НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Harmony OS или китайският опит да се създаде мобилна платформа

Три до четири години. Толкова бяха необходими на китайския технологичен гигант Huawei, за да изгради собствена мобилна софтуерна платформа, която да замени лицензирания Android. Плановете бяха форсирани през последните две години, след като САЩ наложиха икономически санкции на азиатската компания. От 2 юни, Huawei официално трябва да бере плодовете на своето ново творение, за което се подготвяше от толкова време.

Платформата е популярния „План Б“ на китайския гигант в стремежа му да остане релевантен на пазара за потребителски технологични продукти. Huawei е лишена от възможността да прави собствени смартфони в момента, след като САЩ прекъснаха достъпа ѝ до доставки на мобилни чипсети. Това доведе до продажбата на бранда Honor на китайски консорциум. В него се оказва ситуирана не малка част от развойния капацитет на Huawei смартфоните.

Технологичният гигант се надява с Harmony OS да се трансформира в софтуерна компания. Затова тя представи само няколко устройства, които да ползват новата платформа, които се свеждат до умен часовник и таблет. Любопитни са други елементи – слуховете, че Harmony OS може да се пренесе в смартфони и джаджи на други китайски производители, като Xiaomi например. Ако това се случи, най-вероятно платформата на Huawei ще бъде основа за единна мобилна платформа в Китай. С което тезата за технологична регионализация ще се затвърди.

Копие на копието

harmony-OS-control-panel

Основната част от презентацията на Harmony OS е концентрирана във възможностите ѝ за смартфони и умни часовници. При първите, интерфейсът и „иновациите“ са директно копие на последните версии на iOS на Apple. Всъщност цялата презентация беше в стила на „ябълковата“ компания. Същото може да се каже и за дизайна на Huawei Watch 3, новият умен часовник, който много наподобява този на Apple Watch.

Акцентът при възможностите на Harmony OS е т.нар. контролен панел. Той представлява разширение на някои основни уиджети, които пък са пълно копие на тези за iOS.  Докато на Apple им отне близо десетилетие, докато посмеят да ги интегрират в iPhone, след като потребителите на Android ги ползват от толкова време. С което реално се оказва, че Huawei правят копие на копието, като взимат и от двете платформи реално.

Супер устройството

harmony-OS-super-device

До голяма степен това важи и за останалите елементи. Идеята за бърза и лесна свързаност между различни устройства, като часовник, умен екран, телевизор и смартфон, се пропагандира от Apple, Google, LG, Samsung и други от години. Китайският гигант просто го брандира като „супер устройство“ (super device).

Дали реално ще се постигне такава връзка е трудно да се каже. Демонстрациите на Huawei бяха повече под формата на реклами, компютърни анимации и други. Липсваше истински показвания на възможностите между устройства на сцена между реални системи. Каквито Samsung са правили на големите технологични изложения.

Уверението на Huawei е, че Harmony OS може да работи с всякакви устройства – от най-малките свързани джаджи, които имат нищожни хардуерни възможности, до големи компютри. Всъщност за последните платформата ще работи чрез специална софтуерна добавка (plug-in), която е съвместима с Windows. Операционната система на Microsoft е доминираща в Китай, което прави решението доста логично.

Часовникът като смартфон

huawei-p50-renders

Санкциите са ударили доста тежко Huawei, след като компанията не може вече близо 8 месеца да пусне нов смартфон. Дългоочакваната серия P50 може и да не се реализира, въпреки слуховете, че все пак ще излезе през тази година. Компанията спомена за флагмана накрая на презентацията и само обяви, че се чака, но дата за премиера „още не е определена“. От визиите, които показа Huawei липсваше един детайл – брандът Leica, което може да подсказва, че германската компания вече не си партнира с разработчика. Засега това са спекулации, както и датата за пускането на модела.

Освен с доставката на мобилни чипсети, китайският гигант се раздели и със значителна част от развойната си дейност. Huawei продаде своя бранд Honor през декември 2020 г., в който влизат не само марката, но и значителен капацитет от маркетингов и развоен ресурс. Той отговаряше за около 30% от продажбите на смартфони на цялата компания. Според източници на TechTrends, при продажбата на Honor, Huawei се е разделил с повече от половината развойна дейност. Което значително намалява възможностите на китайския гигант да разработва собствени модели.

HUAWEI WATCH 3 (4)

Затова, вместо умен телефон, Huawei представи новият си умен часовник за премиерата на Harmony OS – Watch 3. Описанието му е „нова флагманска серия с мощност на смартфон“. Умните часовници на Huawei са безспорно доста добри особено в съотношение цена-качество.

Но Watch 3 прави впечатление, че копира значително от своя конкурент Apple Watch. Китайският гигант също така се сред водещите производители на този тип продукти през 2020 г. Другият продукт на Huawei, с който се стартира новата платформа е таблетът MatePad Pro 12.6.

Начало на китайска екосистема?

harmony-os-multiscreen

Амбициите на Huawei са всички техни устройства пуснати през последните година-две да преминат към Harmony OS. Поне при смартфоните и таблетите се подготвя подобен ход и вече са обявени около 100 модела, които ще получат ъпдейта. По-интересни са други слухове – че платформата ще се използва от други китайски производители. Информацията не е потвърдена, но вече има такива тестове с модели на Xiaomi.

Ако това се случи, може да станем свидетели на много интересна трансформация не само на Huawei, но и на целия китайски пазар. Това може да доведе до създаването на пълноценна местна софтуерна екосистема. Пекин поддържа стриктен контрол върху съдържанието в страната, но досега приложенията и платформите са фрагментирани. Harmony OS решава точно този проблем – да бъде единната връзка между всички устройства и решения.

Китайските власти поддържат смесен тип икономика, но лесно могат да насърчат местните компании в „правилната посока“ на развитие. Xiaomi и Oppo (заедно с бранда OnePlus) вече заемат вакуума оставен от Huawei на международните региони. Както и на местния пазар за смартфони. Пекин много лесно може да възприеме Harmony OS като „основна“ или „препоръчителна“ екосистема. Което ще означава, че всеки който иска да работи на китайския пазар ще трябва да пише приложения или да прави устройства за нея.

Говорим за 1.5 млрд. потребители, което е достатъчно за много играчи да направят доста пари. В дългосрочен план, това може да означава, че Huawei има шанс да се трансформира от хардуерна в софтуерна компания. Както и, че по този начин може да избегне напълно настоящите санкции на САЩ.

Периодът в който това може да се реализира обаче е поне между 3 и 5 години, ако не и повече. От друга страна, това може да затвори напълно Huawei за местния пазар, особено ако Вашингтон наложи и софтуерни санкции на компанията. Във всички случаи, при реализация на този сценарий ще има интересни размествания. Както и това е по-интересния ъгъл на Harmony OS.

Свързани статии

Back to top button