НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Чиста мрежа“ и България – идва ли краят на китайските вендори в страната

Българското правителство се включи в инициативата „Чиста мрежа“ (Clean Network) на САЩ. Двете страни подписаха меморандум за разбирателство в областта на мобилните мрежи от пето поколение (5G) и сигурността. Това се случи след няколкодневната визита на заместник-главния секретар на САЩ Кийт Крак в София.

Новият документ поставя на изпитание бъдещето на бизнеса в страната на двата китайски телеком производителя – Huawei и ZTE. Освен това ще създаде потенциално големи главоболия и на трите български оператора за развитието на техните мрежи, както и в разгръщането на 5G.

Засега, меморандумът за разбирателство създава повече въпроси, отколкото дава отговори. Намерението на САЩ е да блокира достъпа на Huawei и ZTE, като двете компании са изрично споменати в Clean Network, но последствията ще са много тежки за операторите и технологичното развитие на България.

С други думи – ще са важни детайлите и действията, които ще предприеме нашето правителство. Те ще са ясни, когато бъде публикуван целият документ. Освен това, меморандумът за разбирателство не е с напълно обвързващ характер, ако към него не са включени плащания. Което дава известна гъвкавост на управляващите.

Какво е Clean Network

5GCleanPath-mike-pompeo

Инициативата Clean Network е дело на главния секретар на САЩ Майк Помпео. Главната цел е да се запазят телекомуникационните мрежи „чисти“. Особено в контекста на 5G технологията, която се очаква да трансформира икономиката и публичния сектор напълно.

„Предвид колко много е заложено на карта, е изключително важно тези информационни артерии на 21 век да бъдат изградени от надеждни компании. По-конкретно – ключово е европейските държави да не предадат контрола над своите критични инфраструктури на китайски гиганти, като Huawei или ZTE“, беше обявил Майк Помпео през декември 2019 г.


mike-pompeo-us-quote„Ключово е европейските държави да не предадат контрола над своите критични инфраструктури на китайски гиганти, като Huawei или ZTE“ Майк Помпео, държавен секретар на САЩ


Важно е да се уточни, че все още нито САЩ, нито друга държава е предоставила конкретни доказателства за умишлени „вратички“, софтуерни или хардуерни, които да позволят на китайското правителство незаконно да източва данни. В инициативата Clean Network се говори единствено за „доверие“. По принцип, подобни решения са възможни, но засега си остават само в сферата на хипотезите.

„България се присъединява към 27 от 30 страни членки на НАТО, които участват в Clean Network, както и 27-те страни в ЕС, които интегрират програмата на общността 5G Clean Toolbox с Clean Network. Така страната ви отговаря на рисковете от несигурни мобилни мрежи и се подсигурява, че ще има чисти телекомуникации, които са жизненоважни за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността в региона“, заяви Крак, цитиран от „Капитал“.


boyko-borisov-quote„Ние се подготвяме за подобни ситуации (пандемията – бел. ред.) за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни“ Бойко Борисов, министър-председател на България


„С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации (пандемията – бел. ред.) за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни“, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата, цитиран в прессъобщение на Министерски съвет.

Различното тълкуване

5g-memorandum-bulgaria-clean-network-1

Частичен шанс за българските телекоми и китайските вендори се крие в тълкуването на това какво е „критична инфраструктура“. Именно тя може да даде и място за лавриране на българското правителство в дългосрочен план, когато се започне изпълнението на меморандума. Освен ако в самия него не е записано изрично компонентите на мрежите, които попадат в обсега.

За САЩ в определението влиза цялата телекомуникационна мрежа от пето поколение. От опорната инфраструктура и центровете за данни, през управлението (MANO), до самата радиорелейна мрежа с базовите станции (RAN).

Европейският съюз се опитва да вземе единна позиция по въпроса с киберсигурността и 5G мрежите. В последните инициативи, Брюксел категоризира различните компоненти на инфраструктурата и колко са „критични“ за сигурността. Към тях попадат опорната мрежа (с центровете за данни) и управлението, но не и базовите станции и клетките.

Ако България приеме европейското тълкуване и предприеме действия по изваждането на Huawei и ZTE от телекомите, то последните ще платят по-малко, защото няма да правят пълна подмяна на оборудването. Това ще зависи до голяма степен от самите ЕС, тъй като на първо четене през октомври Брюксел застава зад инициативата Clean Network.

Потенциално това ще стане през „5G инструментариума“, който Европа започна да изготвя в началото на 2020 г. и от който е тълкуването за „критични“ компоненти. Дали двете ще бъдат напълно синхронизирани тепърва ще разберем. Министерски съвет и премиерът Борисов уточняват, че Брюксел ще изгражда „5G инструментариума“, който ще бъде основан на „принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона“.

Кой колко ще е засегнат?

A1-4g-technicians-network

Конкретните ангажименти и действия на държавата са важни, за да може да се определи, кой оператор колко ще е засегнат. Защото реално и трите използват в някаква степен китайско оборудване.

Мобилната мрежа на „A1 България“ е изградена почти изцяло от Nokia. Компанията ще бъде все пак засегната от Clean Network, защото през последните две години е интегрирала в своята опорна и RAN инфраструктура компоненти на ZTE. Целта е била да се спестят разходи при поетапната модернизация, която „A1 България“ предприема от преминаването на 4G насам. Операторът има и остатъци на Ericsson, които преди бяха основен доставчик. При 5G тестовете си, компанията използва почти изцяло 5G оборудване на Nokia, без смартфоните, които бяха Huawei. Но при демонстрацията на самостоятелна такава, беше използвана техника на ZTE.

Каквото и решение да се вземе, дори частична забрана ще засегне тежко „Теленор България“. Абсолютно цялата мрежа на втория по брой мобилни абонати телеком е изградена от Huawei. Това стана факт през 2013 г., когато влезлите във владение норвежци от Telenor направиха пълна подмяна. Тъй, като групата пазаруваше наедро, те избраха за доставчик Huawei в пакет и за други пазари. Което им свали цената наполовина. Независимо, дали ще се остави RAN мрежата, „Теленор България“ ще трябва да подмени и цялото си опорно оборудване, както и това за управление.

„Виваком“ е избрала балансиран подход при изграждането на своята инфраструктура. Опорната мрежа и MANO-то (управлението) е поверено на редица доставчици, в които китайски вендор няма – основни са Nokia и Cisco. Проблемът е с радиорелейното оборудване, което е изцяло поверено на Huawei. Ако България разреши ползването на китайските доставчици в RAN-а, „Виваком“ може и да избегне солената сметка за изграждане наново.

Свързани статии

Back to top button