите два телекома не подават заявления за нея. Друг такъв е, че в жалбата „Виваком“ посочва, че е подал заявления едновременно и в трите ленти и съответно има желания за тях. Макар да ползва тезата за формално несъответствие с правилата за провеждането на търга, тя подкрепя частично потенциалното желание за други ленти.

Втората теза е, че се цели забавяне на пускането на 5G услугата на „А1 България“. Целта тук е да се намали разликата във времето между изграждането на пълноценна мрежа от ново поколение на „Виваком“ и тази на техния основен конкурент.

Третата теза е, че компанията иска да повиши цената на 5G честотите за своите конкуренти. Тя е изказана индиректно в позицията на „Виваком“ от 18 март.

„Винаги сме били последователни в своята позиция, че най-добрият начин за предоставяне на 5G честоти е чрез търг“, се посочва в нея. По-любопитната част е, последното изречение, в което компанията директно споменава, че потенциално наддаване ще бъде по-скъпо за операторите и благоприятно за държавата – „Конкуренцията между операторите за определени честотни обхвати ще осигури и по-големи приходи за държавния бюджет“.

Въпреки посочената последователност, последното изказване съдържа пълно противоречие с позициите и действията на „Виваком“ през последните години. Компанията беше един от основните поддръжници на идеята за намаляване на лицензните такси на операторите. Това е факт от 1 януари 2021 г., като те са намалени с близо 50%, а срокът на разрешителните беше удвоен от 10 на 20 години. Отделно, тази аргументация пасва много повече на държавния регулатор, отколкото на частна компания.

При наддаване няма гаранция, че „Виваком“ ще получи желаната от тях лента на най-ниска цена. Все пак е възможна комбинация между първата и третата хипотеза. Операторът иска да предизвика наддаване и да получи лента различна от досегашната в 3.5GHz. Въпросът е тогава, защо „Виваком“ подава заявление и за последната, ако останалите два оператора не я желаят.

Във всички случаи, „Играта на търгове“ за 5G честотите в България ще продължи поне до началото на май месец. Както виждаме, позициите и решенията се променят непрекъснато и ще е много трудно да се определи крайният изход. Едно е сигурно – вместо да изберат щастливият изход, при който всеки един от трите телекома получава лента на минимална цена, сега ще има сложна игра между тях и регулатора, от която може да загубят всички. Включително и потребителите, заради забавянето на 5G услугите в страната.

Свързани статии

Back to top button