НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„A1 България“ стартира своята 5G мрежа на 3.6GHz

A1 България“ стартира своята търговска мрежа от пето поколение (5G), която за момента обхваща по-голямата част от град София. До 15 декември от телекома обещават да разширят покритието и с почти целия Бургас. Плановете са амбициозни, като операторът обещава до края на март 2021 г. да обхване всички населени места в страната с над 10 хил. жители.

Компанията твърди, че нейната 5G услуга е първата „истинска“ в страната, след като през септември „Виваком“ също представи подобна. Тази на третият по брой мобилни абонати оператор обхваща почти всички големи градове в страната, но беше достъпна само за потребителите на конкретен модел смартфон.

Повече инвестиции

A1 Network Observation Center

A1 България“ използва повода с пускането на новата 5G мрежа да обяви плановете си за мащабни инвестиции през следващите четири години. Според главният изпълнителен директор на компанията Александър Димитров, става дума за над 780 млн. лева или средно около 195 млн. лева на година или около 99 млн. евро.

„Чрез значителната инвестиция в 5G и възможностите на новата технология ще помогнем на бизнеса и обществото да продължат да се развиват“, коментира Александър Димитров в прессъобщение за обявяването на новата услуга. „През следващите четири години „А1 България“ ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа и заедно с нея ще може да се развива и икономиката на страната като цяло“.


alex-dimitrov-a1„През следващите четири години „А1 България“ ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа и заедно с нея ще може да се развива и икономиката на страната като цяло“ Александър Димитров, A1 България


Обявените средни капиталови инвестиции (CAPEX) са над двойно спрямо нивата от тази година, които до септември са в размер на 39.6 млн. евро. През 2019 г. вложенията в мрежата са 78.5 млн. евро, но тогава, компанията усилено модернизираше инфраструктурата си по стандарта 4.5G.

Разликите между двете мрежи

5g-a1-vs-vivacom

Основната разлика между търговската 5G мрежа на „A1 България“ и тази на „Виваком“ е в ползваната технология. Първата компания разчита изцяло на нови 5G базови станции и отделен радиочестотен спектър в 3.6GHz лента. Операторът разполага с временно разрешително за неговото ползване от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Очаква се през началото на следващата 2021 г. регулаторът да проведе търговете за пълното разпределяне на 3.6GHz на трите основни телекома.

„Виваком“ от своя страна използва настоящата си 4G инфраструктура и честоти, чрез технологията за динамично споделяне на спектъра (DSS). Чрез нея се позволява да се разпределят наличните честоти между отделните поколения. Поради тази причина и факта, че още при тестовете от 2019 г. интегрира 5G в опорната си мрежа, компанията успя да използва наличната си инфраструктура.

Недостатъкът е, че ограничените честоти не позволяват на „Виваком“ да я пусне до прекалено много хора, за да не се запълни капацитета. Затова и поради потенциално други технически причини, операторът ограничи 5G услугата да е достъпна само за притежателите на един модел смартфон – Huawei P40 Pro.

Кой ще може да използва 5G от „A1 България“

5g-a1-bulgaria-users

Докато при „A1 България“ такива проблеми и ограничения и реално 5G мрежата ще е достъпна за всички потребители, които разполагат с повечето поддържащи технологията умни телефони. Засега сред последните са Huawei, ZTE, Xiaomi и OnePlus, а през следващите седмици ще се добавят и моделите на Samsung и Apple.

Абонатите на телекома могат да заявят безплатно тестване на 5G услугата, която ще важи от 20 ноември тази година до 15 януари 2021 г. Това става чрез SMS на кратък номер 1555. Изискванията са да има сключен писмен договор за мобилна услуга с „A1 България“, без да са абонати на доскорошния виртуален оператор bob и да разполагат със съвместимо крайно устройство.

Логично, последното условие е да са от София, а от следващия месец – от Бургас, за да може да получат достъп до 5G мрежата на компанията. Също така, най-вероятно ще се ползват параметрите за включен трафик в настоящия план на потребителя.

Макар и да не го споменава изрично, „A1 България“ най-вероятно ще представи специални 5G абонаменти от следващата година. Подобна стратегия предложи и „Виваком“ със своята услуга от пето поколение. По този начин, 5G надпреварата официално започна.

Свързани статии

Back to top button