НОВИНИТЕЛЕКОМИ

A1 България демонстрира първата самостоятелна 5G мрежа в България

Дни преди Коледа, A1 България демонстрира първата самостоятелна (Stand Alone – SA) мобилна мрежа от пето поколение (5G) в България. Експериментът в основата си повече е техническо постижение, тъй като е вторият подобен в Европа и първият в страната. За да бъде по-привлекателен за масовата публика, операторът го модифицира. На помощ идват добрите стари роботи.

Така в рамките на няколко дни, в магазина на A1 България в Mall of Sofia потребителите ще могат да видят 5G робот управляван дистанционно от човек, в комбинация с редица сензори. Той трябва да покаже приложенията на новото поколение мрежи за сфери като автоматизацията в редица индустрии.

Двата вида технологии

A1 5G Event

5G системите се основават на две основни технологии – самостоятелна или Stand Alone (SA) и съвместна (NSA – Non-Stand Alone). Разликата между двете е, че последната се явява предходна между новото поколение и 4G. Тя използва вече изградените мобилни мрежи, като ги надгражда да ползват 5G честоти и съответно предоставя бързи скорости с минимално забавяне. Предимствата на NSA е, че мобилните оператори могат да използват настоящата си инфраструктура, без да изграждат нова от самото начало.

Това, преходно решение обаче няма потенциал в дългосрочен план. Причината е, че то ще разполага с ограниченията от настоящата 4G мрежа. Те са свързани с най-вече с броя на свързаните устройства. Самостоятелната SA технология поддържа много повече джаджи, сензори, смартфони и др. да ползват една базова станция с максимален капацитет и минимално забавяне на връзката. Това, всъщност е ключовия фактор, който ще позволи много по-масова автоматизация на процесите и ще доведе до истинско разцъфтяване на Интернет на нещата (IoT).

A1 5G Robo Christmas

„5G SA мрежа в съчетание с виртуална реализация на мрежовите функционалности ще осигури по-добри възможности за приложение на 5G във всички сфери на икономиката и ежедневието, включително роботика и автоматизация”, обяви Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в А1 България. „Това ще ни даде възможност да отключим пълния потенциал на мобилните технологии от следващото поколение“.

Според A1 България, работата на робота се контролира от човек, който чрез сензорна ръкавица контролира машината от дистанция. Предимствата на 5G SA мобилната мрежа е, че връзката се осъществява с максимум между 6 и 10 милисекунди забавяне. Нещо, което е недостижимо за 4G и WiFi връзките.

Нетрадиционният партньор

A1 5G Bazova Stanciq
Първата 5G базова станция в България

Тестът на A1 България е първият в страната, но и втория за цяла Европа. SA технологиите тепърва навлизат по света, като водещите производители в тази област са китайските вендори Huawei и ZTE. Ericsson и Nokia също ги развиват, но са с една идея зад тях, при разработването на модемите и чиповете със самостоятелни решения.

Именно поради тази причина, A1 България избира за ключов партньор ZTE. Независимо, че почти цялата мрежова инфраструктура на оператора е на Nokia, както и тестовете на 5G през лятото бяха осъществени основно с оборудване на финландския вендор. Телекомът има остатъчни елементи на Ericsson, а за работата със ZTE се знаеше неофициално през последните месеци.

5G SA изпитанията на A1 България не са изненада, тъй като компанията-майка, австрийската Telekom Austria Group (TAG) често използва местното звено за тестове на нови технологии. Последният пример в тази насока е интерактивната телевизия и стрийминг платформата A1 Xplore TV, която беше разработена на ниво група, но първо беше интегрирана на българския пазар.

Затова, работата със ZTE не е изненадваща, въпреки противоречивите отношения на Европа и регионалните телеком групи към китайските вендори, покрай влошените отношения между САЩ и Китай и потенциалните обвинения за проблеми със сигурността. Целта е по-скоро тестове и експерименти със SA 5G решенията, а въпросът кой ще изгражда напълно подобна мрежа в перспектива ще бъде оставен за по-късен етап.

Свързани статии

Back to top button