НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Технологията Open RAN намери подкрепа сред основните европейски телекоми

Коалицията, която подкрепя технологията за отворени телеком мрежи (Open RAN) се разшири допълнително, след като четири от най-големите оператори в Европа все по-явно застават зад нея. Това са германския Deutsche Telekom, френския Orange, испанския Telefonica и британския Vodafone. Те подписаха специален меморандум за разбирателство, в който обещават Open RAN да бъде основния метод за развиване на мобилните мрежи в бъдеще.

За пълното ѝ прилагане в рамките на Стария континент все още е далеч, но показва, че тя постига все повече подкрепа в региона. Меморандумът за разбирателство е препоръчителен документ, в който обещанията са препоръчителни, както и няма конкретни срокове за изпълнението им. По подобен начин, България се присъедини към инициативата на САЩ – „Чисти мрежи“ през миналата година.

Той е важен показател, че концепцията намира все повече подръжници в Европа, което може да промени начина по който се изграждат мобилните мрежи в региона. Както и да пренареди пазара на доставчиците на телеком оборудване.

Какво е Open RAN

open-RAN-architecture-simplified-1920x1080

Ако трябва да се раздели телеком инфраструктурата на няколко компоненти, то един телеком обикновено разполага с три такива – опорна (backbone) мрежа, радиорелейна (RAN) и системи за цялостно управление (MANO). Към тях може да добавим и центровете за данни, но специфичното при тях е, че те са по-гъвкави откъм доставчици за изграждане.

Вендорите за оборудване на RAN, MANO и опорната мрежа са доста ограничени като количество. В повечето случаи системите на един доставчик не винаги са съвместими с тези на друг. Поради тази причина телекомите имат два варианта за работа – да използват един производител за цялата мрежа или да ползват два-три, но по един на компонент. Възможно е да има повече доставчици, но те да отговарят за доста по-незначителни периферни продукти.

Например в България опорната мрежа и MANO-то на „Виваком“ са изградени основно от Nokia, докато RAN-ът – от Huawei. Последният е единствен доставчик на „Теленор“, а „A1 България“ ползва почти изцяло решения на Nokia, като с малки изключения (на определени компоненти или обекти) ползва ZTE и Ericsson.

На хартия Open RAN е проста концепция – тя предвижда използването на отворени стандарти за цялата радиорелейна мрежа. По този начин един оператор лесно може да замени един доставчик с друг, без да се налага да прави цялостна подмяна на системите по различните базови станции. Open RAN има и друг елемент – той включва и софтуерна платформа, което помага да се виртуализират части от мрежата.

Казано по-просто, ако даден оператор използва тази технология и първоначално е избрал доставчик на оборудване А, в по-късен етап, може да добави без проблеми доставчик Б или да замени изцяло всичко с производител В.

Кой подкрепя технологията

open-ran-alliance

Open RAN в момента има пълната подкрепа на два от основните доставчици на телеком оборудване – Nokia и Ericsson. Технологията среща доста широка подкрепа от самите оператори, които през лятото на 2018 г. основават неправителствена организация, чиято цел е да изготви и следи за изграждането на новите стандарти. Това е O-RAN Alliance и е базирана в Германия.

Основателките ѝ са AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT DOCOMO и Orange. Но към нея се присъединяват повечето големи оператори в Европа, САЩ и развитата част на Азия, както и технологични компании, сред които може да видим Lenovo и Intel. Меморандумът между четирите телекома – Deutsche Telekom, Vodafone, Orange и Telefonica се явява като продължение на тяхното участие в организацията.

Европейският съюз разглежда Open RAN, като потенциална възможност за по-лесно диверсифициране на доставчиците. Темата продължава да е гореща, предвид доскорошния натиск на САЩ, операторите на Стария континент да забранят Huawei при изграждането на 5G мрежите.

Брюксел вече предприе първи стъпки към регулация на сектора, като тепърва ще се обсъждат стандартите, включително разглежда и Open RAN. Подходът на ЕС за момента е един телеком да може да разчита на поне два вендора за оборудване.

Великобритания, която вече не е част от Евросъюза също залага силно на Open RAN. Това става, след като Лондон напълно забрани на своите телекоми да използват Huawei в изграждането на мрежите си и най-вече при разгръщането на 5G. Операторите на Острова трябва да премахнат цялото оборудване на китайския вендор до 2027 г. Идентична е ситуацията и с Япония.

Очакваният скептик

stck-huawei-antenna

Точно поради тази причина много експерти разглеждат Open RAN като отговор на засилващата се доминация на Huawei. Самият китайски гигант не гледа с добро око на технологията. При основаването на Open RAN Alliance, компанията направи няколко изказвания, в посока, че това не е нов стандарт, а по-скоро подход за изграждане на мрежите. Както и че дългосрочният ефект, може да не е толкова положителен и по-важното – ефективен откъм цена.

Което е нормално, защото Huawei изгради своя пазарен дял с възможността да продава на големите телеком групи цялостни решения с големи отстъпки. Точно поради тази причина 4G мрежите на най-значимите оператори като Telenor, Deutsche Telekom и Vodafone разчитат на китайската компания за основен доставчик. Все по-активното участие на последните два в Open RAN инициативите и тестовете на първата през 2020 г. показват посоката на стратегията на компаниите в бъдеще.

Възможен завой

joe-biden-us-president

Встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън може да промени ситуацията, както около Huawei, така и около концепцията за отворени стандарти. Бъдещата администрация на Белия дом може да смекчи тона към китайския гигант и потенциално да отхлаби примката от санкции и натиск по света около него.

Това надали ще доведе до пълна реабилитация на Huawei и връщане на статуквото отпреди две-три години. Но може да създаде компромисна ситуация и да отвори някои затварящи се в момента пазари за компанията. Редица телекоми, включително и някои от българските изчакват с пълното разгръщане на 5G мрежите си, докато не се изясни бъдещето на китайския вендор.

При потенциално разхлабване и компромисен вариант за изграждането на телеком инфраструктурата в Европа, няма да е изненада ако Huawei дори подкрепи Open RAN. Най-малкото частичен партньор в Open RAN Alliance е друг китайски вендор – ZTE.

Свързани статии

Back to top button