НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Huawei загуби Великобритания, но битката за Европа тепърва започва

Динамичната обстановка за Huawei през 2020 г. продължава, особено след като Великобритания направи завой и забрани напълно оборудването на компанията в страната. Ако следите щатските медии може да останете с впечатлението, че след Острова, подобен ход е направил и Италия, а на ниво Европейски съюз се обсъжда такова действие. Което се подсказва от предположенията на Wall Street Journal, че Китай се готви да забрани европейските Ericsson и Nokia в изграждането на 5G мобилни мрежи, като отговор.

За момента ситуацията има доста повече нюанси и въпросителни, които трябва да бъдат изчистени преди да се правят по-силни заключения. От цялата обстановка може да извлечем тенденцията, че битката за Великобритания е приключила за Huawei, но тази за Европа тепърва започва.

Завоят на Великобритания

united-kingdom-flag

Много накратко ще обясним какво се случи с Великобритания. През последната година, правителството се опитваше да намери компромис между силния натиск на САЩ, които настояват за пълна забрана на Huawei в страната, Vodafone – една от водещите телеком групи в света, която разчита силно на оборудването на компанията и самото китайско правителство.

Затова, първоначалното решение от януари беше повече от логично – китайският гигант беше изключен от изграждането на ключовата опорна инфраструктура, центровете за съхранение и управление на данни, както и от управлението на мрежата (т.нар. MANO). Решението на Лондон предвиждаше единствено Huawei да може да достави и инсталира до 30% от самата радиорелейна мрежа (RAN). Това е силно ограничение, което изисква солидни инвестиции от местните оператори, особено от BT и Vodafone, но не затвори напълно вратата за китайската компания.

Завоят, който Великобритания предприе преди седмица изключваше по всякакъв начин участието на Huawei в изграждането на 5G мобилните мрежи в страната. Както и задължава операторите в рамките на няколко години да заменят напълно оборудването на китайската компания с такова на алтернативни доставчици. Решението беше официално обявено и спекулации по него няма.

Любопитна е реакцията на Huawei, които освен, че заклеймиха хода на Лондон, анонсираха, че ще открият развоен център за 1 млрд. британски лири в Кембридж, който ще наеме 400 души. В него ще се разработват оптични комуникационни системи, а проектът е заложен още от 2017 г.

Търгът на италианската TIM

tim-italy-logo

Другата голяма новина по тази линия е провеждането на търг за доставчик на оборудване за изграждането на 5G опорна мрежа на италианския телеком TIM. Той ще обхваща инфраструктурата в Италия и Бразилия – два сравнително големи пазара. По неофициална информация на щатската агенция Reuters в списъка с поканените вендори отсъства Huawei. В него са включени единствено Cisco, Ericsson, Nokia, Mavenir и Affirmed Networks (наскоро придобита от Microsoft).

По този начин излезе едва ли не, че Италия забранява китайския гигант. Reuters уточняват, че решение кой да е доставчика на новото 5G оборудване за TIM още не е взето. Както и нямат потвърждение дали наистина Huawei отсъства от списъка с поканените компании.

tim-italy-5g

Източниците на агенцията посочват, че това е част от стратегията на TIM за диверсифициране на доставчиците, като в него има доста логика. В цялата история има няколко нюанса. Първо, става дума за опорна мрежа. Макар тя да е ключов компонент, това не изключва участието на Huawei в изграждането на радиорелейната (RAN) част. Посочването на конкретен компонент за мрежата, означава, че ще има отделни търгове за останалите.

Това наистина звучи като част от стратегия за диверсификация на вендорите, защото големите телеком групи доскоро провеждаха комплексни конкурси. В които избираха един доставчик за всички елементи от мрежата си. По този начин те получаваха големи отстъпки, заради натрупаното количество. Пример – Telenor Group избра Huawei през 2013 г. да направи пълната подмяна на мрежата в България, след като придоби „Глобул“. Решението беше продиктувано от факта, че сделката беше част и от други доставки по света. Така на норвежците им излезе близо наполовина по-евтино, ако бяха избрали вендор за всеки компонент.

