НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Телекомите получиха 5G лицензи за честотите в 3.6GHZ

Трите телекома официално получиха лиценза за радиочестотите в 3.6GHz, което ще им позволи да разгърнат своите мобилни мрежи от пето поколение (5G). Те бяха спечелени след продължилата малко под два месеца драма с разпределянето на този, толкова ключов за телекомите, спектър.

Лицензите са били връчени на 17 май от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров на главните изпълнителни директори на трите оператора. Срещу него компаниите трябваше да платят общо еднократна такса от 13.4 млн. лева. Точната сума, която дължи всеки оператор, както и конкретната лента, която получи беше определено от търг със скрито наддаване през април месец.

Празник за телекомуникациите

Predsedatel CRC_Telenor CEO

Случайно или търсен ефект е датата, в която телекомите получават лиценза си – 17 май. Това е Международният ден на телкомуникациите и информационното общество. Перфектен повод за отбелязване и на раздаването на 5G разрешителните. КРС не е официално обявила връчването на лицензите, но на своя сайт подчертава, че е провела работна среща с мобилните оператори.

Два от трите телекома потвърдиха със свои прессъобщения за получените разрешителни. Това са „Виваком“ и „Теленор“. Третият – „А1 България“ още не е потвърдила връчването на лиценза си, но е малко вероятно да не го е получила, защото тя получава най-добрата лента и на най-висока цена. Условие за издаването на такова е да бъде осъществено плащането за него.


Atanas Dobrev Vivacom„Особено символично е, че взехме разрешителното точно в Деня на телекомуникациите, който е посветен на новите технологии, приложения и услуги, необходими за цялото общество“ Атанас Добрев, „Виваком“


„Днешният ден е исторически за телеком индустрията в България. „Виваком получи зелена светлина за пълноценно изграждане и разгръщане на 5G мрежата“, коментира Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“. „Особено символично е, че взехме разрешителното точно в Деня на телекомуникациите, който е посветен на новите технологии, приложения и услуги, необходими за цялото общество“, допълни той.

Атанас Добрев после е добавил, че 5G мрежите ще са в основите на технологичния прогреса на страната, като фундамент на т.нар. Индустрия 4.0. Тя разчита основно на автоматизация, непрекъсната и качествена безжична връзка и напълно дигитализиране на процесите. Елементи, които се оказаха ключови в адаптирането на бизнеса в извънредни обстановка, каквато беше коронавирус пандемията.

5G разгръщане

telenor-5g-kv

Добрев също така подчерта, че получаването на разрешителното ще позволи на „Виваком“ да разгърнат своята 5G мрежа. Компанията първа пусна търговска услуга от пето поколение през септември 2020 г. Тогава, най-големият по приходи телеком приложи технологията за динамично споделяне на спектъра (DSS). Тя използва настоящата инфрастркутра и позволява да се разпределят съществуващите честоти за няколко поколения услуги.

„Виваком“ ще продължи нейното развитие, като ще добави сега и честотите в 3.6GHz, които вече официално получи правото да ползва. Атанас Добрев допълни, че са предвидени значителни инвестиции в този основен спектър, което означава, че освен настоящата инфрастркутра ще бъде изградена нова или модернизирана досегашната.

„Теленор България“ също разчита на DSS, като обяви старт на своята 5G услуга от 10 юни. Връчването на лицензите на 17 май перфектно пасва на плана на компанията и тя ще може да интегрира новите честоти навреме за пускането на търговските предложения.

По-интересният въпрос

huawei-mobile-network

Уловката и при двата телекома е какво оборудване ще разчитат те. Мобилните им мрежи, поне в тяхната активна част на базовите станции е изградена основно от Huawei. Хипотезата, че „Виваком“ и „Теленор“ отлагат истинското разгръщане на своите 5G услуги, с надеждата, че отношенията между САЩ и Китай ще се подобрят.

Сега, с наличието на 3.6GHz честотите, ще си проличи дали двете компании ще могат да изградят качествени 5G мрежи. Както и дали ще направят стъпката за подмяна на инфраструктурата или ще успеят да изградят качествена услуга с различни вендори. При „А1 България“ този проблем не е толкова силно изразен, затова и те най-смело тръгнаха да модернизират своите базови станции. Както и да продължават да твърдят, че тяхната услуга е „истинското 5G“.

Търговете за честотите

След близо двуседмични спорове, КРС предостави честотите в 3.6GHz с провеждането на търг през април. Първоначално регулаторът направи това служебно, спазвайки буквата на закона и условията тя разпредели трите ленти по 100MHz по следния начин. „Виваком“ получи първата в 3.5GHz, „А1 България“ втората в 3.6GHz, а третата в 3.7GHz остана за „Теленор“.

Развоят не се хареса на първият оператор и след близо десетдневни преговори се стигна до организирането на търг със скрито наддаване. Причината според източници на TechTrends е по-неблагоприятното положение на първата лента в 3.5GHz откъм смущения при използването ѝ в комбинация с тази в 1 800MHz.

Крайният резултат от търга беше, че „Теленор“ се отказаха първи и платиха 4.1 млн. лева именно за тази първа лента. „Виваком“ се отказаха втори след няколко стъпки наддаване и третата – в 3.7GHz срещу 4.6 млн. лева. „А1 България“ платиха най-много – 4.7 млн. лева, но запазиха средната лента в 3.6GHz, което беше тяхното изконно желание от самото начало.

Свързани статии

Back to top button