Китайският отговор – официално и неофициално

china-pc-domestic

Отново от щатското издание Wall Street Journal (WSJ) тръгва информацията, че Китай е готов да наложи пълна забрана за операциите на европейските Ericsson и Nokia. Двете компании разполагат с частично производство в азиатската държава, както и спечелиха няколко поръчки от трите водещи телекома. Последните договори бяха използвани от Пекин като доказателство, че страната не покровителства само местните Huawei и ZTE.

WSJ се позовава на анонимни източници, като този сценарий ще се използва само в случай, че Европа затвори напълно вратите си за китайските вендори. Последва почти моментална реакция от страна на Пекин, като външното министерство посочва, че историята е заблуждаваща и е „написана с користни цели“.

„Тази информация е направена с користни цели, която има за цел да подкопае добрите отношения между Китай и Европейския съюз“, обяви Уан Уънбин, говорител на китайското външно министерство, цитиран от китайската медия Global Times.

Брюксел и Huawei

stck-5g-europe

Европейският съюз (ЕС) действа бавно и предпазливо относно позицията си към Huawei. Все пак близо една трета от телеком оборудването на Стария континент е произведено от китайската компания. Освен това, Брюксел се опитва да поддържа добри търговски и политически отношения с Пекин. Независимо от търговската война, която води САЩ срещу Китай, в която все по-централна част заема Huawei.

През януари 2020 г. ЕС направи първи стъпки в създаването на единна рамка за изграждането на 5G мрежите. В нея е предвиден специален инструментариум, който има за цел да направи оценка и сертифицира оборудването, което може да се използва в различните компоненти на мрежовата инфраструктура.

Подходът на Европа все по-ясно се очертава, като стремеж за диверсификация на телеком вендорите, което да включва засилен контрол към чувствителните елементи, но без да изключва напълно Huawei. В насоките на Брюксел е планирано опорната мрежа и системите за наблюдение и управление (MANO) да се регулират по-стриктно, в същия момент RAN мрежата да може да се изгражда от няколко доставчика.

Дори Huawei да не успее да покрие изискванията (които тепърва ще се прецизират – бел. ред.) за опорна мрежа и MANO, тя ще може да участва в по-леките откъм регулации компоненти, като RAN. С други думи, ЕС налага първоначалния британски модел и дори слага вратички за облекчаване на режима. Всичко тепърва ще се прецизира, така че не е изключен сценарий и за неговото затягане, макар и това да е по-малко вероятно.

От Huawei приветстваха сегашния подход на ЕС за изграждане на 5G мрежи, докато щатските медии го обявиха за „благосклонен“ за китайската компания.  Дали натискът на САЩ ще доведе до промяна е рано да се каже. Както и фактът, че Брюксел оставя част от прецизирането да бъде направено от всяка страна-членка също отваря някои негативни за китайската компания възможности. Но засега всичко е в сферата на хипотезите.

Важността на битката за Европа

EU-parlament-wire-1

За Huawei Европа е повече от ключов пазар. Старият континент компенсира загубата на достъпа до Северна Америка, която беше затворена ефективно за компанията още преди няколко години, като сега просто решенията се официализират и допълнително затягат. Редица ключови съюзници на САЩ, като Япония, Канада, Нова Зеландия и Австралия вече забраниха на Huawei да изгражда 5G мрежите на тяхна територия. Великобритания само ги последва.

Европа има и друго значение – в нея оперират няколко големи телеком групи, които имат звена по целия свят. Решението на Брюксел може да накара тези компании да адаптират своите планове за поръчка на оборудване дали да изключат Huawei от конкурсите си за вендори, дали да ги разпределят по компоненти и пр. Затова е добре ЕС да излезе с единно решение по казуса, като настоящите стъпки с бъдещето прилагане на инструментариума звучат повече от балансирано действие.

Свързани статии

Back to top button